supla-dev, scripts - niepoprawne działanie...?

Maciek663

Hobo wrote: Mon Jan 13, 2025 11:17 pm
Maciek663 wrote: Mon Jan 13, 2025 5:11 am Po 1 - zrób to lepiej na termostacie,
czyli w 'skryptach'?
Nie, na kanale termostatu przez zmianę softu w urządzeniu, chyba że przekaźnik i termometr są na innych urządzeniach.

Przy reakcji musisz brać pod uwagę że:
1. bez internetu nie zadziała (nie wiem jak masz realizowane wyłączenie tego pieca)
2. jak zmiana warunków do zadziałania reakcji nastąpi poza harmonogramem to też reakcja się nie uruchomi.
Hobo

klew wrote: Mon Jan 13, 2025 7:22 am
Hobo wrote: Sun Jan 12, 2025 9:27 pm Na podstawie wartości temperatury a właściwie jej zmiany (gdy temperatura spada poniżej wartości) chcę uruchomić przekaźnik pieca; teraz jest tak i właśnie nie działa choć wcześniej działało - widziałem to w powiadomieniach.
Zrzut ekranu 2025-01-12 o 22.29.09.png
Pokaż resztę ustawień tej reakcji.
Z boku widać, że masz jakiś harmonogram aktywności ustawiony, co może mieć wpływ na działanie.
Zrzut ekranu 2025-01-14 o 20.32.01.png
Maciek663 wrote: Mon Jan 13, 2025 5:11 am Po 2 - nie możesz mieć reakcji bez "histerezy". Zmień dolny warunek na np. 22,3
Jak widać na załączonym obrazku uległa zmianie wartość temperatury ale niczego to nie zmieniło. Na potwierdzenie wycinek z historii:
Zrzut ekranu 2025-01-14 o 20.34.09.png
oraz fragment wykresu - temperatura bez zmian w przedziale omawianego czasu.
Zrzut ekranu 2025-01-14 o 20.39.27.png
Maciek663 wrote: Tue Jan 14, 2025 4:54 am
Hobo wrote: Mon Jan 13, 2025 11:17 pm
Maciek663 wrote: Mon Jan 13, 2025 5:11 am Po 1 - zrób to lepiej na termostacie,
czyli w 'skryptach'?
Nie, na kanale termostatu przez zmianę softu w urządzeniu, chyba że przekaźnik i termometr są na innych urządzeniach.
Tak - to dwa urządzenia; i to chyba nie ma znaczenia bo takie same działanie (jego brak) jest dla urządzenia z dwoma kanałami (Temp oraz Relay) w przedziale czasowym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-------------------------------------------------------------------------------
Jeśli nie uważałeś jak robiłeś to rób jak uważasz.
Jeśli uważałeś to bądź pewny tego co zrobiłeś.
klew

Hobo wrote: Tue Jan 14, 2025 8:08 pm
Nadal nie pokazałeś całej konfiguracji.
Ogólnie: reakcja się nie wykona jeśli zmiana stanu warunku nastąpi gdy reakcja nie jest aktywna. Więc jeśli np o 6 rano temperatura spadnie do 15 stopni, a reakcję włączysz o 8, to ona się nie wykona wcale. Musiałaby najpierw temperatura wzrosnąć powyżej progu i ponownie spaść.

Reakcje nie nadają się do stymulowania pracy termostatu
Hobo

Ale na dołączonych screenach chciałem pokazać - i moim zdaniem widać - że temperatura do g. 9 rośnie, kilka minut po zaczyna spadać ale wtedy reakcja jest już aktywna.
To do czego nadają się reakcje? Tylko do powiadomień? Jeśli tak to po co tak długa lista kanałów i możliwe zdarzenia typu 'on/off'?
Do czego chcesz mnie nakłonić - do użycia opcji 'termostat' w 'scripts.supla.io'?
YoMan

Hobo wrote: Tue Jan 14, 2025 9:46 pm Ale na dołączonych screenach chciałem pokazać - i moim zdaniem widać - że temperatura do g. 9 rośnie, kilka minut po zaczyna spadać ale wtedy reakcja jest już aktywna.
To do czego nadają się reakcje? Tylko do powiadomień? Jeśli tak to po co tak długa lista kanałów i możliwe zdarzenia typu 'on/off'?
Do czego chcesz mnie nakłonić - do użycia opcji 'termostat' w 'scripts.supla.io'?
W skryptach masz typowy termostat, tym się pobaw. U mnie działa od 4 lat na jednym obiekcie ale gdybym mógł to bym zmienił na termostat który już jest natywnie. Polecam.
Reakcje są ok jeśli rozumiesz jak działają,np. Zapal światło jeżeli otworzysz drzwi ale tylko od-do
YoMan

Hobo wrote: Tue Jan 14, 2025 9:46 pm Ale na dołączonych screenach chciałem pokazać - i moim zdaniem widać - że temperatura do g. 9 rośnie, kilka minut po zaczyna spadać ale wtedy reakcja jest już aktywna.
Ale na screenie nie pokazałeś wartości temperatury. Jak nie była wyższa od ustawionego 22,8 to reakcja też się nie wykona.
Hobo

YoMan wrote: Wed Jan 15, 2025 12:39 am
W skryptach masz typowy termostat, tym się pobaw. U mnie działa od 4 lat na jednym obiekcie ale gdybym mógł to bym zmienił na termostat który już jest natywnie. Polecam.
Reakcje są ok jeśli rozumiesz jak działają,np. Zapal światło jeżeli otworzysz drzwi ale tylko od-do
Znam i korzystałem z termostatu jak jeszcze był w domenie 'fracz...' - dość powiedzieć że to pierwsze urządzenie ma id mniejsze od 5000.
Rozumiem znaczenie słowa 'reakcja' i gdy pojawiła się automatyzacja o takiej nazwie uznałem że warto przetestować... 'włącz piec jeżeli temperatura spadnie poniżej... ale tylko od-do'
Maciek663 wrote: Wed Jan 15, 2025 5:08 am
Ale na screenie nie pokazałeś wartości temperatury. Jak nie była wyższa od ustawionego 22,8 to reakcja też się nie wykona.
Dzięki za wskazówkę.

Tak czy inaczej temat do zamknięcia.
YoMan

Hobo wrote: Wed Jan 15, 2025 4:31 pm dość powiedzieć że to pierwsze urządzenie ma id mniejsze od 5000.
Mój najstarszy to okolice 2,5k ;)
YoMan

Gratulacje! 8-)
Hobo

czy w supla-device jest kanał termostatu? jakoś go nie dostrzegam...

Return to “Zagadnienia ogólne”