@klew W logach pojawia się coś takiego?
Code: Select all
17:06:05.803 -> Warning! Attempt to write state outside of section size.
17:06:05.803 -> Storage: rewriting element state section. All data will be lost.
Code: Select all
17:06:05.803 -> Warning! Attempt to write state outside of section size.
17:06:05.803 -> Storage: rewriting element state section. All data will be lost.
To jest informacja o "state Storage". Myślę że w bramce on się pojawią po dodaniu nowego urządzenia - wtedy cały zapisany stan przepadnie.vajera wrote: Thu Feb 06, 2025 4:17 pm Teraz niby problem zniknął...?
@klew W logach pojawia się coś takiego?
Czy to może nadpisywać config? Chyba nie?Code: Select all
17:06:05.803 -> Warning! Attempt to write state outside of section size. 17:06:05.803 -> Storage: rewriting element state section. All data will be lost.
Domyślam sięże nie trzeba, ale ja i oje pedanctwo, estectwo, adhd, nerwica natrectw itp... A tak seria w jednym pewnie na potrzeby parowania/testowania itp bramki bym tozrobił.Zibi_007 wrote: Thu Feb 06, 2025 11:47 am Nic nie trzeba lutować! Wystarczy zwykły spinacz, kawałek drucika, folii aluminiowej, cokolwiek, co zewrze dwa piny, które są na wierzchu po zdjęciu tylnej obudowy. Na wszelki wypadek można przykleić do baterii kawałek taśmy izolacyjnej, aby nie zewrzeć przez przypadek do plusa. Ale jakby nawet, to nic się nie dzieje, zresetuje się i tyle. U mnie sprawdza się wygięty w podkowę zwykły kawałek drucika. Te 3 sekundy da radę przytrzymać nieruchomo
Ostatnio (podczas testów bramki) nie miałem nic innego pod ręką to dałem radę zwykłą zszywką biurową zewrzeć te dwa piny...
Będę wdzięczny bo w temacie wykorzystania możliwości GitHuba jestem do tyłu.rafalekkalwak@wp.pl wrote: Tue Feb 04, 2025 6:52 pm Co do budowania to mogę przygotować Github Action dla Łukasza, która produkuje bina tak jak u mnie z Platform.io, na każdy commit publikuje się nowa wersja
Tak to wygląda w kodzie dla Platform.io: https://github.com/rkalwak/ZigbeeToSupl ... s/main.yml
A tak wygląda efekt: https://github.com/rkalwak/ZigbeeToSupla/releases
Tutaj nic raczej nie musisz zamieszczać skoro działa. Ale jak chcesz, aby zadziałał Ci ten czujnik temperatury i wilgotności, to logi z jego parowania zamieść w przeznaczonym do tego temacie. Jest np. w mojej stopce. @vajera zapewne w kolejnej aktualizacji softu uwzględni to urządzenie. I uwierz mi, że w tym logu jest sporo ciekawych informacji, a dla Ciebie najciekawsze to te, które mówią o identyfikatorze Twojego czujnika, który nie chce się dodać.RomanG wrote: Fri Feb 07, 2025 10:12 pm Gratulacje i szacunek za dobrą robotę!![]()
...i wybaczcie laikowi...![]()
ESP23C6 zfleszowałem wsadem Z2S_Gateway... (w różnych wersjach), zarejestrowałem w cloud-zie, sparowałem kilka urządzeń (cz. ruchu, cz. otw. okna, cz. temp. i wilgotności oraz przycisk - 1 i 2-klik). Skonfigurowałem i wszystko działa - chyba całkiem prawidłowo.
Czy, skoro działa, powinienem zebrać jakieś logi i ewentualnie gdzieś je przesłać? Zaglądałemw nie, ale nic ciekawego nie znalazłem
.
![]()
![]()
A poważniej; nie udało mi się sparować cz. temp. i wilgotności "na sofcie" "Z2S_Gateway.ino.merged 2.bin" - ten większy z dwóch ściągniętych z githuba. Pozostałe urządzenia parowały się bez większego problemu.
Chodzi o to, że ten czujnik (temperatury i wilgotności) dodaje się, ale na bramce z innym softem i także z pozostałymi czujnikami.Zibi_007 wrote: Fri Feb 07, 2025 10:32 pm Tutaj nic raczej nie musisz zamieszczać skoro działa. Ale jak chcesz, aby zadziałał Ci ten czujnik temperatury i wilgotności, to logi z jego parowania zamieść w przeznaczonym do tego temacie. Jest np. w mojej stopce. @vajera zapewne w kolejnej aktualizacji softu uwzględni to urządzenie. I uwierz mi, że w tym logu jest sporo ciekawych informacji, a dla Ciebie najciekawsze to te, które mówią o identyfikatorze Twojego czujnika, który nie chce się dodać.
Wrzuć loga z parowania. @vajera czyta te logi, jak elementarzRomanG wrote: Fri Feb 07, 2025 11:00 pm .....Chodzi o to, że ten czujnik (temperatury i wilgotności) dodaje się, ale na bramce z innym softem i także z pozostałymi czujnikami.Zibi_007 wrote: Fri Feb 07, 2025 10:32 pm Tutaj nic raczej nie musisz zamieszczać skoro działa. Ale jak chcesz, aby zadziałał Ci ten czujnik temperatury i wilgotności, to logi z jego parowania zamieść w przeznaczonym do tego temacie. Jest np. w mojej stopce. @vajera zapewne w kolejnej aktualizacji softu uwzględni to urządzenie. I uwierz mi, że w tym logu jest sporo ciekawych informacji, a dla Ciebie najciekawsze to te, które mówią o identyfikatorze Twojego czujnika, który nie chce się dodać.
Na "tym większym" sofcie razem z pozostałymi czujnikami nie chce być dodany.
Teraz mam go na innym ESP z Twoim (chyba)wsadem.
Już nie pamiętam, czy próbowałem parować tylko sam ten czujnik na tym sofcie. Odniosłem wrażenie, że pozostałe urządzenia "nie pozwalają" temu czujnikowi się sparować, ale to może być złudzenie, bo przy tej ilości prób
.... . Dzisiaj już odpuszczam.
![]()
Tak mam, czujnik ruchu z pomiarem natężenia światła. Miałem mieć dwa, ale chyba ten drugi jakiś "lewy", bo w przypadku tego pierwszego normalnie w logach było widać, że coś tam z luxami odczytuje, a w tym drugim nic takiego nie było (albo nie widziałem). Jak chcesz, to jutro mogę przesłać logi z parowania, ewentualnie ze skanera, co wolisz...vajera wrote: Fri Feb 07, 2025 11:32 pm @Zibi_007 Dobrze pamiętam, że Ty masz jakiś czujnik natężenia światła?