Obudowa do GOSUND SP111 wzmacniająca zasięg

vajera

Zgadzam się z kolegą @djalex - mała puszka IP68 + moduł z antenką + przekaźnik i możemy polewać wodą z węża. Przerabianie gniazdka przeznaczonego do pomieszczeń do zastosowań zewnętrznych jest ryzykowne. Za chwilę ktoś to skopiuje i zacznie sprzedawać na Allegro.
robertklepacki94

vajera wrote: Thu Dec 19, 2024 9:51 am Zgadzam się z kolegą @djalex - mała puszka IP68 + moduł z antenką + przekaźnik i możemy polewać wodą z węża. Przerabianie gniazdka przeznaczonego do pomieszczeń do zastosowań zewnętrznych jest ryzykowne. Za chwilę ktoś to skopiuje i zacznie sprzedawać na Allegro.
A nie sprzedaja przerobionych Sonoff,ów na beznapieciowe itd. ? Sprzedają!!! To jest temat długi jak rzeka ;)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Pietras81

Zobaczcie na to - ta antenka tego nie przebiła nawet w 10% :D :D

Co by nie było 7 osób dało się namówić :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
Zibi_007

Pietras81 wrote: Thu Dec 19, 2024 12:11 pm Zobaczcie na to - ta antenka tego nie przebiła nawet w 10% :D :D

Problem jest o wiele szerszy. Na portalach aukcyjnych jest ogromna ilość tak przerobionych urządzeń (np. wszelkiego rodzaju Sonoffy). I teraz zobaczcie, że wiele osób, które zakupiły tego rodzaju sprzęt trafia tutaj na Forum, mając pretensje, że coś nie działa, nie można skonfigurować itd., itp. Oni w większości myślą, że kupili produkt od Supli i tutaj należy im się wsparcie. W jednym z ostatnich takich wątków zwróciłem takiej osobie uwagę, że powinna napisać do sprzedawcy w celu wsparcia posprzedażowego. Tyle bluzgów i wyzwisk, jakie dostałem w wiadomości prywatnej, to dawno nie widziałem. W skrócie: kupił Suple i mu się k...a tutaj należy odpowiedź i wsparcie! I nieważne, że to przerabiany Sonoff bez separacji z jakimś customowym firmawe opartym na starej wersji SD. Masz rozwiązać problem i koniec. Odchodzi już człowiekowi chęć pisania czegokolwiek w takich tematach. Aby jednak nawiązać do problemu poruszonego tutaj chciałbym tylko dodać, że w ostatnim czasie (w mojej opinii) jakość tych gniazdek (SP1111) mocno się obniżyła. Mam takie z oficjalnej dystrybucji, i o ile te co mają 2 lata działają bez problemów, to te sprzed kilku miesięcy (2-3) sprawiają problemy. Gubią, mają słaby zasięg, problemy z kalibracją i dużo mocniej się grzeją przy takim samym obciążeniu. Co ciekawe sytuację trochę poprawia powrót do oryginalnego oprogramowania (zamiast Supli). Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, kiedy wcześniej zgrano oryginalny soft (przynajmniej ja nie znam sposobu na wgranie oryginalnego softu z innego gniazdka). Może w sofcie do nowszych urządzeń zastosowano jakieś rozwiązania, których GG nie uwzględnia... W każdym razie sam pokusiłem się kiedyś o wyciągnięcie anteny z SP111 na zewnątrz. Zwiększyło to zasięg ponad dwukrotnie (bez problemu przechodził sygnał przez dwie kondygnacje). Gniazdko było zamontowane w piwnicy (nie na zewnątrz), ale i tak wszystko zaizolowałem i zalałem silikonem. Działało to prawie pół roku, dopóki nie zainstalowałem w piwnicy repeatera. Sam pomysł tutaj przedstawiony uważam za ciekawy, ale tylko dla użytkowników mających świadomość co robią...

EDIT: A! I jeszcze jedno. Gniazdka SP111 kupuję za ok. 35 zł (w promocji), termometr to maks. 5 zł (z dłuższym przewodem). Te gniazdka rozbierają się bez problemu (są na śrubkę). Wgranie softu jest banalne (nawet jeśli ktoś nie ma przystawki, to da się przytrzymać piny bez lutowania). Niezła przebitka (100%). Nic, tylko otwierać interes :lol:
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
Adamo28

Nigdzie nie pisałem że ta przystawka podnosi IP tego gniazdka i pozwala je stosować na zewnątrz, a to że ludzie je stosują gdzie popadnie przy IP20 to inna sprawa. Wyciągnięcie anteny faktycznie podnosi sporo zasięg na co liczyłem bez inwestowania w mesh, anteny, kable i cudowania tylko po to żeby sobie choinkę przed domem na 3 miesiące automatyzować. Tu aukcja gdzie wręcz jest zasugerowane że służy ono do celów choinkowych
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81

Zibi_007 wrote: Thu Dec 19, 2024 12:37 pm
Pietras81 wrote: Thu Dec 19, 2024 12:11 pm Zobaczcie na to - ta antenka tego nie przebiła nawet w 10% :D :D

Problem jest o wiele szerszy. Na portalach aukcyjnych jest ogromna ilość tak przerobionych urządzeń (np. wszelkiego rodzaju Sonoffy). I teraz zobaczcie, że wiele osób, które zakupiły tego rodzaju sprzęt trafia tutaj na Forum, mając pretensje, że coś nie działa, nie można skonfigurować itd., itp. Oni w większości myślą, że kupili produkt od Supli i tutaj należy im się wsparcie. W jednym z ostatnich takich wątków zwróciłem takiej osobie uwagę, że powinna napisać do sprzedawcy w celu wsparcia posprzedażowego. Tyle bluzgów i wyzwisk, jakie dostałem w wiadomości prywatnej, to dawno nie widziałem. W skrócie: kupił Suple i mu się k...a tutaj należy odpowiedź i wsparcie! I nieważne, że to przerabiany Sonoff bez separacji z jakimś customowym firmawe opartym na starej wersji SD. Masz rozwiązać problem i koniec. Odchodzi już człowiekowi chęć pisania czegokolwiek w takich tematach. Aby jednak nawiązać do problemu poruszonego tutaj chciałbym tylko dodać, że w ostatnim czasie (w mojej opinii) jakość tych gniazdek (SP1111) mocno się obniżyła. Mam takie z oficjalnej dystrybucji, i o ile te co mają 2 lata działają bez problemów, to te sprzed kilku miesięcy (2-3) sprawiają problemy. Gubią, mają słaby zasięg, problemy z kalibracją i dużo mocniej się grzeją przy takim samym obciążeniu. Co ciekawe sytuację trochę poprawia powrót do oryginalnego oprogramowania (zamiast Supli). Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, kiedy wcześniej zgrano oryginalny soft (przynajmniej ja nie znam sposobu na wgranie oryginalnego softu z innego gniazdka). Może w sofcie do nowszych urządzeń zastosowano jakieś rozwiązania, których GG nie uwzględnia... W każdym razie sam pokusiłem się kiedyś o wyciągnięcie anteny z SP111 na zewnątrz. Zwiększyło to zasięg ponad dwukrotnie (bez problemu przechodził sygnał przez dwie kondygnacje). Gniazdko było zamontowane w piwnicy (nie na zewnątrz), ale i tak wszystko zaizolowałem i zalałem silikonem. Działało to prawie pół roku, dopóki nie zainstalowałem w piwnicy repeatera. Sam pomysł tutaj przedstawiony uważam za ciekawy, ale tylko dla użytkowników mających świadomość co robią...

EDIT: A! I jeszcze jedno. Gniazdka SP111 kupuję za ok. 35 zł (w promocji), termometr to maks. 5 zł (z dłuższym przewodem). Te gniazdka rozbierają się bez problemu (są na śrubkę). Wgranie softu jest banalne (nawet jeśli ktoś nie ma przystawki, to da się przytrzymać piny bez lutowania). Niezła przebitka (100%). Nic, tylko otwierać interes :lol:
Jak już zacząłeś temat to te gniazdka nie nadają się do dużych obciążeń jak na nich napisano. Widziałem nie raz takie stopione w szczególności przy PV do obniżania napięcia z grzałką 3KW. Co do zasięgu to tak jak napisałeś różnie z nimi bywa raz się trafi spoko raz jedna ściana i już nie ma zasięgu, było o tym nie raz. Co do wytrzymałości to mi jedno padło przy obciążeniu w granicach 5W od pompy cyrkulacji wody pewnie po 2 latach. Mam inne przy pompie od wody 0.75KW i śmiga chyba z 3 rok. W akwarium mam ich pewnie z 5 szt i też działają chyba 3 rok.

A co do przeróbek a potem dziwnych pytań to niestety sprzedający mają w d.. tłumaczyć komuś jak to skonfigurować i w ogóle jak ustawić, oczywiście nie wszyscy.
Ja też czasami coś komuś wgram i sprzedam ale jak słyszę od ludzi co kupili i dla czego akurat sonoffa, to są niestety nieświadomi.
Pietras81

Adamo28 wrote: Thu Dec 19, 2024 12:58 pm Nigdzie nie pisałem że ta przystawka podnosi IP tego gniazdka i pozwala je stosować na zewnątrz, a to że ludzie je stosują gdzie popadnie przy IP20 to inna sprawa. Wyciągnięcie anteny faktycznie podnosi sporo zasięg na co liczyłem bez inwestowania w mesh, anteny, kable i cudowania tylko po to żeby sobie choinkę przed domem na 3 miesiące automatyzować. Tu aukcja gdzie wręcz jest zasugerowane że służy ono do celów choinkowych
Ja mam też do choinki - jedno w salonie w domu a drugie w garażu na zew. jutro zamontuje :)
YoMan

Zibi_007 wrote: Thu Dec 19, 2024 12:37 pm EDIT: A! I jeszcze jedno. Gniazdka SP111 kupuję za ok. 35 zł (w promocji),
gdzie? w PL? To sam się skuszę na kilka
YoMan

YoMan wrote: Thu Dec 19, 2024 1:02 pm
Zibi_007 wrote: Thu Dec 19, 2024 12:37 pm EDIT: A! I jeszcze jedno. Gniazdka SP111 kupuję za ok. 35 zł (w promocji),
Ja przedwczoraj brałem w dwupaku i niestety chyba 88 pln, Były po 40 za sztukę ale niestety święta choinki i ceny poszły w górę.
Zibi_007

YoMan wrote: Thu Dec 19, 2024 1:02 pm
Tak, jak pisałem, w promocji. Różne czarne piątki, cyfrowe poniedziałki, black week'i i inne takie allegro days.

Miesiąc temu były w komputroniku po 19,99 (niestety można było kupić tylko jedną sztukę na konto).

U tego sprzedawcy https://allegro.pl/uzytkownik/GOSUND_POLSKA/sklep często są promocje typu "druga sztuka 50% taniej" - wtedy gniazdko wychodzi właśnie ok. 35 zł za sztukę.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!

Return to “Projekty użytkowników”