incan 2.0 i PIR

tomkowski
Posts: 79
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Sun May 05, 2019 12:31 pm

Espablo wrote:
Fri May 03, 2019 6:57 pm
Out -> R1 -> Baza BC547 - bez zmian
Zapytam jeszcze - jaki powinien być rezystor na bazie tego tranzystora w przypadku mojego układu. Czy użyty 4.7k jest OK?
tomkowski
Posts: 79
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Sun May 26, 2019 10:22 pm

Help plizzz bo zaraz wyjdę z siebie, stanę obok i palnę tamtemu sobie w łeb. Już mi brakuje pomysłów.

Robię doktorat z połączenia InCan'a z PIR'em - no mało to skomplikowane wydawać by się mogło.

Użyłem najpierw HC-SR501. Niestety działanie było kompletnie nieprzewidywalne więc zmieniłem na czujkę RobotDyn.
Na stole zachowuje się idealnie. Czas zadziałania (Tx) ustawiony na około 20s z automatycznym przedłużaniem jeśli w trakcie odliczania wykryto ruch. Czas przerwy (Ti) wyzerowany.

Pominę dokonane modyfikacje (mam plan to opisać dla potomnych), ale układ jest typowy:
- Czujka zasilana 5V bezpośrednio z modułu InCan,
- Out z czujki przez rezystor 10K na bazę tranzystora jak poniżej
Image
- emiter do GND
- kolektor na wejście w InCan'ie (bez rezystora jak mówił Espablo).

Gdy mierzę napięcie kolektor-Vcc na stole przy zasilaniu PIR'a z konwertera/USB to mam wzorowe 5V znikające po ustalonym czasie.
Po podpięciu czujnika do InCan'a - echo.
Co mogę jeszcze zmierzyć/sprawdzić i w jakiej konfiguracji?

Odwdzięczę się ładnym HowTo z opisem różnic między HC-SR501 a Robotdyn'em wraz z układem połączeń tego drugiego i opisem możliwych modyfikacji/ulepszeń ;-)


EDIT 27.05.2019 7:15:
No dobra - czasem trzeba się przespać z tematem zamiast na siłę po nocy siedzieć.
Jeszcze raz przeczytałem co napisałem powyżej, zerknąłem w kartę katalogową ESP-12F ...
No i ciekawe czy nie uwaliłem wejścia w ESP podając: "Input logic level low = 0.25VDD" czyli u mnie 0.25*5V gdzie oczywiście powinno być 0.25*3.3V

I tak to się człowiek całe życie uczy:/
User avatar
shimano73
Posts: 698
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon May 27, 2019 8:57 am

A może prościej i bezpieczniej będzie z transoptorem
Attachments
trans.png
trans.png (1.59 KiB) Viewed 138 times
tomkowski
Posts: 79
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm
Location: Orzesze

Mon May 27, 2019 9:26 am

shimano73 wrote:
Mon May 27, 2019 8:57 am
A może prościej i bezpieczniej będzie z transoptorem
Też już o tym myślałem. Tylko musiał bym trochę połączenia przeorganizować = wygrzebać tego incana z puszki. Nie mogę wykluczyć, że tak się to skończy ...
Muszę w miarę szybko temat domknąć, bo mnie żona za drzwi wystawi razem z zabawkami :D

Edit:
@shimano73 - dzięki. Działa!
Out z PIR'a przez rezystor około 60ohm (powinno być 50 ale nie miałem) na wejście transoptora.
wyjście transoptora wlutowane bezpośrednio w płytkę InCan'a zamiast złącza "Button 1".
PIR jak już pisałem Robotdyn z ustawionym stanem wysokim na około 20s (max 245s) zamiast standardowych dla tego modelu max. 2,5s.
Po 20 sekundach od ostatniego wykrycia ruchu światło gaśnie.

W konfiguracji modułu Button 1 ustawiony jako bistabilny. W cloudzie domyślna funkcja "wyłącznik światła".
Post Reply