prze_cinek wrote: Fri Apr 18, 2025 7:30 am
Oczywiście mam nadzieje, że Auraton spełni także prośby innych, chciałbym tutaj zwrócić uwagę, że pewnie polskie czujniki będą dużo droższe niż te chińskie, co za tym idzie gwarancja na nie będzie cenniejsza a malowanie farbą może być potraktowane jako ingerencja w czujnik skutkująca utratą gwarancji.
Osobiście wolę zapłacić za czujkę Auratona, mieć pewność że będzie działać i do tego wesprzeć projekt Supli.
Zrobiłeś mi dzień
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
Zenon wrote: Fri Apr 18, 2025 11:06 pm
Witam
Rozumiem że te czujniki też będą podłączane przez boxa?
Pozdrawiam
Zenon
Wszystko na to wskazuje - na razie żaden polski producent nie pokusił się o czujniki otwarcia/zamknięcia okna na wi-fi podłączalne do supli - samo wifi jest prądożerne, a czas reakcji jeżeli urządzenie wprowadza się w stan głębokiego uśpienia - zbyt powolny. Auraton działa na częstotliwości 868 Mhz, ma energooszczędny procesor i też taki protokół. Obecnie mają bezprzewodowe bateryjne czujniki temperatury i wycieków, więc taki czujnik otwarcia/zamknięcia wydaje się logicznym rozwinięciem ich oferty. Najbliżej "oficjalnych" czujników otwarcia/zamknięcia było chyba Fakro ze swoją bramką Z-Wave - ale patrząc po tym wątku viewtopic.php?t=12898 nigdy to nie nastąpiło.
sporo montowałem czujników otwarcia okien/drzwi na Salusie i na Sinum (Tech).
Moje spostrzeżenia:
1) czujniki muszą mieć do wyboru min 4 kolory (biały, antracyt, 2 odcienie brązu)
2) zastosowany kontaktron i magnes powinny pozwalać na występowanie stanu zamkniętego przy oddaleniu magnesu od kontaktronu min, 15 mm a najlepiej 20mm (chodzi o to że przy oknie 2 skrzydłowym można zamontować czujnik na 1 skrzydle a magnes na 2 skrzydle. zazwyczaj dylatacja pomiędzy skrzydłami to ok 15mm)
3) bardzo fajne rozwiązanie ma SALUS - do magnesu jest opcjonalna podkładka dystansowa ok 10mm. czasem nie da sie zamontować w 1 płaszczyznie czujnika i magnesu - np czujnik na skrzydle a magnes na ramie okna. wówczas magnes jest głębiej - nie jest w 1 płaszczyznie i może być poza zasięgiem czujnika. podkładka dystansowa powoduje ze czujnik i magnes po montażu są mniej więcej w 1 płaszczyznie.
4) w zestawie powinny być zarówno śrubki do montażu np na oknach drewnianych ale również koniecznie podocinane na wymiar elementy taśmy 2-stronnej solidnej firmy np 3M.
5) czujniki musza występować w wersji do wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń. Np. Sinum (Tech) ma bardzo fajne rozwiązanie tzn. obudowa jest szczelna - element zamykający ma na rancie cienką gumową uszczelkę dzięki czemu po prawidłowym zamknięciu stają się wodoszczelne. Klienci chcą czasem użyć takiego czujnika do jakiejś furtki, szopy, skrytki czy nawet bramy na zewnątrz.
6) najlepiej gdyby była tam bateria paluszek AAA
tego, że musi wysyłać osobny sygnał zamknięcia i otwarcia oraz że można zbudować reakcje typu zatrzymanie ogrzewania przy otwartym oknie nie wpisuję jako wymóg bo to raczej oczywisteza
to jest w mojej ocenie opis czujnika idealnego, żaden ze znanych mi nie ma tych wszystkich funkcji (np salus nie ma az 20 mm rozwarcia i jest tylko w kolorze białym, sinum nie ma podkładki dystansowej do magnesu)
Gdyby udało się spełnić te 6 wymogów byłaby bomba
Czujnik powinien umożliwiać konfigurację logiczną, pozwalającą na odwrócenie interpretacji stanów — tak aby w zależności od ustawień stan 'razem' mógł oznaczać zarówno 'otwarte', jak i 'zamknięte
Aguara/Sonoff tego nie wspiera - musialem wkomponować magnez w próg rolety drzwiowej wiec ta funkcjonalnosc byłaby bardzo pomocna
Alpines wrote: Sat Apr 19, 2025 9:23 pm
Czujnik powinien umożliwiać konfigurację logiczną, pozwalającą na odwrócenie interpretacji stanów — tak aby w zależności od ustawień stan 'razem' mógł oznaczać zarówno 'otwarte', jak i 'zamknięte
Aguara/Sonoff tego nie wspiera - musialem wkomponować magnez w próg rolety drzwiowej wiec ta funkcjonalnosc byłaby bardzo pomocna
Wszystkie czujniki binarne w Supli mają możliwość odwracania logiki. Tutaj nie ma wyjątku