Całą sieć mam na FritzBox-ie. 3x router i 2x wzmacniacz. Zajęte ok 140 adresów IP i chodzi wszystko jak lalaramar4 wrote: Sun Oct 27, 2024 6:18 pmMoże ten repeater Fritza coś miesza ?Pietras81 wrote: Sun Oct 27, 2024 5:50 pm Tez miałem od UPC powyższy router, miałem ponad 50 urządzeń i problemów z nim nie było. On był na strychu ogarniał górę oraz bramy a na dole po kablu miałem drugi jako punkt AP i wszystko śmigało aż go piorun nie załatwił. Teraz mam jakiś inny juz z PLAY i też smiga.
miałęś może coś do rosyłania sieci wi-fi ?
Problem z ruterem
-
-
Rutera docelowego nie mogę zmienić bo UPC nie pozwala nie do końca wiem czy można dołożyć drugi na infolinii za każdym razem mówią coś innego może jakiś AP by pomugł np taki ?djalex wrote: Sun Oct 27, 2024 10:16 pm Bo prawda taka że "sprzęt" od operatorów to najczęściej niska półka.
https://allegro.pl/oferta/access-point- ... 6551954724
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
-
Zmienić podobno nie można ale możesz w nim wyłączyć sieć WIfi i dać drugi po kablu który będzie odpowiedzialny za WiFi a tez UPC będzie tylko działał przewodowo.ramar4 wrote: Mon Oct 28, 2024 5:38 amRutera docelowego nie mogę zmienić bo UPC nie pozwala nie do końca wiem czy można dołożyć drugi na infolinii za każdym razem mówią coś innego może jakiś AP by pomugł np taki ?djalex wrote: Sun Oct 27, 2024 10:16 pm Bo prawda taka że "sprzęt" od operatorów to najczęściej niska półka.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Hej,
Routerki oferowane przez operatorow to z reguly okropna tandeta niezaleznie od tego jaka maja kosmiczna nazwe, obudowe i ilosc antenek na sobie. Problem najczesciej dotyczy np. upierdliwego dzialania DHCP i ustawionego na sztywno jakiegos tam czasu dzierzawy adresu IP ktory jest na sile zmieniany po uplywie wspomnianej dzierzawy (przypisanie IP do MAC najczesciej tez nie dziala prawidlowo) co powoduje przypisywanie tych samych IP do restartowanych urzadzen jaki jest wlasnie okupowany przez inne dzialajace stabilnie urzadzenie. U siebie musialem wywalic routerek oferowany do swiatlowodu poniewaz glupial w momencie zadeklarowania mapowania MAC <--> IP dla wiecej niz kilku adresow. Rozwiazaniem bylo poslanie urzadzenia do /dev/null i zastapienie go serwerem na Linuxie plus access pointy Cisco. Chwile zajelo mi tylko rozwiazanie obslugi IPTV aby miec rozwiazanie zintegrowane w jednym 'klocku'. W tej chwili nie mam zadnych problemow z mapowaniem adresow i zawsze trafiam po IP w to urzadzenie w ktore powinienem.
Jarek
Routerki oferowane przez operatorow to z reguly okropna tandeta niezaleznie od tego jaka maja kosmiczna nazwe, obudowe i ilosc antenek na sobie. Problem najczesciej dotyczy np. upierdliwego dzialania DHCP i ustawionego na sztywno jakiegos tam czasu dzierzawy adresu IP ktory jest na sile zmieniany po uplywie wspomnianej dzierzawy (przypisanie IP do MAC najczesciej tez nie dziala prawidlowo) co powoduje przypisywanie tych samych IP do restartowanych urzadzen jaki jest wlasnie okupowany przez inne dzialajace stabilnie urzadzenie. U siebie musialem wywalic routerek oferowany do swiatlowodu poniewaz glupial w momencie zadeklarowania mapowania MAC <--> IP dla wiecej niz kilku adresow. Rozwiazaniem bylo poslanie urzadzenia do /dev/null i zastapienie go serwerem na Linuxie plus access pointy Cisco. Chwile zajelo mi tylko rozwiazanie obslugi IPTV aby miec rozwiazanie zintegrowane w jednym 'klocku'. W tej chwili nie mam zadnych problemow z mapowaniem adresow i zawsze trafiam po IP w to urzadzenie w ktore powinienem.
Jarek
-
Jeżeli w ten sposób da się to ogarnąć to było by to rozwiazanie tylko co wybrać ?Pietras81 wrote: Mon Oct 28, 2024 7:17 amZmienić podobno nie można ale możesz w nim wyłączyć sieć WIfi i dać drugi po kablu który będzie odpowiedzialny za WiFi a tez UPC będzie tylko działał przewodowo.ramar4 wrote: Mon Oct 28, 2024 5:38 amRutera docelowego nie mogę zmienić bo UPC nie pozwala nie do końca wiem czy można dołożyć drugi na infolinii za każdym razem mówią coś innego może jakiś AP by pomugł np taki ?djalex wrote: Sun Oct 27, 2024 10:16 pm Bo prawda taka że "sprzęt" od operatorów to najczęściej niska półka.
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
-
@ramar4, czy Ty masz światłowód, czy kabel koncentryczny (antenowy)?
Jeśli kabel koncentryczny, to powinien on być podłączony bezpośrednio do routera i taki router musi dać się przełączyć w tryb pracy "bridge". Czyli na pierwszym porcie LAN routera mamy publiczny adres IP przydzielony od operatora i tam podłączamy wtedy swój router.
Jeśli masz podłączenie kablem optycznym, to najprawdopodobniej światłowód jest podłączony do terminala ONT, które wygląda podobnie do konwerterów światłowodowych (np.: https://www.wisp.pl/p6900,huawei-ont-hg ... c-upc.html). Z terminala ONT idzie skrętka do routera. W takiej sytuacji nie ma żadnego problemu, aby w miejsce tego routera od operatora postawić swój router.
Generalnie w prostych sieciach domowych (dla osób, które nie mają wiedzy na temat zaawansowanych konfiguracji sieci LAN) powinien być tylko jeden router. Reszta urządzeń to access point'y. Podłączanie kilku routerów to proszenie się o kłopoty. Oczywiście jeśli nie bardzo wiemy, jak to poprawnie skonfigurować.
Jeśli kabel koncentryczny, to powinien on być podłączony bezpośrednio do routera i taki router musi dać się przełączyć w tryb pracy "bridge". Czyli na pierwszym porcie LAN routera mamy publiczny adres IP przydzielony od operatora i tam podłączamy wtedy swój router.
Jeśli masz podłączenie kablem optycznym, to najprawdopodobniej światłowód jest podłączony do terminala ONT, które wygląda podobnie do konwerterów światłowodowych (np.: https://www.wisp.pl/p6900,huawei-ont-hg ... c-upc.html). Z terminala ONT idzie skrętka do routera. W takiej sytuacji nie ma żadnego problemu, aby w miejsce tego routera od operatora postawić swój router.
Generalnie w prostych sieciach domowych (dla osób, które nie mają wiedzy na temat zaawansowanych konfiguracji sieci LAN) powinien być tylko jeden router. Reszta urządzeń to access point'y. Podłączanie kilku routerów to proszenie się o kłopoty. Oczywiście jeśli nie bardzo wiemy, jak to poprawnie skonfigurować.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Robert mam światłowód też myślałem zamiat tego repetera Fritza założyć ApRobert Błaszczak wrote: Mon Oct 28, 2024 8:25 am @ramar4, czy Ty masz światłowód, czy kabel koncentryczny (antenowy)?
https://allegro.pl/ofert a/access-point-ubiquiti-u6-pro-unifi-u6-pro-802-11ax-wi-fi-6-16551954724
Na infolinii Upc twierdzą że nie można zmienić rutera że tv jest ale oni co chwila inna wersję mają
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
-
>> Z terminala ONT idzie skrętka do routera. W takiej sytuacji nie ma żadnego problemu, aby w miejsce tego routera od operatora postawić swój router.
>>>
>>>
Sporo zalezy od specyficznej polityki opeatora. Moga np. nakladc ograniczenia na MAC adres podlaczonego urzadzenia i wtedy nie zadziala nic o innym MAC podlaczonym do danego portu u abonenta (przynajmniej teoretycznie dopoki nie podmieni sie wspomnanego MAC na poprzedni). Natomiast cwanszy operator moze blokowac lacze po wykryciu nieobecnosci desygnowanego urzadzenia. Tak moze sie stac po przelaczeniu w tryb bridge w ktorym MAC nie jest propagowany (to tak w skrocie)
Jarek
>>>
>>>
Sporo zalezy od specyficznej polityki opeatora. Moga np. nakladc ograniczenia na MAC adres podlaczonego urzadzenia i wtedy nie zadziala nic o innym MAC podlaczonym do danego portu u abonenta (przynajmniej teoretycznie dopoki nie podmieni sie wspomnanego MAC na poprzedni). Natomiast cwanszy operator moze blokowac lacze po wykryciu nieobecnosci desygnowanego urzadzenia. Tak moze sie stac po przelaczeniu w tryb bridge w ktorym MAC nie jest propagowany (to tak w skrocie)
Jarek
-
Ogólnie router operatora można zostawić. Sama funkcja routera nie jest tutaj często dużym ograniczeniem. Trudności sprawia większa ilość klientów Wi-Fi.
Także AP po stronie routera można wyłączyć i dołożyć (kilka) AP, które zrobią nam sieć Wi-Fi.
Używam AP Unifi i wg mnie to nie jest prosty produkt i jego skonfigurowanie jest relatywnie trudne. One do skonfigurowania wymagają kontrolera, który można zainstalować na jakimś domowym serwerku, albo można kupić dedykowane urządzenie od Unifi, które ma wbudowany kontroler.
"Long range" nie jest w domu konieczne. Ogólnie to raczej "mały zasięg" AP jest zaletą , tylko trzeba ich rozmieścić kilka w domu, aby dobrze pokryć zasięgiem.
Najlepiej jeśli od wszystkich AP będzie dociągnięta skrętka z routera. Jeśli nie masz takiej możliwości, to szukaj takich AP, które zestawiają ze sobą połączenie (backhoul) po sieci 5 GHz w formie "mesha".
Także AP po stronie routera można wyłączyć i dołożyć (kilka) AP, które zrobią nam sieć Wi-Fi.
Używam AP Unifi i wg mnie to nie jest prosty produkt i jego skonfigurowanie jest relatywnie trudne. One do skonfigurowania wymagają kontrolera, który można zainstalować na jakimś domowym serwerku, albo można kupić dedykowane urządzenie od Unifi, które ma wbudowany kontroler.
"Long range" nie jest w domu konieczne. Ogólnie to raczej "mały zasięg" AP jest zaletą , tylko trzeba ich rozmieścić kilka w domu, aby dobrze pokryć zasięgiem.
Najlepiej jeśli od wszystkich AP będzie dociągnięta skrętka z routera. Jeśli nie masz takiej możliwości, to szukaj takich AP, które zestawiają ze sobą połączenie (backhoul) po sieci 5 GHz w formie "mesha".
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?