Komenda po wybudzeniu Deep Sleep
-
Sprawdź w cloud czy widzisz historię pomiarów
-
Zakładam, że masz soft GG wiec dodajesz w konfigu virtual GPIO (czy coś podobnego) i poajwi się w cloud zwykły włącznik. Potem zaczyna sie zabawa z reakcjami na karcie kanału w cloud.
Co do wykresu to nie wiem, po mojemu powinien zapisywać ale to pytanie do mipolansk albo klew.
A z tym powerbankiem to już sie robi pokręcone. Wemos w w deepsleep również ma pobór energii ale za mały dla powerbanka? I nie rozumiem o co chodzi z utrzymaniem w trybie ładowania. Jeżeli podłączysz do gniazdka to się nie ładuje bez poboru? Dziwny PB
Co do wykresu to nie wiem, po mojemu powinien zapisywać ale to pytanie do mipolansk albo klew.
A z tym powerbankiem to już sie robi pokręcone. Wemos w w deepsleep również ma pobór energii ale za mały dla powerbanka? I nie rozumiem o co chodzi z utrzymaniem w trybie ładowania. Jeżeli podłączysz do gniazdka to się nie ładuje bez poboru? Dziwny PB
YoMan
-
Wiele powerbanków tak ma, że bez obciążenia się wyłączają. W niektórych można to zmienić, w innych nic nie zrobisz.YoMan wrote: Fri Feb 21, 2025 12:25 pm Zakładam, że masz soft GG wiec dodajesz w konfigu virtual GPIO (czy coś podobnego) i poajwi się w cloud zwykły włącznik. Potem zaczyna sie zabawa z reakcjami na karcie kanału w cloud.
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
Nec Hercules contra plures!
-
Czyli koledze chodziło o "zasilanie" a nie "ładowanie"? Nie mam doświadczenia - mój jedyny PB to "reklamówka" jakaś 1AhZibi_007 wrote: Fri Feb 21, 2025 12:27 pmWiele powerbanków tak ma, że bez obciążenia się wyłączają. W niektórych można to zmienić, w innych nic nie zrobisz.YoMan wrote: Fri Feb 21, 2025 12:25 pm Zakładam, że masz soft GG wiec dodajesz w konfigu virtual GPIO (czy coś podobnego) i poajwi się w cloud zwykły włącznik. Potem zaczyna sie zabawa z reakcjami na karcie kanału w cloud.

Opcja 1 - ... kilka bateryjek18650, moduł tp46... coś tam - i gotowe

Opcja 2 - wstawić kondensator, który pozwoli na spanie wemosa, wybudzenie i zainicjowanie zasilania PB
Opcja 3 - nie wiem po jakim czasie sie usypia PB więc moze częsciej budzic wemosa i efekt będzie ten sam ....
Opcja 4 - wemosa zasilać z 18650 a to ogniwo doładowywać z PB
dalsze opcje wymagają napisania kodu na radiówkę
YoMan
-
Historia temperatury sama z siebie zaczęła działać.
Znalazłem opisy dotyczące tworzenia i konfiguracji wirtualnego przekaźnika, jednak opcje te nie są dostępne w scenach ani reakcjach.
Opcja 1
1. Jak działa to rozwiązanie?
Ponieważ ESP8266 w trybie Deep Sleep nie ma aktywnego WiFi, nie odbiera komend w czasie uśpienia. Wirtualny przekaźnik działa jako „bufor”, który zapisuje żądanie w chmurze Supli i wykonuje je po ponownym nawiązaniu połączenia.
Procedura działania:
1. Użytkownik w aplikacji naciska przycisk „Otwórz furtkę”.
2. Supla włącza wirtualny przekaźnik.
3. ESP8266 budzi się (np. co 2 minuty).
4. Po wybudzeniu ESP8266 sprawdza stan wirtualnego przekaźnika.
5. Jeśli wirtualny przekaźnik jest „ON”, ESP8266 aktywuje rzeczywisty przekaźnik sterujący zamkiem.
6. Po wykonaniu akcji ESP8266 wyłącza wirtualny przekaźnik i ponownie się usypia.
2. Konfiguracja w Supli
Dodanie wirtualnego przekaźnika
1. Zaloguj się do panelu Supli na stronie cloud.supla.org.
2. Dodaj nowe urządzenie:
◦ Wybierz opcję "Wirtualny przekaźnik".
◦ Nazwij go np. "Otwórz furtkę".
◦ Ustaw tryb pracy na „Przycisk chwilowy”.
3. Zapisz ustawienia.
3. Tworzenie reakcji (Automatyzacja)
1. Przejdź do zakładki "Reakcje" w Supla Cloud.
2. Dodaj nową reakcję:
◦ Nazwa: "Otwórz furtkę po wybudzeniu ESP".
◦ Warunek: Jeśli wirtualny przekaźnik = ON.
◦ Działanie: Aktywuj przekaźnik sterujący zamkiem.
◦ Po wykonaniu akcji: Wyłącz wirtualny przekaźnik.
3. Zapisz reakcję.
4. Kod dla ESP8266 (D1 Mini)
Musisz dostosować kod, aby:
• Sprawdzał stan wirtualnego przekaźnika po wybudzeniu.
• Włączał przekaźnik sterujący zamkiem, jeśli przekaźnik wirtualny jest aktywny.
• Usypiał ESP po wykonaniu zadania.
Przykładowy kod w Arduino IDE:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <SuplaDevice.h>
#define RELAY_PIN 5 // GPIO5 (D1 na Wemos D1 Mini)
#define WAKE_PIN 16 // GPIO16 połączone do RST (dla deep sleep)
void setup() {
WiFi.begin("Twoja_Siec_WiFi", "Twoje_Haslo");
SuplaDevice.begin();
pinMode(RELAY_PIN, OUTPUT);
digitalWrite(RELAY_PIN, LOW);
// Sprawdzenie stanu wirtualnego przekaźnika
if (SuplaDevice.getChannelValue(0)) {
digitalWrite(RELAY_PIN, HIGH);
delay(1000); // Otwórz na 1 sekundę
SuplaDevice.setChannelValue(0, 0); // Wyłącz wirtualny przekaźnik
}
// Uśpienie ESP8266 na 2 minuty
ESP.deepSleep(120e6);
}
void loop() {
// Niepotrzebne, ponieważ ESP się usypia
}
Opcja 2
W Supla Cloud reakcje zostały zastąpione przez sceny. Możesz osiągnąć ten sam efekt, tworząc odpowiednią scenę. Oto jak to zrobić:
Konfiguracja sceny w Supla Cloud
1. Zaloguj się do Supla Cloud → https://cloud.supla.org
2. Przejdź do zakładki „Automatyka” → wybierz „Sceny”
3. Utwórz nową scenę
◦ Kliknij „Dodaj scenę”
◦ Nazwij scenę np. „Otwórz furtkę po wybudzeniu ESP”
4. Dodaj warunek (wyzwalacz)
◦ Kliknij „Dodaj urządzenie”
◦ Wybierz wirtualny przekaźnik
◦ Ustaw: Jeśli stan = ON
5. Dodaj akcję
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
◦ Wybierz rzeczywisty przekaźnik sterujący zamkiem
◦ Ustaw: Włącz na 1 sekundę
6. Dodaj kolejną akcję (wyłączenie wirtualnego przekaźnika)
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
◦ Ustaw: Wyłącz (OFF)
7. Zapisz scenę
Znalazłem opisy dotyczące tworzenia i konfiguracji wirtualnego przekaźnika, jednak opcje te nie są dostępne w scenach ani reakcjach.
Opcja 1
1. Jak działa to rozwiązanie?
Ponieważ ESP8266 w trybie Deep Sleep nie ma aktywnego WiFi, nie odbiera komend w czasie uśpienia. Wirtualny przekaźnik działa jako „bufor”, który zapisuje żądanie w chmurze Supli i wykonuje je po ponownym nawiązaniu połączenia.
Procedura działania:
2. Supla włącza wirtualny przekaźnik.
3. ESP8266 budzi się (np. co 2 minuty).
4. Po wybudzeniu ESP8266 sprawdza stan wirtualnego przekaźnika.
5. Jeśli wirtualny przekaźnik jest „ON”, ESP8266 aktywuje rzeczywisty przekaźnik sterujący zamkiem.
6. Po wykonaniu akcji ESP8266 wyłącza wirtualny przekaźnik i ponownie się usypia.
2. Konfiguracja w Supli
Dodanie wirtualnego przekaźnika
1. Zaloguj się do panelu Supli na stronie cloud.supla.org.
2. Dodaj nowe urządzenie:
◦ Wybierz opcję "Wirtualny przekaźnik".
◦ Nazwij go np. "Otwórz furtkę".
◦ Ustaw tryb pracy na „Przycisk chwilowy”.
3. Zapisz ustawienia.
3. Tworzenie reakcji (Automatyzacja)
1. Przejdź do zakładki "Reakcje" w Supla Cloud.
2. Dodaj nową reakcję:
◦ Nazwa: "Otwórz furtkę po wybudzeniu ESP".
◦ Warunek: Jeśli wirtualny przekaźnik = ON.
◦ Działanie: Aktywuj przekaźnik sterujący zamkiem.
◦ Po wykonaniu akcji: Wyłącz wirtualny przekaźnik.
3. Zapisz reakcję.
4. Kod dla ESP8266 (D1 Mini)
Musisz dostosować kod, aby:
• Sprawdzał stan wirtualnego przekaźnika po wybudzeniu.
• Włączał przekaźnik sterujący zamkiem, jeśli przekaźnik wirtualny jest aktywny.
• Usypiał ESP po wykonaniu zadania.
Przykładowy kod w Arduino IDE:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <SuplaDevice.h>
#define RELAY_PIN 5 // GPIO5 (D1 na Wemos D1 Mini)
#define WAKE_PIN 16 // GPIO16 połączone do RST (dla deep sleep)
void setup() {
WiFi.begin("Twoja_Siec_WiFi", "Twoje_Haslo");
SuplaDevice.begin();
pinMode(RELAY_PIN, OUTPUT);
// Sprawdzenie stanu wirtualnego przekaźnika
if (SuplaDevice.getChannelValue(0)) {
digitalWrite(RELAY_PIN, HIGH);
delay(1000); // Otwórz na 1 sekundę
SuplaDevice.setChannelValue(0, 0); // Wyłącz wirtualny przekaźnik
}
// Uśpienie ESP8266 na 2 minuty
ESP.deepSleep(120e6);
}
void loop() {
// Niepotrzebne, ponieważ ESP się usypia
}
Opcja 2
W Supla Cloud reakcje zostały zastąpione przez sceny. Możesz osiągnąć ten sam efekt, tworząc odpowiednią scenę. Oto jak to zrobić:
Konfiguracja sceny w Supla Cloud
1. Zaloguj się do Supla Cloud → https://cloud.supla.org
2. Przejdź do zakładki „Automatyka” → wybierz „Sceny”
3. Utwórz nową scenę
◦ Kliknij „Dodaj scenę”
◦ Nazwij scenę np. „Otwórz furtkę po wybudzeniu ESP”
4. Dodaj warunek (wyzwalacz)
◦ Kliknij „Dodaj urządzenie”
◦ Ustaw: Jeśli stan = ON
5. Dodaj akcję
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
◦ Wybierz rzeczywisty przekaźnik sterujący zamkiem
◦ Ustaw: Włącz na 1 sekundę
6. Dodaj kolejną akcję (wyłączenie wirtualnego przekaźnika)
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
7. Zapisz scenę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Może tym https://scripts.supla.io
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
-
[/quote]
Czyli koledze chodziło o "zasilanie" a nie "ładowanie"? Nie mam doświadczenia - mój jedyny PB to "reklamówka" jakaś 1Ah
Opcja 2 - wstawić kondensator, który pozwoli na spanie wemosa, wybudzenie i zainicjowanie zasilania PB
Opcja 3 - nie wiem po jakim czasie sie usypia PB więc moze częsciej budzic wemosa i efekt będzie ten sam ....
[/quote]
1. Na początku tak chciałem zrobić ale power banki są takie tanie i ładnie opakowane, stwierdziłem nie ma sensu,
2. Możliwe, że jeżeli nie wyjdzie z pkt. 3 tak zrobię,
3. PB usypia się po 10 sek. ale Deep sleep wstaje minimum od 60 sekund. Jak zmienić na impuls np. co 8 sekund, na 2 sekundy i co 60 sekund lub 120 sekund na 10 sekund
4. Potrzebne dodatkowe elementy aby dostosować napięcia. 18650 ładowanie 4,2 V może zasilić na 5 V wemosa ale jak zacznie działać power bank to pójdzie 5 V i szybko wykończy 18650
Czyli koledze chodziło o "zasilanie" a nie "ładowanie"? Nie mam doświadczenia - mój jedyny PB to "reklamówka" jakaś 1Ah

[/quote]
1. Na początku tak chciałem zrobić ale power banki są takie tanie i ładnie opakowane, stwierdziłem nie ma sensu,
2. Możliwe, że jeżeli nie wyjdzie z pkt. 3 tak zrobię,
3. PB usypia się po 10 sek. ale Deep sleep wstaje minimum od 60 sekund. Jak zmienić na impuls np. co 8 sekund, na 2 sekundy i co 60 sekund lub 120 sekund na 10 sekund
4. Potrzebne dodatkowe elementy aby dostosować napięcia. 18650 ładowanie 4,2 V może zasilić na 5 V wemosa ale jak zacznie działać power bank to pójdzie 5 V i szybko wykończy 18650
-
Przeprowadziłem wiele testów i raczej nie poradzę sobie bez pomocy. Tworzyłem sceny, reakcje i akcje, pojawił się dodatkowy przełącznik wirtualny oraz sceny w aplikacji, ale nadal nic nie działa.
-
ChataGPT zostaw w spokoju. Nic ci nie pomoże.Lukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 2:58 pm 1. Jak działa to rozwiązanie?
Procedura działania:
(...)
◦ Kliknij „Dodaj akcję”
7. Zapisz scenę
YoMan
-
Dużo tematów ....
A taki myk do sprawdzenia (nie próbowałem, choć mam w planach) https://www.wemos.cc/en/latest/c3/c3_pico.html - ma wejście na ogniwo <bat> więc podłączasz 18650 oraz panel solarny i powinno działać bez PB, niestety nic wiecej nie podam bo mam elementy i mialem to przetestować ale się koncepcja zmienila i pozostalo nieprzetestowane
Jak sprawdze pkt 3 to wrócę może z czymś innym
to się jeszcze okażeLukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 7:18 pm 1. Na początku tak chciałem zrobić ale power banki są takie tanie i ładnie opakowane, stwierdziłem nie ma sensu,
muszę to sprawdzićLukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 7:18 pm 3. PB usypia się po 10 sek. ale Deep sleep wstaje minimum od 60 sekund. Jak zmienić na impuls np. co 8 sekund, na 2 sekundy i co 60 sekund lub 120 sekund na 10 sekund
prostowniczka step down na 3,3V lub zwykły stabilizator aczkolwiek będzie żarło baterię. A tak naprawdę to trochę się wysil i pogugluj, pierwszy z brzegu link https://sklep.msalamon.pl/produkt/modul ... 3IkdAOay3w.Lukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 7:18 pm 4. Potrzebne dodatkowe elementy aby dostosować napięcia. 18650 ładowanie 4,2 V może zasilić na 5 V wemosa ale jak zacznie działać power bank to pójdzie 5 V i szybko wykończy 18650
A taki myk do sprawdzenia (nie próbowałem, choć mam w planach) https://www.wemos.cc/en/latest/c3/c3_pico.html - ma wejście na ogniwo <bat> więc podłączasz 18650 oraz panel solarny i powinno działać bez PB, niestety nic wiecej nie podam bo mam elementy i mialem to przetestować ale się koncepcja zmienila i pozostalo nieprzetestowane

Jak sprawdze pkt 3 to wrócę może z czymś innym
YoMan