A tutaj spojrzałeś, jak radziłem? https://scripts.supla.io/Lukas2022 wrote: Fri Feb 21, 2025 7:24 pm Przeprowadziłem wiele testów i raczej nie poradzę sobie bez pomocy. Tworzyłem sceny, reakcje i akcje, pojawił się dodatkowy przełącznik wirtualny oraz sceny w aplikacji, ale nadal nic nie działa.
Komenda po wybudzeniu Deep Sleep
-
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
Nec Hercules contra plures!
Nec Hercules contra plures!
-
niestety nie jestem w stanie sprawdzić. Soft mi się crashuje przy próbie wybudzenia. Nie wiem czy to jakiś problem GG. Jak masz działającego bina to podeślij.
YoMan
-
Musisz złączyć na stałe piny RST z D0 inaczej nie wstanie.YoMan wrote: Fri Feb 21, 2025 8:51 pm niestety nie jestem w stanie sprawdzić. Soft mi się crashuje przy próbie wybudzenia. Nie wiem czy to jakiś problem GG. Jak masz działającego bina to podeślij.
-
ehh... niby wiem .... a jak co do czego to zapominam ... chyba poza zabawą nigdy nie użyłem deepsleepa akurat na wemosie.
A teraz do rzeczy ... faktycznie konstrukcja supli wydaje się uniemożliwiać taki scenariusz, nie ma czym wyzwolić i muszę się przyznać do błędu. Natomiast w tej całej sytuacji się zapętliłem i nie zapytałem po co sobie utrudniasz sprawę i robisz od "d" strony?

W zasadzie usypia się sensory, które mają się obudzić, zrobić coś (wysłać) i pójść spać. Nie mają zadania aktywnie oczekiwać (to by wymagało odpowiedniego modułu (radiowego), który otrzymując konkretny sygnał radiowy wyzwoli potencjał na ustalony pin wemosa i go wybudzi).
Myśląc na spokojnie to wemos powinien być stale zasilany z sieci, leżeć sobie w ciepłym i suchym budynku, natomiast zaczepem furtki/bramy powinien sterować moduł radiowy. Radiówki mają małe pobory energii. Takim najprostszym obejściem jest przekaźnik sterowany pilotem, przykład: https://allegro.pl/oferta/modul-przekaz ... -8QAvD_BwE. Pod przycisk od pilota wlutowujesz styki od przekaźnika (podłączonego do wemosa), a przy furtce jest ten radiowy przekaźnik otwierający zaczep.
Jak poszukasz to chyba są też takie układy moduł-moduł.
Same korzyści z tego: nie czekasz minuty na otwarcie, mniejsze zużycie baterii.
Niestety kwestia usypiania PB pozostaje ale pytanie czy wówczas w ogóle ci potrzebny PB skoro jednym, góra dwoma 18650 ogarniesz zasilanie na 2-3 lata.
YoMan
-
YoMan wrote: Fri Feb 21, 2025 10:35 pmehh... niby wiem .... a jak co do czego to zapominam ... chyba poza zabawą nigdy nie użyłem deepsleepa akurat na wemosie.
A teraz do rzeczy ... faktycznie konstrukcja supli wydaje się uniemożliwiać taki scenariusz, nie ma czym wyzwolić i muszę się przyznać do błędu. Natomiast w tej całej sytuacji się zapętliłem i nie zapytałem po co sobie utrudniasz sprawę i robisz od "d" strony?już wyjaśniam ...
W zasadzie usypia się sensory, które mają się obudzić, zrobić coś (wysłać) i pójść spać. Nie mają zadania aktywnie oczekiwać (to by wymagało odpowiedniego modułu (radiowego), który otrzymując konkretny sygnał radiowy wyzwoli potencjał na ustalony pin wemosa i go wybudzi).
Myśląc na spokojnie to wemos powinien być stale zasilany z sieci, leżeć sobie w ciepłym i suchym budynku, natomiast zaczepem furtki/bramy powinien sterować moduł radiowy. Radiówki mają małe pobory energii. Takim najprostszym obejściem jest przekaźnik sterowany pilotem, przykład: https://allegro.pl/oferta/modul-przekaz ... -8QAvD_BwE. Pod przycisk od pilota wlutowujesz styki od przekaźnika (podłączonego do wemosa), a przy furtce jest ten radiowy przekaźnik otwierający zaczep.
Jak poszukasz to chyba są też takie układy moduł-moduł.
Same korzyści z tego: nie czekasz minuty na otwarcie, mniejsze zużycie baterii.
Niestety kwestia usypiania PB pozostaje ale pytanie czy wówczas w ogóle ci potrzebny PB skoro jednym, góra dwoma 18650 ogarniesz zasilanie na 2-3 lata.
W sumie bez zbędnego narzekania odpiszę w 3 słowach
Zapewne masz rację !
Dam znać co z tego wyjdzie i chyba mam wszystkie potrzebne części do złożenia w całość.
Najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze.
Dziękuję za pomysł.