Komenda po wybudzeniu Deep Sleep

klew

Sprawdź w cloud czy widzisz historię pomiarów
YoMan

Zakładam, że masz soft GG wiec dodajesz w konfigu virtual GPIO (czy coś podobnego) i poajwi się w cloud zwykły włącznik. Potem zaczyna sie zabawa z reakcjami na karcie kanału w cloud.

Co do wykresu to nie wiem, po mojemu powinien zapisywać ale to pytanie do mipolansk albo klew.

A z tym powerbankiem to już sie robi pokręcone. Wemos w w deepsleep również ma pobór energii ale za mały dla powerbanka? I nie rozumiem o co chodzi z utrzymaniem w trybie ładowania. Jeżeli podłączysz do gniazdka to się nie ładuje bez poboru? Dziwny PB
YoMan

YoMan wrote: Fri Feb 21, 2025 12:25 pm Zakładam, że masz soft GG wiec dodajesz w konfigu virtual GPIO (czy coś podobnego) i poajwi się w cloud zwykły włącznik. Potem zaczyna sie zabawa z reakcjami na karcie kanału w cloud.

Co do wykresu to nie wiem, po mojemu powinien zapisywać ale to pytanie do mipolansk albo klew.

A z tym powerbankiem to już sie robi pokręcone. Wemos w w deepsleep również ma pobór energii ale za mały dla powerbanka? I nie rozumiem o co chodzi z utrzymaniem w trybie ładowania. Jeżeli podłączysz do gniazdka to się nie ładuje bez poboru? Dziwny PB
Wiele powerbanków tak ma, że bez obciążenia się wyłączają. W niektórych można to zmienić, w innych nic nie zrobisz.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
YoMan

Zibi_007 wrote: Fri Feb 21, 2025 12:27 pm
YoMan wrote: Fri Feb 21, 2025 12:25 pm Zakładam, że masz soft GG wiec dodajesz w konfigu virtual GPIO (czy coś podobnego) i poajwi się w cloud zwykły włącznik. Potem zaczyna sie zabawa z reakcjami na karcie kanału w cloud.

Wiele powerbanków tak ma, że bez obciążenia się wyłączają. W niektórych można to zmienić, w innych nic nie zrobisz.
Czyli koledze chodziło o "zasilanie" a nie "ładowanie"? Nie mam doświadczenia - mój jedyny PB to "reklamówka" jakaś 1Ah :)
Opcja 1 - ... kilka bateryjek18650, moduł tp46... coś tam - i gotowe :)
Opcja 2 - wstawić kondensator, który pozwoli na spanie wemosa, wybudzenie i zainicjowanie zasilania PB
Opcja 3 - nie wiem po jakim czasie sie usypia PB więc moze częsciej budzic wemosa i efekt będzie ten sam ....
Opcja 4 - wemosa zasilać z 18650 a to ogniwo doładowywać z PB
dalsze opcje wymagają napisania kodu na radiówkę
YoMan

Historia temperatury sama z siebie zaczęła działać.
Znalazłem opisy dotyczące tworzenia i konfiguracji wirtualnego przekaźnika, jednak opcje te nie są dostępne w scenach ani reakcjach.

Opcja 1

1. Jak działa to rozwiązanie?
Ponieważ ESP8266 w trybie Deep Sleep nie ma aktywnego WiFi, nie odbiera komend w czasie uśpienia. Wirtualny przekaźnik działa jako „bufor”, który zapisuje żądanie w chmurze Supli i wykonuje je po ponownym nawiązaniu połączenia.
Procedura działania:
1. Użytkownik w aplikacji naciska przycisk „Otwórz furtkę”.
2. Supla włącza wirtualny przekaźnik.
3. ESP8266 budzi się (np. co 2 minuty).
4. Po wybudzeniu ESP8266 sprawdza stan wirtualnego przekaźnika.
5. Jeśli wirtualny przekaźnik jest „ON”, ESP8266 aktywuje rzeczywisty przekaźnik sterujący zamkiem.
6. Po wykonaniu akcji ESP8266 wyłącza wirtualny przekaźnik i ponownie się usypia.

2. Konfiguracja w Supli
Dodanie wirtualnego przekaźnika
1. Zaloguj się do panelu Supli na stronie cloud.supla.org.
2. Dodaj nowe urządzenie:
◦ Wybierz opcję "Wirtualny przekaźnik".
◦ Nazwij go np. "Otwórz furtkę".
◦ Ustaw tryb pracy na „Przycisk chwilowy”.
3. Zapisz ustawienia.

3. Tworzenie reakcji (Automatyzacja)
1. Przejdź do zakładki "Reakcje" w Supla Cloud.
2. Dodaj nową reakcję:
◦ Nazwa: "Otwórz furtkę po wybudzeniu ESP".
◦ Warunek: Jeśli wirtualny przekaźnik = ON.
◦ Działanie: Aktywuj przekaźnik sterujący zamkiem.
◦ Po wykonaniu akcji: Wyłącz wirtualny przekaźnik.
3. Zapisz reakcję.

4. Kod dla ESP8266 (D1 Mini)
Musisz dostosować kod, aby:
• Sprawdzał stan wirtualnego przekaźnika po wybudzeniu.
• Włączał przekaźnik sterujący zamkiem, jeśli przekaźnik wirtualny jest aktywny.
• Usypiał ESP po wykonaniu zadania.
Przykładowy kod w Arduino IDE:

#include <ESP8266WiFi.h>
#include <SuplaDevice.h>

#define RELAY_PIN 5 // GPIO5 (D1 na Wemos D1 Mini)
#define WAKE_PIN 16 // GPIO16 połączone do RST (dla deep sleep)

void setup() {
WiFi.begin("Twoja_Siec_WiFi", "Twoje_Haslo");

SuplaDevice.begin();
pinMode(RELAY_PIN, OUTPUT);
digitalWrite(RELAY_PIN, LOW);

// Sprawdzenie stanu wirtualnego przekaźnika
if (SuplaDevice.getChannelValue(0)) {
digitalWrite(RELAY_PIN, HIGH);
delay(1000); // Otwórz na 1 sekundę
digitalWrite(RELAY_PIN, LOW);
SuplaDevice.setChannelValue(0, 0); // Wyłącz wirtualny przekaźnik
}

// Uśpienie ESP8266 na 2 minuty
ESP.deepSleep(120e6);
}

void loop() {
// Niepotrzebne, ponieważ ESP się usypia
}

Opcja 2

W Supla Cloud reakcje zostały zastąpione przez sceny. Możesz osiągnąć ten sam efekt, tworząc odpowiednią scenę. Oto jak to zrobić:
Konfiguracja sceny w Supla Cloud
1. Zaloguj się do Supla Cloud → https://cloud.supla.org
2. Przejdź do zakładki „Automatyka” → wybierz „Sceny”
3. Utwórz nową scenę
◦ Kliknij „Dodaj scenę”
◦ Nazwij scenę np. „Otwórz furtkę po wybudzeniu ESP”
4. Dodaj warunek (wyzwalacz)
◦ Kliknij „Dodaj urządzenie”
◦ Wybierz wirtualny przekaźnik
◦ Ustaw: Jeśli stan = ON
5. Dodaj akcję
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
◦ Wybierz rzeczywisty przekaźnik sterujący zamkiem
◦ Ustaw: Włącz na 1 sekundę
6. Dodaj kolejną akcję (wyłączenie wirtualnego przekaźnika)
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
◦ Ustaw: Wyłącz (OFF)
7. Zapisz scenę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zibi_007

Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127

Nec Hercules contra plures!
Lukas2022

[/quote]

Czyli koledze chodziło o "zasilanie" a nie "ładowanie"? Nie mam doświadczenia - mój jedyny PB to "reklamówka" jakaś 1Ah :)
Opcja 1 - ... kilka bateryjek18650, moduł tp46... coś tam - i gotowe :)
Opcja 2 - wstawić kondensator, który pozwoli na spanie wemosa, wybudzenie i zainicjowanie zasilania PB
Opcja 3 - nie wiem po jakim czasie sie usypia PB więc moze częsciej budzic wemosa i efekt będzie ten sam ....
Opcja 4 - wemosa zasilać z 18650 a to ogniwo doładowywać z PB
dalsze opcje wymagają napisania kodu na radiówkę
[/quote]

1. Na początku tak chciałem zrobić ale power banki są takie tanie i ładnie opakowane, stwierdziłem nie ma sensu,
2. Możliwe, że jeżeli nie wyjdzie z pkt. 3 tak zrobię,
3. PB usypia się po 10 sek. ale Deep sleep wstaje minimum od 60 sekund. Jak zmienić na impuls np. co 8 sekund, na 2 sekundy i co 60 sekund lub 120 sekund na 10 sekund
4. Potrzebne dodatkowe elementy aby dostosować napięcia. 18650 ładowanie 4,2 V może zasilić na 5 V wemosa ale jak zacznie działać power bank to pójdzie 5 V i szybko wykończy 18650
Lukas2022

Przeprowadziłem wiele testów i raczej nie poradzę sobie bez pomocy. Tworzyłem sceny, reakcje i akcje, pojawił się dodatkowy przełącznik wirtualny oraz sceny w aplikacji, ale nadal nic nie działa.
YoMan

Lukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 2:58 pm 1. Jak działa to rozwiązanie?
Ponieważ ESP8266 w trybie Deep Sleep nie ma aktywnego WiFi, nie odbiera komend w czasie uśpienia. Wirtualny przekaźnik działa jako „bufor”, który zapisuje żądanie w chmurze Supli i wykonuje je po ponownym nawiązaniu połączenia.
Procedura działania:
1. Użytkownik w aplikacji naciska przycisk „Otwórz furtkę”.
(...)
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
◦ Ustaw: Wyłącz (OFF)
7. Zapisz scenę
ChataGPT zostaw w spokoju. Nic ci nie pomoże.
YoMan

Dużo tematów ....
Lukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 7:18 pm 1. Na początku tak chciałem zrobić ale power banki są takie tanie i ładnie opakowane, stwierdziłem nie ma sensu,
to się jeszcze okaże
Lukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 7:18 pm 3. PB usypia się po 10 sek. ale Deep sleep wstaje minimum od 60 sekund. Jak zmienić na impuls np. co 8 sekund, na 2 sekundy i co 60 sekund lub 120 sekund na 10 sekund
muszę to sprawdzić
Lukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 7:18 pm 4. Potrzebne dodatkowe elementy aby dostosować napięcia. 18650 ładowanie 4,2 V może zasilić na 5 V wemosa ale jak zacznie działać power bank to pójdzie 5 V i szybko wykończy 18650
prostowniczka step down na 3,3V lub zwykły stabilizator aczkolwiek będzie żarło baterię. A tak naprawdę to trochę się wysil i pogugluj, pierwszy z brzegu link https://sklep.msalamon.pl/produkt/modul ... 3IkdAOay3w.

A taki myk do sprawdzenia (nie próbowałem, choć mam w planach) https://www.wemos.cc/en/latest/c3/c3_pico.html - ma wejście na ogniwo <bat> więc podłączasz 18650 oraz panel solarny i powinno działać bez PB, niestety nic wiecej nie podam bo mam elementy i mialem to przetestować ale się koncepcja zmienila i pozostalo nieprzetestowane :(

Jak sprawdze pkt 3 to wrócę może z czymś innym
YoMan

Return to “GUI Generic”