Problem z termometrami

Lector

U mnie nie da rady z logami. Teraz gdy jest chłodno moduł działa poprawnie. A po drugie jest on dworze zamknięty w zewnętrznej puszce ze i tak nie da rady podpiąć kompa na stałe aby wyłapać logi.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
slawek

Zaktualizowałem soft i od 24 h nie ma zwiechy... obserwuję dalej.
Okablowanie dość długie - skrętką po całym domu pod tynkiem w gwiazdę.
Niestety, to dom kolegi i z logami kłopot...
Maciek663 wrote: Fri Dec 13, 2024 8:24 am
Jak to zrobić, żeby nie trzeba było ustawiać w cloud wszystkiego od początku i nie utracić historii pomiarów?
To zależy od wersji softu - ja zaktualizowałem z automatu przez przeglądarkę i wszystko pozostało - do tej pory nie wiedziałem, że w GG jest tak działający bajer - chylę czoła przed @krychą i @Góralem. Odwdzięczę się tzw. "kopertą na parapecie" (jeśli ktoś pamięta "Powtórkę z rozrywki"...)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Maciek663

slawek wrote: Sat Dec 14, 2024 11:56 am Zaktualizowałem soft i od 24 h nie ma zwiechy... obserwuję dalej.
Okablowanie dość długie - skrętką po całym domu pod tynkiem w gwiazdę.
Niestety, to dom kolegi i z logami kłopot...
Maciek663 wrote: Fri Dec 13, 2024 8:24 am
Jak to zrobić, żeby nie trzeba było ustawiać w cloud wszystkiego od początku i nie utracić historii pomiarów?
To zależy od wersji softu - ja zaktualizowałem z automatu przez przeglądarkę i wszystko pozostało - do tej pory nie wiedziałem, że w GG jest tak działający bajer - chylę czoła przed @krychą i @Góralem. Odwdzięczę się tzw. "kopertą na parapecie" (jeśli ktoś pamięta "Powtórkę z rozrywki"...)
O faktycznie wygenerowało aktualizację i zaktualizowało z sukcesem :!: Pytanie jak teraz sprawdzić wersję softu, bo
Firmware: GG v24.10.27 pozostało bez zmian?
Duch__

Zapytam wprost osoby z problemami. Czujniki oryginały czy podróbki?

Takie klocki jak tu opisuje cię miałem jak posiadałem podróbki. Ponad rok temu pozbyłem się ich na rzecz oryginalnych DS18b20. Od tego czasu spokój.
Maciek663

Duch__ wrote: Sat Dec 14, 2024 8:23 pm Zapytam wprost osoby z problemami. Czujniki oryginały czy podróbki?
U mnie chińczyki, ale jakie to ma znaczenie, jak na wemosie przez rok działało, a na ESP32 zawieszanie raz na tydzień?
Duch__

Takie że oryginały mierzą temperaturę, a podróbki zgadują.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3716887.html

Nie chciałbym na takim zawieszającym się czujniku oprzeć termostatu. A potem płacz i lament że termostat cały czas grzał...bo czujnik g warty.
Maciek663

Duch__ wrote: Sat Dec 14, 2024 8:32 pm Takie że oryginały mierzą temperaturę, a podróbki zgadują.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3716887.html

Nie chciałbym na takim zawieszającym się czujniku oprzeć termostatu. A potem płacz i lament że termostat cały czas grzał...bo czujnik g warty.
Trochę zbyt ogólne jest chyba określenie, że wszystkie podróbki są złe.

Mój jeden DS jest zaraz obok czujnika NTC i temperatury w zakresie temperatur zewnętrznych właściwie się pokrywają.

A co to zawieszania się to masz rację, tylko gdyby czujnik nie działał od początku uznałbym, że czujnik do wymiany, a że zaczał się zawieszać po zmianie softu, to już jest bardziej "podejrzana" sprawa.
slawek

Duch__ wrote: Sat Dec 14, 2024 8:23 pm Zapytam wprost osoby z problemami. Czujniki oryginały czy podróbki?

Takie klocki jak tu opisuje cię miałem jak posiadałem podróbki. Ponad rok temu pozbyłem się ich na rzecz oryginalnych DS18b20. Od tego czasu spokój.
Raczej podróbki, jak dobrze pamiętam to z alledrogo, ale przez 2 lata nie było problemów, aż usmażył się moduł i zaczęły się schody... termometry zostały te same - już 48 godzin jest OK.
Kuba.DeX

Zauważyłem podobny problem u siebie, ale też mam wskazówkę co do momentu - u mnie dzieje się tak przy braku sieci (Orange lubi o 3 wprowadzać update) i potem trwa aż do restartu. 5x DS na Sonoff R2
Last edited by Kuba.DeX on Mon Dec 16, 2024 1:28 pm, edited 1 time in total.
slawek

Przy braku sieci widać "dziurę" w wykresie, a ja braku sieci nie zauważyłem...

Return to “GUI Generic”