Sonoff mini R2 - po 2 latach
-
Hej. Jakiś czas temu miałem to samo w gniazdku z pomiarem energii tym z tych kwadratowych białych. Wymyj elektronikę IPĄ jak kondensator się rozszczelinił, jak już go wyciągniesz. Bardzo dużo usterek elektroniki to kondensatory. Kiedyś czytałem że to przez niedokładne szpiegostwo przemysłowe, ktoś nie dopatrzył technologii do końca i dlatego niektóre kondensatory żyją dziesiątki lat patrz niebieskie w sprzętach z PRL a patrz te co żyją do gwarancji w taniej elektronice.
-
Czy u kogoś wymiana wspominanego zielonego kondensatora przywróciła je do życia czy zazwyczaj coś więcej było tam zepsute?
Pytam bo u mnie już leżą dwa takie gdzie ten kondensator spuchł :/
-
Obejrzyj dokładnie płytkę drukowaną. Jeśli nie widać innych śladów (przepaleń), to jest szansa, że wymiana kondensatora pomoże. U mnie zadziałało. Złotówkę, czy dwa złote można zaryzykować
Nec Hercules contra plures!
-
Odpowiem sam sobie:) Być może komuś ta informacja się przyda.przygod wrote: Mon Nov 04, 2024 2:05 pm Czy u kogoś wymiana wspominanego zielonego kondensatora przywróciła je do życia czy zazwyczaj coś więcej było tam zepsute?
W obu przypadkach wymiana wspomnianego kondensatora przywróciła moduł do życia.
-
Mam pytanie trochę poza tematem. Wylutowalem ten kondensator i chce teraz wyczyścić ta stara cynę tylko za bardzo mi to nie idzie, czym czyścić takie rzeczy?
-
Zebrać plecionką lub użyć odsysacza.
Nec Hercules contra plures!
-
Ja polecam plecionkę.Juszczaczek1 wrote: Sun Dec 01, 2024 4:02 pm Mam pytanie trochę poza tematem. Wylutowalem ten kondensator i chce teraz wyczyścić ta stara cynę tylko za bardzo mi to nie idzie, czym czyścić takie rzeczy?
https://www.youtube.com/watch?v=dgkZKVaHGLE
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023