MEW-01 zaniża odczyt poboru

Erek

Wysłałem w prywatnej wiadomości.

Dziękuję.
klew

Erek wrote: Wed Jan 08, 2025 1:35 pm Wysłałem w prywatnej wiadomości.

Dziękuję.
W historii widać 3 przypadki (2x w grudniu i 1x w styczniu), gdzie pomairy się wyzerowały, a potem wrócił do poprawnych.
Wydaje mi się, że może tam być jakiś problem z pamięcią na tym urządzeniu i mógł przez te 3 miesiące pracować bez poparwnym parametrów kalibracji - stąd takie rozbieżności. Reset urządzenia może pomóc, ale to loteria - dlatego teraz możesz obserwować niby poprawne zachowanie.

Odeślij proszę to urządzenie do Mirka. Spróbujemy go dokładniej zdiagnozować, a Tobie Mirek wyśle nowy.
Erek

OK, w sobotę go zdemontuję i wyślę.

Dziękuję jeszcze raz za poświęcony czas i pozdrawiam!
pukel

klew wrote: Wed Jan 08, 2025 2:35 pm W historii widać 3 przypadki (2x w grudniu i 1x w styczniu), gdzie pomairy się wyzerowały, a potem wrócił do poprawnych.
Co miesiąc pobieram historię w formacie CSV aby rozbić zużycie w taryfach dla G12W. Już od prawie roku pojawia się w wyeksportowanym pliku jeden rekord w miesiącu, który jest "wyzerowany". Mam 10 różnych urządzeń (MEW-01, LEW-01, Sonoff Pow R2) i na każdym pojawia się taka anomalia więc raczej nie powinno to być spowodowane problemem sprzętowym?
Ten wyzerowany rekord zazwyczaj jest tylko jeden i na każdym urządzeniu w tym samym dniu (chociaż godzina wystąpienia może się różnić o kilka godzin). Nie zauważyłem, żeby wpływał on na poprawność pomiarów (po jego wystąpieniu licznik wraca do normalnego zliczania na poziomie sprzed wyzerowania).
klew

pukel wrote: Thu Jan 09, 2025 7:45 am Co miesiąc pobieram historię w formacie CSV aby rozbić zużycie w taryfach dla G12W. Już od prawie roku pojawia się w wyeksportowanym pliku jeden rekord w miesiącu, który jest "wyzerowany". Mam 10 różnych urządzeń (MEW-01, LEW-01, Sonoff Pow R2) i na każdym pojawia się taka anomalia więc raczej nie powinno to być spowodowane problemem sprzętowym?
Ten wyzerowany rekord zazwyczaj jest tylko jeden i na każdym urządzeniu w tym samym dniu (chociaż godzina wystąpienia może się różnić o kilka godzin). Nie zauważyłem, żeby wpływał on na poprawność pomiarów (po jego wystąpieniu licznik wraca do normalnego zliczania na poziomie sprzed wyzerowania).
Pokażesz jak dokładnie wyglądają te "wyzerowania"?

Mój wcześniejszy komentarz dotyczył wyłącznie tego jednego urządzenia i był oparty o wszystkie objawy, jakie tam występowały. Nie uogólniałbym tego na inne urządzenia.

Return to “ZAMEL MEW-01”