Wysłałem w prywatnej wiadomości.
Dziękuję.
MEW-01 zaniża odczyt poboru
-
W historii widać 3 przypadki (2x w grudniu i 1x w styczniu), gdzie pomairy się wyzerowały, a potem wrócił do poprawnych.
Wydaje mi się, że może tam być jakiś problem z pamięcią na tym urządzeniu i mógł przez te 3 miesiące pracować bez poparwnym parametrów kalibracji - stąd takie rozbieżności. Reset urządzenia może pomóc, ale to loteria - dlatego teraz możesz obserwować niby poprawne zachowanie.
Odeślij proszę to urządzenie do Mirka. Spróbujemy go dokładniej zdiagnozować, a Tobie Mirek wyśle nowy.
-
OK, w sobotę go zdemontuję i wyślę.
Dziękuję jeszcze raz za poświęcony czas i pozdrawiam!
Dziękuję jeszcze raz za poświęcony czas i pozdrawiam!
-
Co miesiąc pobieram historię w formacie CSV aby rozbić zużycie w taryfach dla G12W. Już od prawie roku pojawia się w wyeksportowanym pliku jeden rekord w miesiącu, który jest "wyzerowany". Mam 10 różnych urządzeń (MEW-01, LEW-01, Sonoff Pow R2) i na każdym pojawia się taka anomalia więc raczej nie powinno to być spowodowane problemem sprzętowym?klew wrote: Wed Jan 08, 2025 2:35 pm W historii widać 3 przypadki (2x w grudniu i 1x w styczniu), gdzie pomairy się wyzerowały, a potem wrócił do poprawnych.
Ten wyzerowany rekord zazwyczaj jest tylko jeden i na każdym urządzeniu w tym samym dniu (chociaż godzina wystąpienia może się różnić o kilka godzin). Nie zauważyłem, żeby wpływał on na poprawność pomiarów (po jego wystąpieniu licznik wraca do normalnego zliczania na poziomie sprzed wyzerowania).
-
Pokażesz jak dokładnie wyglądają te "wyzerowania"?pukel wrote: Thu Jan 09, 2025 7:45 am Co miesiąc pobieram historię w formacie CSV aby rozbić zużycie w taryfach dla G12W. Już od prawie roku pojawia się w wyeksportowanym pliku jeden rekord w miesiącu, który jest "wyzerowany". Mam 10 różnych urządzeń (MEW-01, LEW-01, Sonoff Pow R2) i na każdym pojawia się taka anomalia więc raczej nie powinno to być spowodowane problemem sprzętowym?
Ten wyzerowany rekord zazwyczaj jest tylko jeden i na każdym urządzeniu w tym samym dniu (chociaż godzina wystąpienia może się różnić o kilka godzin). Nie zauważyłem, żeby wpływał on na poprawność pomiarów (po jego wystąpieniu licznik wraca do normalnego zliczania na poziomie sprzed wyzerowania).
Mój wcześniejszy komentarz dotyczył wyłącznie tego jednego urządzenia i był oparty o wszystkie objawy, jakie tam występowały. Nie uogólniałbym tego na inne urządzenia.