GPIO16 jako INPUT - nie działa

Espablo

Spróbuj najnowszej wersji
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
lesny8

Tak jest na najnowszej wersji z wczoraj, wcześniejszych nie sprawdzałem.

A teraz reset z innego powodu: External reset or wake-up from Deep-sleep; Software reset

Code: Select all

Config counter = 1
␌r�n␒��r�n�b��␒b�np␒�|␒�n��|�␒b��`␂␎�nn��␞␂�p~��n��␂l␌ll`␂␂␂�␒b�np␒�|␒�n��n�⌂b��r�␂��␜␒n�|�␒��r␂␌�n␌��␒rr�nprl��␒��b␌l�lb␌␌␌␌bpbl`␂��n␌l`␂��n�nn|␒␂�␎l�␒n��␀�␒�����b␌ll`␂␐␒n|␎�nnn�␎���␐�`␂�r␒�n�nn�`␂|�n삒�␒�n��n�|��b�|␒r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r␒�n�nn�`␂|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�|rl��r�nnn�␎��`␂�r␒�n�nn�`␂|�n삒�␒�n��n�|��b�|␒r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��rl�␒n��␀�␒�␂��rb␌�l`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���~��n�␎l�r␒�n�nn�rl|�n삞�␜␒�n��n�|��b��r�nnn�r�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l�␀�ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂␂r�␒n��␒␂␌��r��n�␂l�������|�␌bl␌�␜�ll�␜�␌␌b�␌␌b�␌l`␂�r�l��ln���~��|��`␂�␒��``��l�␌��r��l���`␂��r␒�����`␂␜b��␂␌n�␂␂␂�␒n~␒b␌�ll����rl�r␒�n�nn�rl␐��nln�l`␂�r�n␎l
 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)

RST reason: 4

SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
Espablo

Jak udaje Ci się osiągnąć taki efekt? Może masz problem z zasilaniem.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
lesny8

Testuje na biurku. Moduł zasilany z 230V, pod konwerter podpięte tylko GND TX i RX, więc zasilanie bym wykluczył.

Udaje mi się to poprzez częstą zmianę stanu dla Sensor2 w różnych odstępach czasu. Do wejścia mam podpięty łącznik zwierny i sobie zwieram na chwilę lub dłuższą chwilę, lub zwieram i rozwieram.

Nie wiem jak masz ten pin obsłużony, ale ewidentnie trafiam w jakąś lukę w czasie.
Zaraz sprawdzę na innym module, bo tamten poszedł dzisiaj w ścianę :D

Zmiany stanu obserwuję na aplikacji w telefonie, bo na konsolę logów ze stanu nie dajesz, no bo w sumie po co :)

Obserwuje to samo zachowanie na innym module. Właśnie z 15 razy reset mi zrobił i jak wydawało mi się, że mam pewien trop, tak z każdym resetem coraz bardziej w niego wątpię.
Czasami bardzo krótką podwójną zmianą stanu wywołuję ten efekt (NO->NC->NO) i to był mój trop, ale innym razem dłuższym zwarciem bez rozwarcia (NO->NC) też się restartuje. O ile pierwszą sytuację zmiany stanu przy bramie garażowej można śmiało wykluczyć bo tak szybkie zmiany jak przeze mnie symulowane raczej nie występują, o tyle drugą ciężko wykluczyć :(
Espablo

Nie mogę wywołać takiego efektu u siebie. Spróbuj zasilić go z konwertera i sprawdź czy to nadal występuje. Testowałeś to na innych pinach?
lesny8

Zasilanie 5v z konwertera - efekt ten sam.
Sprawdzałem na płytkach inCan v3.1 i v3.2 z ESP-12F

Spróbuj cyklicznie w przybliżeniu co sekundę zmieniać stan, ja patrzyłem na zegar i NO-> NC->NO->NC... Po kilku zmianach robi reset, oczywiście chwilę trzeba poczekać zanim krzaki wszystkie wypluje i wstanie ponownie.

Registered and ready.
Free heap size: 26440
��n�n��nb����b�␌␌l`␂␌r�n␒��r�n�b��␒b�np␒�|␒�n��|�␒b��`␂␂␂�␒b�np␒�|␒�n��n�⌂b��r�␂��␜␒n�␒��r␂␌�n␌��␒rr�nprl��␒��b␌l�lb␌␌␌␌bpbl`␂��n␌l`␂��n�nn|␒␂�␎l�␒n��␀�␒���rb␌ll`␂␐␒n|␎�nnn�␎����`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒ�|␀l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n��n�b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂␂r�␒n��␒␂␌��r��n�␂�␌���␌␌␌l�b�쎌ll␌��b�␌␌b�␌l`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�␒n��␀�␒���rb␌�l`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�`␂|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒ�|␀l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��~��n�p␌�|␒r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���~��n�␎l�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂���p~�nn�␎��`␂�r�l��ln���~��n�␎l�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�r��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l�␀�ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂␎�nn��␞␂��n�|��b␂l␌ll`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂�r�l��ln���n�|��`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l�␀�ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n��n�␎l�r␒�n�nn�rl|�n�|���␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂␎�nn�b�␂��n�|��b␂l␌ll`␂�r␒�n�~�n�rl|�n삞␒�␂�n��~��n�b��r�nnn�␎�␂lₒ�|␀l�`␂��r�nnn�␎��`␂␎�nn��␞␂��n�|���|␀l␌�␜rl�r�l��ln���n�|��`␂␎�nn��␞␂��n�|��b␂l␌�l`␂␎�nn��␞␂��n�|��b␂l␌␌�␎l␎�nn��␞␂��n�|��b␂l␌l�␎l�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂lₒb␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�r�l�␀�ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r�l��ln���n�|��`␂�r␒�n�nn�rl|�n삒�␒�n��n�|��b��r�nnn�␎�␂l✞�␂l�`␂��r�nnn�␎��`␂�␒��``��l�␌��r��l���`␂��r␒�����`␂␜b��␂␌n�␂␂␂�␒n~␒b␌�l�쌎␎l�r␒�n�~�n�rl␐��nln�l`␂�r�n␎l
 ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,0)

load 0x40100000, len 30004, room 16 
tail 4
chksum 0x8c
load 0x3ffe8000, len 988, room 4 
tail 8
chksum 0xdb
load 0x3ffe83e0, len 10940, room 0 
tail 12
chksum 0xed
csum 0xed
rf[112] : 00
rf[113] : 00
rf[114] : 01

SDK ver: 1.5.4(baaeaebb) compiled @ May 17 2016 19:23:54
phy ver: 972, pp ver: 10.1

RST reason: 4
Board: inCan
Na GPIO4 jest ok, różne kombinacje zmiany stanu nie prowadzą do restartu.
lesny8

Espablo wrote: Mon Mar 26, 2018 6:59 am Nie mogę wywołać takiego efektu u siebie.
Próbowałeś jeszcze wywołać, ten stan? Udało Ci się?
Najnowszy inCan wgrywałem na wszystkie testowane moduły esptoolem pod ubuntu. Wrzuciłem go też z windy poprzez ESP_DOWNLOAD_TOOL_V2.4, żeby wykluczyć esptoola, dzieje się to samo.
Nie wiem czy mam jakieś wadliwe moduły esp czy co? Ale są z dwóch różnych dostaw, więc też trochę w to powątpiewam.
Wrzuciłem inCan 2.5.5 z ciekawości. Po chwili testów efekt ten sam.
Jestem trochę zmieszany :?
Espablo

Nie udało mi się wywołać tego wfektu.
Z jakimi ustawieniami pod ubuntu i pod windowsem wgrywasz ten soft? Pomiędzy 2.5 i 2.6 była zmiana w ustawieniach.
lesny8

Espablo wrote: Thu Mar 29, 2018 12:29 pm Pomiędzy 2.5 i 2.6 była zmiana w ustawieniach.
Zauważyłem
Pod ubuntu wersja 2.6 leci dokładnie tak

esptool.py -p /dev/ttyUSB0 -b 115200 write_flash -fm dio -ff 40m -fs 4MB 0x00000 /home/$USER/SUPLA/Firmware/inCan_4096_eagle.flash.bin 0x40000 /home/$USER/SUPLA/Firmware/inCan_4096_eagle.irom0text.bin 0x3fc000 /opt/Espressif/ESP8266_NONOS_SDK154/bin/esp_init_data_default.bin
Pod windowsem

dla wersji inCan 2.5.5 
CreystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE DIO
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 16Mbit
inCan_2048_eagle.flash.bin-------->0x00000
inCan_2048_eagle.irom0text.bin---->0x40000
esp_init_data_default.bin---->0x1fc000

dla wersji inCan 2.6
CreystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE DIO
BAUDRATE 115200
FLASH SIZE 32Mbit
inCan_4096_eagle.flash.bin-------->0x00000
inCan_4096_eagle.irom0text.bin---->0x40000
esp_init_data_default.bin---->0x3fc000
Po wgraniu z SPI MODE QIO, które zalecasz u mnie firmware nie startuje i kończy się checksum error

load 0x40100000, len 30004, room 16 
tail 4
chksum 0xef
load 0x00000000, len 0, room 4 
tail 0
chksum 0xef
ho 12 tail 0 room 4
load 0x00000000, len 0, room 12 
tail 0
chksum 0xef
csum 0xef
csum err
ets_main.c 
Z tego co przeczytałem to wybierając DIO flashuje 45% wolniej niż QIO.
Espablo

Ja pod linuxem robię tak:
najpierw

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 erase_flash
potem

esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 115200 write_flash --flash_mode qio --flash_freq 40m --flash_size 32m 0x00000 /home/$USER/SUPLA/Firmware/inCan_4096_eagle.flash.bin 0x40000 /home/$USER/SUPLA/Firmware/inCan_4096_eagle.irom0text.bin
Tak mam przerobiony plik build.sh, że cała ta operacja robi się u mnie automatycznie tzn czyszczenie i wgrywanie. Nigdy nie używam esp_init_data_default.bin. Może ten esptool.py, którego aktualizowałeś ma jakieś problemy.
Możesz nagrać film w jaki sposób dostajesz taki efekt?

Return to “Pomoc”