Sterowanie Rolety Yooda

djalex

Sebek74 wrote: Sun Jan 19, 2025 12:50 pm Roleta może nie wymagać PE, ale zdaje się (może jakiś elektryk mnie tu wyjaśni) instalacja wymaga z założenia przewodu PE.
No i jaki to ma związek ze sprawą? Przepisy mówią jasno iż każda instalacja wymaga PE i pewnie gdzieś w puszce jest. A jak już końcowy odbiornik tego nie wymaga to się nie podłącza PE i tyle (nawet nie ma gdzie bo urządzenie jest tak zaprojektowane i zbudowane)
djalex

Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 19, 2025 1:33 pm
szagal wrote: Sun Jan 19, 2025 6:57 am No niestety nie ma jest tylko styk tak jak opisałem wcześniej ... Jak by miało to działać na sbw ?
Jest zasilanie oraz 2 kable ze stykiem.
Jeśli te napędy są sterowane z 230V, to żadne SBW tam się nie nada. Tylko i wyłącznie samoróbka z obsługą dwóch krańcówek.
Czyli trzeba by to ogarnąć na funkcji "Otwieranie/zamykanie bramy" aby z 2 krańcówek mieć podgląd na stan i działanie przekaźnika w granicach 0,5s/1s?
Robert Błaszczak

Tylko taka proteza. W aplikacji będziemy widzieli trzy stany - roleta całkowicie otwarta, roleta całkowicie zamknięta i roleta częściowo otwarta. Ale nie będzie wiadomo, w jakim położeniu jest ta roleta pomiędzy krańcówkami - tak jak to ma miejsce na tradycyjnych napędach ze sterownikami rolet SRW. No i trzeba poprowadzić przewody do kontaktronów na dole i na górze rolety. A to już zaburza estetykę okna.

Ps.
Nie mam aktualnie pod ręką żadnego kanału z SBW, ale jak rozumiem, można w Cloud dla takiego kanału podmienić 3 ikony?
Last edited by Robert Błaszczak on Sun Jan 19, 2025 6:08 pm, edited 2 times in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
djalex

Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 19, 2025 3:00 pm Tylko taka proteza. W aplikacji będziemy widzieli trzy stany - roleta całkowicie otwarta, roleta całkowicie zamknięta i roleta częściowo otwarta. Ale nie będzie wiadomo, w jakim położeniu jest ta roleta pomiędzy krańcówkami - tak jak to ma miejsce na tradycyjnych napędach ze sterownikami rolet SBW. No i trzeba poprowadzić przewody do kontaktronów na dole i na górze rolety. A to już zaburza estetykę okna.

Ps.
Nie mam aktualnie pod ręką żadnego kanału z SBW, ale jak rozumiem, można w Cloud dla takiego kanału podmienić 3 ikony?
Czyli dobrze zrozumiałem o co ci chodzi. No ja akurat na początku zaproponowałem automat schodowy. Ale dodanie kontaktronów dodałoby pewnie 2 belki w apce. Nie wiem jak by się to zachowało na tego typu kanale (oświetlenie) bo w SBW jak się przypisuje krańcówki do głównego kanału to wtedy te kontaktronowe znikają.
Tak, ikony podmienić można jak najbardziej.
djalex

Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 19, 2025 3:00 pm Tylko taka proteza. W aplikacji będziemy widzieli trzy stany - roleta całkowicie otwarta, roleta całkowicie zamknięta i roleta częściowo otwarta. Ale nie będzie wiadomo, w jakim położeniu jest ta roleta pomiędzy krańcówkami - tak jak to ma miejsce na tradycyjnych napędach ze sterownikami rolet SBW. No i trzeba poprowadzić przewody do kontaktronów na dole i na górze rolety. A to już zaburza estetykę okna.

Ps.
Popraw literówkę, roletowe to SRW a nie SBW ;)
szagal

A nie masz przewodu PE do rolety nawet?
Mam L , N , PE , 2 kabelki od styku

W stawienie krańcówek nie wchodzi w grę dom jest już wykończony .

Jeszcze myślę żeby rozebrać silnik i usunąć "płytkę" od radia i sterować 230 V, bo tez pomysłu nie mam jak tym sterować
radzik_r

a te 2 kabelki gdzie masz wypuszczone?
djalex

radzik_r wrote: Mon Jan 20, 2025 7:30 pm a te 2 kabelki gdzie masz wypuszczone?
Do przycisku. To działa jak sterowanie SBS w centralach bramowych
radzik_r

djalex wrote: Mon Jan 20, 2025 9:18 pm
Ale w miejscu gdzie masz przycisk to niemasz nic wiecej, zadnego zasilania? Chodzi o to, że jeżeli cokolwiek byś chciał zrobić to potrzebujesz zasilać dowolny moduł.
djalex

radzik_r wrote: Mon Jan 20, 2025 9:20 pm
djalex wrote: Mon Jan 20, 2025 9:18 pm
Ale w miejscu gdzie masz przycisk to niemasz nic wiecej, zadnego zasilania? Chodzi o to, że jeżeli cokolwiek byś chciał zrobić to potrzebujesz zasilać dowolny moduł.
To już do autora się zwróć. Ja opisałem jak to wygląda. U autora pytania pewnie tak jest. Wszystko zależy jak u niego zasilanie rolet jest doprowadzone -jesli przez puszkę w której jest przycisk to ma tam wszystko co potrzeba. Druga możliwość to tylko 2 przewody doprowadzone z silnika do puszki z przyciskiem.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”