Podłączenie do włącznika schodowego

Sterownik jednokanałowy
czarny588
Posts: 14
Joined: Mon Sep 30, 2019 7:55 am

Post

Witam
walki ciąg dalszy czy podpowie mi ktoś w jaki sposób by to podłączył? może pokieruje się czyimś tokiem rozumowania tego ustrojstwa

mi już brak pomysłu
Image Image Image
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

Masz taki "miszmasz" z kolorami, że trudno ogarnąć...
Przy krzyżowym masz 4-żyłowy przewód?
Jeśli tak, to gdzieś masz puszkę po drodze.
Schemat jest bardzo przejrzysty, ale twoje okablowanie już nie - możesz naszkicować jakie masz przewody schodowy---->krzyżowy--->schodowy? chodzi o ilość żył i skąd--->dokąd
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
szymek2707
Posts: 1
Joined: Wed May 26, 2021 9:00 am

Post

1622019779299.jpg
Witam
Nigdzie nie mogę znaleść schematu na podłączenie większej ilości lamp.
W moim domu mam dość długi hol w którym mam 3 lampy oświetleniowe które są podłączone do łączników schodowy - krzyżowy - schodowy.
Prosił bym o podpowiedź czy powyższy schemat zadziala? Tzn czy istnieje możliwość po przez równolegle podłączenie 3 lamp sterowania nimi za pomocą sterownika row 01??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by szymek2707 on Wed May 26, 2021 1:55 pm, edited 1 time in total.
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

szymek2707 wrote: Wed May 26, 2021 9:23 am 1622019779299.jpgWitam
Nigdzie nie mogę znaleść schematu na podłączenie większej ilości lamp.
W moim domu mam dość długi hol w którym mam 3 lampy oświetleniowe które są podłączone do łączników schodowy - krzyżowy - schodowy.
Prosił bym o podpowiedź czy powyższy schemat zadziala? Tzn czy istnieje możliwość po przez szeregowe podłączenie 3 lamp sterowania nimi za pomocą sterownika row 01??
Możesz podłączyć dowolną ilość lamp równolegle (czyli tak jak masz na rysunku) ;). Jedynie powinieneś pilnować, aby nie przekroczyć dopuszczalnego obciążenia.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
piomys
Posts: 9
Joined: Wed Feb 13, 2019 9:16 pm

Post

Ja mam takie pytanie czy aktualnie posiadam ROP-01 do sterowania lampami na elewacji chciałbym wymienić to na jakiś moduł z Wifi mam podłączony w to włącznik schodowy i włącznik krzyżowy z którego dwa wychodzą na styki które się na wzajem otwierają lub zamykają a na lampę idzie ten wspólny fazowy. Czy w ten sam sposób mogę podpiąć ROW-01. Do centralki mam pociągnięty zasilanie dodatkowo bo miałem w puszczę tylko 3 przewody bo wszystko połączyłem w puszczę na elewacji także nie mam 0 i PE ale mam z innego obwodu zasilanie centralki która mi działa. Nie chciałbym z tego drugiego obwodu dawać zasilania na lampę bo mam specjalną różnicówke na obwód zewnętrzny. Czy da się to podłączyć tak jak ROP-01
Bez tytułu.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Wersja 1 przy rezygnacji z ROP i wymianie łącznika krzyżowego na schodowy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Wersja w której dodajesz do ROP jeszcze ROW.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
piomys
Posts: 9
Joined: Wed Feb 13, 2019 9:16 pm

Post

Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem dokładnie jak działa ten styk IN1. Czy jeżeli zasilanie centralki i zasilanie z włącznika schodowego będą na różnych fazach to czy nie dojdzie do zwarcia międzyfazowego.
piomys
Posts: 9
Joined: Wed Feb 13, 2019 9:16 pm

Post

A czy takie coś by zadziałało? Zawsze na styku 14 będzie faza niezależnie od tego czy włącznik jest włączony. Jeżeli się go włączy to będzie faza ta która jest aktualnie zwarta jeżeli się go wyłączy to będzie ta druga która nie jest zwarta. Rozumiem, że zwarcie na IN1 powoduje styk między 11-14. Wiec jeżeli włączę lampę w aplikacji to ona mi zrobi styk lub rozłączy w zależności tego co dzieje się na 11-14 nie zależnie od tego w jakiej pozycji jest wyłącznik.
Bez tytułu.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

IN musi działać na tej samej fazie co L.
IN może dosłać w trybie monostabilnym lub bistabilnym. Twój schemat może nie działać poprawnie ponieważ zawsze będziesz miał fazę na IN.

Return to “ZAMEL ROW-01”