problem w włączeniem ogrzewania - dzwine zachowanie

Patryk

Cd oberwacji:
1. Wydaje mi się, że PID się "uczy", bo temperatura coraz bardziej zbliża się do zadanej (21,0°C).
2. U mnie, grzejniki zaczynają dopiero grzać, jak głowica jest otwarta ok 10%.
Tak, że wydaje mi się, że przy pracy w PID-ie, raczej nie będzie można zrealizować np: załączenia pompek, pieca, jak co niektórym użytkownikom bylo by przydatne.
Chyba, żeby był dodatkowy parametr, przy jakim procencie otwarcia głowic ma się "coś" załączyć.
(Mnie osobiście ten problem nie dotyczy, gdyż piec pracuje cały czas, a pompki są "elektroniczne" i same dobierają moc, w zależności od zapotrzebowania).
3. Przydał by się jeszcze (do testów) wykres otwarcia procentowego głowic.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tuti

Wg https://updates.supla.org/ dla Boxa jest aktualnie dostępna wersja v24.12.03.
Mam własną instancję Supli, jednak przełączam urządzenia na publiczną w celu aktualizacji.
Z svr10 mój Box aktualizuje się do v24.12.01 ...
Last edited by Tuti on Mon Dec 23, 2024 5:56 pm, edited 1 time in total.
Patryk

Tuti

Faktycznie, dzięki.
LukiSpajder

Po aktualizacji boxa do wersji testowej 24.12.03 beta . A co za tym idzie podniesienia oprogramowania w głowicy do wersji 3.4
Muszę powiedzieć że teraz PID dział dobrze i głowica trzyma temperaturę i reaguje odpowiednio do spadku lub wzrostu temperatury . Patrząc w danej chwili na procentowe otwarcie głowice wydaje się być adekwatne do potrzeb .
Jedyne opóźnię reakcji głowicy wynikają z czasu aktualizacji temperatury w pomieszczeniu , sparowanej z czujnikiem zewnętrznym temperatury .
Co ile jest wysyłany pomiar temperatury do bramki ?
Czy można już ustawić korektę temperatury termometru w głowicy bez termometru zewnętrznego i czy głowica będzie brał to ustawienie pod uwagę ?
klew

LukiSpajder wrote: Sun Dec 29, 2024 12:22 pm Po aktualizacji boxa do wersji testowej 24.12.03 beta . A co za tym idzie podniesienia oprogramowania w głowicy do wersji 3.4
Muszę powiedzieć że teraz PID dział dobrze i głowica trzyma temperaturę i reaguje odpowiednio do spadku lub wzrostu temperatury . Patrząc w danej chwili na procentowe otwarcie głowice wydaje się być adekwatne do potrzeb .
Jedyne opóźnię reakcji głowicy wynikają z czasu aktualizacji temperatury w pomieszczeniu , sparowanej z czujnikiem zewnętrznym temperatury .
Dzięki za info
LukiSpajder wrote: Sun Dec 29, 2024 12:22 pm Co ile jest wysyłany pomiar temperatury do bramki ?
Co kilkanaście minut, chyba, że była większa zmiana temperatury - wtedy częściej. Ale nie znam szczegółów tego algorytmu.
LukiSpajder wrote: Sun Dec 29, 2024 12:22 pm Czy można już ustawić korektę temperatury termometru w głowicy bez termometru zewnętrznego i czy głowica będzie brał to ustawienie pod uwagę ?
Jeszcze nie jest to gotowe. Czekamy na odpowiedni soft do urządzeń i wtedy będziemy to wprowadzać

Return to “AURATON Radiator Controller”