Ustawienia Boxa

klew

noobob wrote: Sat Dec 14, 2024 2:12 pm Kolejne spostrzeżenie.

Temp. na regulatorze ustawiona 21. Przy 20,8 regulator informuje, że powinno się uruchomić ogrzewanie, ale głowice stoją. Podwyższam do 21,4 i głowice się otwierają, kocioł zaczyna grzać, głowice zamykają się. Podwyższam do 21,9 co 1 stopień i sytuacja się powtarza. Dopiero gdy podwyższam do 22 (aż o 1 stopień) to głowice się otwierają i pozostają otwarte.

Na innym regulatorze musiałem podwyższyć temp. aż o 1,2 stopnia, aby głowica dała sygnał do grzania.

Jak rozwiązać te problemy?
Tak działa obecny algorytm używany przez Głowice. Auraton pracuje nad optymalizacją tego algorytmu.
Algorytm jest oparty o PID, a nie o histerezę i decyzje o otwarciu, czy zamknięciu nie są tak proste i oczywiste jak to opisałeś.
Głowice reagują wolno na zmiany nastaw. Trzeba obecnie im dać 5-10 min.

Efekt krótkiego otwarcia i zamknięcia, to element procedury odkamieniania. Głowica w takiej sytuacji nie powinna zgłosić zapotrzebowania na ciepło. Jeśli u Ciebie zgłosiła, to możliwe że masz starszy soft. Obecna wersja softu na box to 24.12.01
noobob

klew wrote: Sat Dec 14, 2024 2:51 pm
noobob wrote: Sat Dec 14, 2024 2:12 pm Kolejne spostrzeżenie.

Temp. na regulatorze ustawiona 21. Przy 20,8 regulator informuje, że powinno się uruchomić ogrzewanie, ale głowice stoją. Podwyższam do 21,4 i głowice się otwierają, kocioł zaczyna grzać, głowice zamykają się. Podwyższam do 21,9 co 1 stopień i sytuacja się powtarza. Dopiero gdy podwyższam do 22 (aż o 1 stopień) to głowice się otwierają i pozostają otwarte.

Na innym regulatorze musiałem podwyższyć temp. aż o 1,2 stopnia, aby głowica dała sygnał do grzania.

Jak rozwiązać te problemy?
Tak działa obecny algorytm używany przez Głowice. Auraton pracuje nad optymalizacją tego algorytmu.
Algorytm jest oparty o PID, a nie o histerezę i decyzje o otwarciu, czy zamknięciu nie są tak proste i oczywiste jak to opisałeś.
Głowice reagują wolno na zmiany nastaw. Trzeba obecnie im dać 5-10 min.

Efekt krótkiego otwarcia i zamknięcia, to element procedury odkamieniania. Głowica w takiej sytuacji nie powinna zgłosić zapotrzebowania na ciepło. Jeśli u Ciebie zgłosiła, to możliwe że masz starszy soft. Obecna wersja softu na box to 24.12.01
Niestety nie trwało to 5-10 min, a znacznie dłużej. Ciężko stwierdzić ile by to trwało, ponieważ sam zareagowałem, gdy temp. zaczynała spadać do nieznośnego poziomu. Soft z tego co widzę jest najnowszy. Procedura odkamieniania nie powinna się aktywować poza czasem, w którym ogrzewanie jest nieaktywne (na Pulsie tak to właśnie działało). Nie wiem czy dokładnie zrozumiałeś, ale chodziło mi o to, że jak co chwilę podwyższałem temp. o 0,1 to głowice się otwierały i zamykały. Dopiero jak podwyższyłem o 1 st. to głowice na stałe się otworzyły i ogrzewanie ruszyło. A jak z aktualizacją samych regulatorów i głowic?

I kompletnie nie rozumiem jak Auraton mógł wypuścić takiego bubla, który jest w zasadzie jeszcze w powijakach. Przez coś takiego będę miał znacznie wyższe rachunki za gaz.
klew

noobob wrote: Sat Dec 14, 2024 3:24 pm

Niestety nie trwało to 5-10 min, a znacznie dłużej. Ciężko stwierdzić ile by to trwało, ponieważ sam zareagowałem, gdy temp. zaczynała spadać do nieznośnego poziomu. Soft z tego co widzę jest najnowszy. Procedura odkamieniania nie powinna się aktywować poza czasem, w którym ogrzewanie jest nieaktywne (na Pulsie tak to właśnie działało). Nie wiem czy dokładnie zrozumiałeś, ale chodziło mi o to, że jak co chwilę podwyższałem temp. o 0,1 to głowice się otwierały i zamykały. Dopiero jak podwyższyłem o 1 st. to głowice na stałe się otworzyły i ogrzewanie ruszyło. A jak z aktualizacją samych regulatorów i głowic?
Wersje softu na głowicach możesz w Cloud sprawdzić. Na updates.supla.org znajdziesz informacje o aktualnym sofcie dla Boxa oraz listę zmian jakie weszły z tą wersją. Jednocześnie jest tam też opisane jakie są aktualizacje dla urządzeń Auraton z informacją o tym jakie tam są zmiany.

Box sam aktualizuje urządzenia na podstawie własnej listy softu dla urządzeń.

Nie używałem nigdy Pulse. Ale soft na urządzenia takie jak Głowica jest wspólny.
Pod kątem współpracy z Boxem było robione kilka poprawek na błędy w sofcie urządzeń i ostanie zmiany też trochę zmieniły algorytm głowic. Jak już pisałem, Auraton nad tym pracuje, ale poprawki nie są proste, a dodatkowo wszelkie zmiany wymagają przynajmniej kilku dni testowania, aby ocenić pracę głowicy w nieco dłuższej perspektywie.
Także prosimy o cierpliwość i śledzenie tego dziełu na forum :)

Są też osobne działy na forum dotyczące konkretnych urządzeń i tam inne osoby też zgłaszały swoje obserwacje.
emx

Nie masz problemów z zasięgiem po przejściu z Pulse na Auraton Box?
Ja mam nieco większy obiekt, jedna centrala pulse obsługiwała całość, z po przejściu na boxa musiałem postawić 4 centralki żeby w miarę był doby zasięg dla urządzeń, choć i tak nie jest idealnie :-(
noobob

emx wrote: Sat Dec 14, 2024 8:53 pm Nie masz problemów z zasięgiem po przejściu z Pulse na Auraton Box?
Ja mam nieco większy obiekt, jedna centrala pulse obsługiwała całość, z po przejściu na boxa musiałem postawić 4 centralki żeby w miarę był doby zasięg dla urządzeń, choć i tak nie jest idealnie :-(
Z zasięgiem problemów nie zauważyłem, ale dzisiaj w nocy 3 głowice, które są sprarowane z jednym regulatorem straciły połączenie z boxem. Przeszedłem ponownie na Pulsa i odnoszę wrażenie, że Box w jakiś sposób załatwił te głowice, ponieważ na Pulsie nie ma z nimi połączenia (Box również nie miał pomimo wielokrotnego parowania), pomimo możliwości sparowania. Próby restartu i powrotu do wcześniejszej wer. oprogramowania nic nie zmieniły. Podobno Supla/Box ma aktualizować oprogramowanie automatycznie na wszystkich co jest nieprawdą. Po sparowaniu jednego z regulatorów z bramką Pulse od razu pojawiło mi się powiadomienie i regulator został zaktualizowany. Szczerze to jestem mocno poirytowany przez tego Boxa.
klew

noobob wrote: Sun Dec 15, 2024 1:40 pm Podobno Supla/Box ma aktualizować oprogramowanie automatycznie na wszystkich co jest nieprawdą. Po sparowaniu jednego z regulatorów z bramką Pulse od razu pojawiło mi się powiadomienie i regulator został zaktualizowany. Szczerze to jestem mocno poirytowany przez tego Boxa.
Czemu twierdzisz że Cię okłamałem?
Jaką wersję softu miałeś zainstalowaną na głowicach gdy były podłączone do Boxa i jaką masz na Pulse?
noobob

klew wrote: Sun Dec 15, 2024 2:19 pm
noobob wrote: Sun Dec 15, 2024 1:40 pm Podobno Supla/Box ma aktualizować oprogramowanie automatycznie na wszystkich co jest nieprawdą. Po sparowaniu jednego z regulatorów z bramką Pulse od razu pojawiło mi się powiadomienie i regulator został zaktualizowany. Szczerze to jestem mocno poirytowany przez tego Boxa.
Jaką wersję softu miałeś zainstalowaną na głowicach gdy były podłączone do Boxa i jaką masz na Pulse?
Że co? :D
klew

noobob wrote: Sun Dec 15, 2024 2:20 pm
klew wrote: Sun Dec 15, 2024 2:19 pm
Że co? :D
Napisałem, że Box aktualizuje soft na urządzeniach automatycznie. Ty napisałeś że to nieprawda.
Mówienie nieprawdy, to okłamywanie, więc wiesz :p
Ale może miałeś na myśli co innego, więc przepraszam za pomówienie.

Czy mógłbyś odpowiedzieć jakie miałeś i masz wersje softu na głowicy?
noobob

Stwierdziłem fakt. Box nie zaktualizował, Pulse od razu wykrył, że wersja jest nieaktualna. Z tego co pamiętam to głowice miały na Boxie 3.1.
klew

noobob wrote: Sun Dec 15, 2024 3:02 pm Stwierdziłem fakt. Box nie zaktualizował, Pulse od razu wykrył, że wersja jest nieaktualna. Z tego co pamiętam to głowice miały na Boxie 3.1.
A jaką masz wersję na Pulse?

Box aktualnie instaluje wersję 3.1. Była też przez chwilę wersja 3.2, ale ona na razie została wycofana

Return to “AURATON Box”