Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

vajera

Zibi_007 wrote: Tue Feb 04, 2025 2:18 pm
OK, soft do liczników zawsze brałem z GG. Myślałem, że to natywna funkcja Supli. Teraz mam świadomość, że nie. Ale tutaj np. to działa idealnie. Nawet nie trzeba fizycznie kalibrować, można wpisać ręcznie mnożniki :)
@vajera - takie coś by było idealne, nie wiem tylko czy do realizacji w rozsądnym czasie i nakładzie sił.
Spoko, tylko w GG konfigurujesz konkretny sprzęt zaraz po wgraniu softu i temat zamknięty.
Mam taki pomysł żeby dać użytkownikowi dostęp do tej tabeli urządzeń Supla w trakcie pracy modułu (w oparciu o WWW) - można by wtedy dla każdego typu urządzenia zrobić podstronę, np. z korekcjami i jakieś przewijanie po liście - pytanie czy to się da zrobić?
vajera

LukiSpajder wrote: Tue Feb 04, 2025 3:11 pm I byłem nastawimy na testowanie tego a tu są przekaźniki 😁
Jak pewnie wiesz zdania są podzielone ;) No i pytanie co z tymi akcjami "obrót w prawo", "obrót w lewo".
LukiSpajder

Jest dobrze nawet bardzo dobrze 👍
Po prostu myślałem że to zmieniłeś i trzeba to testować 😁

Tak więc przycisk czteroklawiszowy działa ok 👍
zelinst

Super robotę robicie .
Jak znaleźć najnowszy bin na githubie ?
vajera

zelinst wrote: Tue Feb 04, 2025 3:33 pm Super robotę robicie .
Jak znaleźć najnowszy bin na githubie ?
https://github.com/lsroka76/Z2S_Library/tree/main/bin
vajera

UPDATE (kod+bin):

1. dodałem 2 czujniki ruchu od @kiler88
2. Usprawniłem mechanizm parowania - teraz gdy urządzenie połączy się z bramką w trybie parowania i nie uda się w ciągu 10 sekund odczytać pierwszego atrybutu z klastra Basic (ESP_ZB_ZCL_ATTR_BASIC_MANUFACTURER_NAME_ID) to bramka daje komunikat o błędzie parowania i restartuje ESP - można wtedy powtórzyć parowanie - powinno to zmniejszyć częstotliwość "wieszania" bramki przy dodawaniu czujników, które nie do końca się zresetowały.
3. Po sparowaniu i zbindowaniu a przed konfiguracją raportów wykonuje się DeviceFactoryReset, który m.in. czyści stan licznika energii - jak już dostanę wytyczne od @klew zaimplantuję to również w odpowiedzi na polecenie z poziomu Clouda.
Zibi_007

vajera wrote: Tue Feb 04, 2025 3:14 pm
Zibi_007 wrote: Tue Feb 04, 2025 2:18 pm
OK, soft do liczników zawsze brałem z GG. Myślałem, że to natywna funkcja Supli. Teraz mam świadomość, że nie. Ale tutaj np. to działa idealnie. Nawet nie trzeba fizycznie kalibrować, można wpisać ręcznie mnożniki :)
@vajera - takie coś by było idealne, nie wiem tylko czy do realizacji w rozsądnym czasie i nakładzie sił.
Spoko, tylko w GG konfigurujesz konkretny sprzęt zaraz po wgraniu softu i temat zamknięty.
Mam taki pomysł żeby dać użytkownikowi dostęp do tej tabeli urządzeń Supla w trakcie pracy modułu (w oparciu o WWW) - można by wtedy dla każdego typu urządzenia zrobić podstronę, np. z korekcjami i jakieś przewijanie po liście - pytanie czy to się da zrobić?
Akurat tutaj korektę mogę robić wielokrotnie, bo zostawiłem GUI podczas normalnej pracy ;-) Czasem się tym bawię. Ale nie w tym rzecz, tylko w możliwym stopniu komplikacji wykonania. Jeśli mogę coś zasugerować, to proponuję zostawić to na sam koniec, choć nie powiem, możliwość konfiguracji poszczególnych urządzeń zrównałaby z funkcjonalnością Twoją bramkę z komercyjnymi rozwiązaniami. Można jeszcze pójść w drugą stronę i spróbować zrobić coś, do czego powoli zmierza interfejs (i jego Twórcy) w cloud. Tzn. konfiguracja urządzenia w jego zakładce cloud. Wtedy nawet nie jest potrzebny dostęp do strony konfiguracji. I tak to jest zrobione np. w Ergo Cam Meter, czy innych fabrycznych urządzeniach z Suplą.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638

Nec Hercules contra plures!
LukiSpajder

No coraz lepiej to działa 😁
Gniazdku - narazie nie skasował się licznik będę obserwował 🧐 ( zebrać logi z parowania ?)
A po restarcie bramki jeśli gniazdko jest włączanie to w aplikacji pokazuje że jest na OFF a w rzeczywistości na ON . Niewiem czy idzie jakoś wysłać do niego rozkaz wyłączenia po restarcie lub sprawdzenie aktualnego stanu .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

LukiSpajder wrote: Tue Feb 04, 2025 6:04 pm No coraz lepiej to działa 😁
Gniazdku - narazie nie skasował się licznik będę obserwował 🧐
A po restarcie bramki jeśli gniazdko jest włączanie to w aplikacji pokazuje że jest na OFF a w rzeczywistości na ON . Niewiem czy idzie jakoś wysłać do niego rozkaz wyłączenia po restarcie lub sprawdzenie aktualnego stanu .
Gniazdko - powinien skasować się przy parowaniu?
Aktualizacja stanu gniazdka jest na mojej liście ToDo ;-) Akurat gniazdka nie są w kategorii SED, więc można im wysyłać dowolne rozkazy po restarcie - ON/OFF lub odczyt stanu - szczerze mówiąc trochę o tym zapomniałem.
LukiSpajder

Względem tego co ma się dziać po restarcie bramki z gniazdkiem czy OFF czy pozostać w tym stanie co przed restartem . To ile ludzi tyle ……
Jak by program dalej był rozwijany to może dało by się to wcisnąć w jakieś opcje do ustawienia jak ma się zachować 😁

A Licznik się nie skasował u Mnie

Return to “Bramka ZigBee”