[PORADNIK] ESP8266 nie działa - gdy kończą się pomysły

User avatar
Espablo
Posts: 1453
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Jan 22, 2019 6:00 pm

Pewnie masz nie kompletnie pobrane pliki. Pobierz pliki jeszcze raz
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Tue Jan 22, 2019 6:20 pm

Sprawdź rozmiar pobranych plików - może wgrywasz .html?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
johnlemon
Posts: 5
Joined: Tue Jan 22, 2019 4:35 pm

Tue Jan 22, 2019 7:47 pm

Ponowne pobranie plików w inną lokalizację niż Pulpit pomogło. Dzięki, działa poprawnie :)
tcp
Posts: 175
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Sun Feb 24, 2019 8:08 pm

Walczę dalej z putty. Soft wgrywam bez problemu ale w putty nie odpale. Mam zmienić prędkość ? Na jaką ?
Attachments
putty1.png
putty1.png (2.74 KiB) Viewed 808 times
puttyustawienia.png
puttyustawienia.png (17.43 KiB) Viewed 808 times
maniax
Posts: 3
Joined: Wed Dec 06, 2017 8:15 pm

Thu Mar 28, 2019 11:20 am

Szanowni forumowicze,

proszę o pomoc, gdyż tak jak w temacie skończyły mi się pomysły i kombinacje.

Posiadam Nodemcu v3, 4MB, chyba ESP826612E tam siedzi. Zasilanie i flashowanie przez USB.

Mimo wykonywania flashowania wg instrukcji (próbowałem różnych obrazów *.bin z githuba: supla, espablo.
Flashowanie przez najnowszy NodeMCU Flasher lub ESP Dowlnload Tool wg ustawień z readme i brak sieci SUPLA po restarcie modułu.
Układ czyszczę pustym wsadem lub poprzez erase.

Putty po flashowaniu wyświetla wyłącznie jedną linię (est_main.c, boot (3,6) i tyle (jeśli dobrze pamiętam..)

Wyjątkiem są 2 obrazy supla:
Działają mi tylko 2 obrazy: Supla Weemos D1 od Zybi (z archiwów) i SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.

Wyłącznie te dwa wyjątki startują, pokazując sieć Supla i wyświetlając logi przez Putty.

Dlaczego wsady typu: wifisocket, sonoff, incan, multiboard nie uruchamiają się - a Putty kończy na linijce (est_main, boot (3,6)?

Będę wdzięczny za naprowadzenie, już mnóstwo czasu poświęciłem na próby integracji z naszą Suplą.

Pozdrawiam,
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Mar 28, 2019 4:47 pm

Najprawdopodobniej źle pobierasz pliki
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
maniax
Posts: 3
Joined: Wed Dec 06, 2017 8:15 pm

Thu Mar 28, 2019 5:22 pm

Hehe, dziękuję, chyba padnę, rzeczywiście w 2 katalogach mam wnętrze "html" zamiast binarki.. normalnie facepalm, niedawno rozbawił mnie post o pobieraniu plików, nie wierzyłem, że może mnie to spotkać ;] W nocy obadam. Dzięki.

Update: Dziękuję Sławku za odzew! Tyle wystarczyło bym sprawdził i ponownie pobrał pliki, wszystko już pięknie działa. Myślałem, że jest sprawdzana jakaś suma kontrolna i wtedy flashuje, tak więc radzę sprawdzać bebechy plików przed wgrywaniem a na github itp. upewniać się, że pobrało się binarkę, Pozdrowienia :)
demsy
Posts: 5
Joined: Wed Feb 27, 2019 11:09 am

Sun May 05, 2019 2:31 pm

Witam wszystkich.
Panowie mam podobny problem co kolega wyzej, mianowicie kupiłem kilka sztuk od dwóch różnych sprzedawców. Wgrywałem pliki bin. poprzez ESP Easy Flasher.... Od jednego sprzedającego esp od razu działa. Czyli w tel. wykrywa sieć, łączę sie i moge dalej konfigurować. Natomiast z drugiej partii esp nie wysyła SSID, więc tel. nie wykrywa mi tego urządzenia. Próbowałem różnych wsadów. Ma ktoś jakieś pomysły?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun May 05, 2019 3:34 pm

demsy wrote:
Sun May 05, 2019 2:31 pm
Witam wszystkich.
Panowie mam podobny problem co kolega wyzej, mianowicie kupiłem kilka sztuk od dwóch różnych sprzedawców. Wgrywałem pliki bin. poprzez ESP Easy Flasher.... Od jednego sprzedającego esp od razu działa. Czyli w tel. wykrywa sieć, łączę sie i moge dalej konfigurować. Natomiast z drugiej partii esp nie wysyła SSID, więc tel. nie wykrywa mi tego urządzenia. Próbowałem różnych wsadów. Ma ktoś jakieś pomysły?
Wyczyść flash.
demsy
Posts: 5
Joined: Wed Feb 27, 2019 11:09 am

Sun May 05, 2019 7:03 pm

Już kilka razy próbowałem
Dziwne że moduł nie wykrywa mi żadnej sieci
ESp.png
ESp.png (11.27 KiB) Viewed 448 times
Post Reply