problem w włączeniem ogrzewania - dzwine zachowanie
-
Ja proponuję dać tym głowicom kilka dni i po czasie sprawdzić, czy udało jej się mniej więcej utrzymać zadaną temperaturę, zamiast bawić się w "mikro management"
i zastanawiać się co ona powinna robić lub czego nie powinna.

-
A ja twierdzę że powinna być możliwość wybrania czy głowica ma działać z PID czy 0/1 w Auraton Pulse była taka możliwość a my jej nie mamy w moim przypadku nie do końca się ten algorytm sprawdza.
-
Aktualny protokół komunikacyjny między Suplą a Auratonem na to nie pozwala.Mmof wrote: Tue Dec 03, 2024 8:36 pm A ja twierdzę że powinna być możliwość wybrania czy głowica ma działać z PID czy 0/1 w Auraton Pulse była taka możliwość a my jej nie mamy w moim przypadku nie do końca się ten algorytm sprawdza.
-
Trochę szkoda ja sobię poradzę z tym ale wolał bym wsparcie po stronie Supli.klew wrote: Tue Dec 03, 2024 9:17 pmAktualny protokół komunikacyjny między Suplą a Auratonem na to nie pozwala.Mmof wrote: Tue Dec 03, 2024 8:36 pm A ja twierdzę że powinna być możliwość wybrania czy głowica ma działać z PID czy 0/1 w Auraton Pulse była taka możliwość a my jej nie mamy w moim przypadku nie do końca się ten algorytm sprawdza.
-
Też bym chciałMmof wrote: Wed Dec 04, 2024 5:44 pmTrochę szkoda ja sobię poradzę z tym ale wolał bym wsparcie po stronie Supli.klew wrote: Tue Dec 03, 2024 9:17 pmAktualny protokół komunikacyjny między Suplą a Auratonem na to nie pozwala.Mmof wrote: Tue Dec 03, 2024 8:36 pm A ja twierdzę że powinna być możliwość wybrania czy głowica ma działać z PID czy 0/1 w Auraton Pulse była taka możliwość a my jej nie mamy w moim przypadku nie do końca się ten algorytm sprawdza.

-
Podpinam się. Też bym chciał.
Większość naszych standardowych regulatorów posiada możliwość wyboru pomiędzy histerezą, a PID i strasznie ciężko jest wytłumaczyć niektórym, że algorytm nie zawsze sprawdza się i w niektórych przypadkach najrozsądniejsze jest korzystanie z histerezy. Każda instalacja jest inna i wpływ na to ma wiele czynników.
-
Dokładnie tak u mnie się niestety nie sprawdzi PID ja muszę mieć standardową histerezę.serwis@lars.pl wrote: Thu Dec 05, 2024 11:49 amPodpinam się. Też bym chciał.
Większość naszych standardowych regulatorów posiada możliwość wyboru pomiędzy histerezą, a PID i strasznie ciężko jest wytłumaczyć niektórym, że algorytm nie zawsze sprawdza się i w niektórych przypadkach najrozsądniejsze jest korzystanie z histerezy. Każda instalacja jest inna i wpływ na to ma wiele czynników.
-
A czy była by możliwość dodać w PID-ie, jeszcze jeden parametr jak np: "DYNAMIKA"
Wtedy każdy indywidualnie mógłby sam dostosować, od jakiego progu ma zacząć otwierać się głowica.
U mnie praktycznie głowica zaczyna powoli się otwierać, jak temp spadnie poniżej 0,5÷0,6°C.
Mając w układzie grzewczym temperature wody ok. 50÷55°C nagrzanie pomieszczenia do zadanej temperatury, przy minimalnym otwarciu głowicy staję się niemożliwe.
Również nie mogę sobie pozwolić, żeby głowica pracowala 0÷1, gdyż jak już to opisywałem, zaburza to pracę kotla.
Edit:
Dwa jednakowe pomieszczenia.
Temperatura zadana 21,0°C
W pierwszym, manualna głowica ustawiona 3,1. W pomieszczeniu jest 21°C grzejnik delikatnie ciepły.
W drugim RC z HM.
Temperatura 20,4°C, otwarcie głowicy 10%, grzejnik zimny.
Wtedy każdy indywidualnie mógłby sam dostosować, od jakiego progu ma zacząć otwierać się głowica.
U mnie praktycznie głowica zaczyna powoli się otwierać, jak temp spadnie poniżej 0,5÷0,6°C.
Mając w układzie grzewczym temperature wody ok. 50÷55°C nagrzanie pomieszczenia do zadanej temperatury, przy minimalnym otwarciu głowicy staję się niemożliwe.
Również nie mogę sobie pozwolić, żeby głowica pracowala 0÷1, gdyż jak już to opisywałem, zaburza to pracę kotla.
Edit:
Dwa jednakowe pomieszczenia.
Temperatura zadana 21,0°C
W pierwszym, manualna głowica ustawiona 3,1. W pomieszczeniu jest 21°C grzejnik delikatnie ciepły.
W drugim RC z HM.
Temperatura 20,4°C, otwarcie głowicy 10%, grzejnik zimny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Witam
Po zmianie boxa i aktualizacji głowic ( już ponad tydzień adaptacji )
Coś jest nie tak nie dogrzewa pomieszczenia , nie trzyma temperatury zadanej w pomieszczeniu .
Wcześnie delikatnie przegrzewało też nie było idealnie . Ale teraz jest słabo nie może utrzymać temperatury
Dla potwierdzenia przesyłam zdjęcia
Coś jest nie tak nie dogrzewa pomieszczenia , nie trzyma temperatury zadanej w pomieszczeniu .
Wcześnie delikatnie przegrzewało też nie było idealnie . Ale teraz jest słabo nie może utrzymać temperatury
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Dzięki za informację.LukiSpajder wrote: Mon Dec 09, 2024 7:00 am Witam
Już to było zgłaszane i szukamy złotego środka