Termostat, przebieg grzania na wykresie

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew

Maciek663 wrote: Wed Jan 15, 2025 10:29 am To w takim razie coś takiego powinno działać?
To ustawi temperaturę z maina na auxa, gdy jest grzanie włączone (typu on/off).
Ten hvac output ma też metodę output->isOnOffOnly(); - jeśli zwradca true, to wtedy getOutputValue daje 0 lub 1. Jeśli nie, to getOutputValue da liczbę 0..100.
Do tego trzeba ustalić czy grzejemy czy chłodzimy (to z hvac można odczytać).

Ja myślałem, że chcemy pokazać liczbę 0..100 "%" na termometrze. Wtedy oczywiście ustawiamy ten getOuputValue na auxa (z odpowiednią konwersją liczb/zakresu).
Maciek663

klew wrote: Wed Jan 15, 2025 10:44 am
Maciek663 wrote: Wed Jan 15, 2025 10:29 am To w takim razie coś takiego powinno działać?
To ustawi temperaturę z maina na auxa, gdy jest grzanie włączone (typu on/off).
Ale włączone, w sensie przekaźnika czy włączone w sensie termostat na ON ale nie koniecznie gdzieje? Bo jeśli to pierwsze, to o to mi chodziło, aux byłby tutaj wirtualnym termometrem.
Ten hvac output ma też metodę output->isOnOffOnly(); - jeśli zwradca true, to wtedy getOutputValue daje 0 lub 1. Jeśli nie, to getOutputValue da liczbę 0..100.
.
Widziałem tą metodę i nie wiedziałem właśnie która lepsza, w takim razie isOnOffOnly do zastosowania.
Ja myślałem, że chcemy pokazać liczbę 0..100 "%" na termometrze. Wtedy oczywiście ustawiamy ten getOuputValue na auxa (z odpowiednią konwersją liczb/zakresu).
Tylko wtedy jak dobrze rozumiem rozciągnie nam wykres do 100 stopni, a to raczej nie porządane.
klew

Maciek663 wrote: Wed Jan 15, 2025 11:23 am Ale włączone, w sensie przekaźnika czy włączone w sensie termostat na ON ale nie koniecznie gdzieje? Bo jeśli to pierwsze, to o to mi chodziło, aux byłby tutaj wirtualnym termometrem.
W sensie stanu wyjścia (np. przekaźnik)
Maciek663 wrote: Wed Jan 15, 2025 11:23 am Widziałem tą metodę i nie wiedziałem właśnie która lepsza, w takim razie isOnOffOnly do zastosowania.
To nie jest albo ta, albo tamta, tylko obie na raz. Chyba że robisz to na konkretne urządzenie i wiesz, że tam wyjście jest typu on/off, to po prostu getOutputValue wystarczy.
Maciek663 wrote: Wed Jan 15, 2025 11:23 am Tylko wtedy jak dobrze rozumiem rozciągnie nam wykres do 100 stopni, a to raczej nie porządane.
Tak. W to nie wnikam, czy to jest porządane. Tylko piszę co widzę i co myślałem. Jak chcesz, tak zrób :)

Return to “Pomysły i koncepcje”