Witam
walki ciąg dalszy czy podpowie mi ktoś w jaki sposób by to podłączył? może pokieruje się czyimś tokiem rozumowania tego ustrojstwa
mi już brak pomysłu
Podłączenie do włącznika schodowego
-
Masz taki "miszmasz" z kolorami, że trudno ogarnąć...
Przy krzyżowym masz 4-żyłowy przewód?
Jeśli tak, to gdzieś masz puszkę po drodze.
Schemat jest bardzo przejrzysty, ale twoje okablowanie już nie - możesz naszkicować jakie masz przewody schodowy---->krzyżowy--->schodowy? chodzi o ilość żył i skąd--->dokąd
Przy krzyżowym masz 4-żyłowy przewód?
Jeśli tak, to gdzieś masz puszkę po drodze.
Schemat jest bardzo przejrzysty, ale twoje okablowanie już nie - możesz naszkicować jakie masz przewody schodowy---->krzyżowy--->schodowy? chodzi o ilość żył i skąd--->dokąd
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Póki dym jest w urządzeniu - urządzenie działa.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać
Póki dym jest w urządzeniu - urządzenie działa.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać
-
Nigdzie nie mogę znaleść schematu na podłączenie większej ilości lamp.
W moim domu mam dość długi hol w którym mam 3 lampy oświetleniowe które są podłączone do łączników schodowy - krzyżowy - schodowy.
Prosił bym o podpowiedź czy powyższy schemat zadziala? Tzn czy istnieje możliwość po przez równolegle podłączenie 3 lamp sterowania nimi za pomocą sterownika row 01??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by szymek2707 on Wed May 26, 2021 1:55 pm, edited 1 time in total.
-
Możesz podłączyć dowolną ilość lamp równolegle (czyli tak jak masz na rysunku) . Jedynie powinieneś pilnować, aby nie przekroczyć dopuszczalnego obciążenia.szymek2707 wrote: Wed May 26, 2021 9:23 am 1622019779299.jpgWitam
Nigdzie nie mogę znaleść schematu na podłączenie większej ilości lamp.
W moim domu mam dość długi hol w którym mam 3 lampy oświetleniowe które są podłączone do łączników schodowy - krzyżowy - schodowy.
Prosił bym o podpowiedź czy powyższy schemat zadziala? Tzn czy istnieje możliwość po przez szeregowe podłączenie 3 lamp sterowania nimi za pomocą sterownika row 01??
-
Ja mam takie pytanie czy aktualnie posiadam ROP-01 do sterowania lampami na elewacji chciałbym wymienić to na jakiś moduł z Wifi mam podłączony w to włącznik schodowy i włącznik krzyżowy z którego dwa wychodzą na styki które się na wzajem otwierają lub zamykają a na lampę idzie ten wspólny fazowy. Czy w ten sam sposób mogę podpiąć ROW-01. Do centralki mam pociągnięty zasilanie dodatkowo bo miałem w puszczę tylko 3 przewody bo wszystko połączyłem w puszczę na elewacji także nie mam 0 i PE ale mam z innego obwodu zasilanie centralki która mi działa. Nie chciałbym z tego drugiego obwodu dawać zasilania na lampę bo mam specjalną różnicówke na obwód zewnętrzny. Czy da się to podłączyć tak jak ROP-01
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Wersja 1 przy rezygnacji z ROP i wymianie łącznika krzyżowego na schodowy.
-
Wersja w której dodajesz do ROP jeszcze ROW.
-
Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem dokładnie jak działa ten styk IN1. Czy jeżeli zasilanie centralki i zasilanie z włącznika schodowego będą na różnych fazach to czy nie dojdzie do zwarcia międzyfazowego.
-
A czy takie coś by zadziałało? Zawsze na styku 14 będzie faza niezależnie od tego czy włącznik jest włączony. Jeżeli się go włączy to będzie faza ta która jest aktualnie zwarta jeżeli się go wyłączy to będzie ta druga która nie jest zwarta. Rozumiem, że zwarcie na IN1 powoduje styk między 11-14. Wiec jeżeli włączę lampę w aplikacji to ona mi zrobi styk lub rozłączy w zależności tego co dzieje się na 11-14 nie zależnie od tego w jakiej pozycji jest wyłącznik.
-
IN musi działać na tej samej fazie co L.
IN może dosłać w trybie monostabilnym lub bistabilnym. Twój schemat może nie działać poprawnie ponieważ zawsze będziesz miał fazę na IN.
IN może dosłać w trybie monostabilnym lub bistabilnym. Twój schemat może nie działać poprawnie ponieważ zawsze będziesz miał fazę na IN.