[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

User avatar
Espablo
Posts: 1754
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim

Post

Też tak miałem. Zrób erase flash lub wgraj blanka przed wgraniem softu. W tej kompilacji zmienione jest tylko to co pisałem wyżej a reszta to nie zmieniony kod. Dodam jeszcze że soft inCan wchodzi bez problemów ale w nim jest więcej "namieszane" przezemnie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Jeki87
Posts: 91
Joined: Wed Jun 21, 2017 10:29 am

Post

Zawsze robię erase przed wygrywaniem kompilacji
Espablo ściągnij plik bin. i potwierdź że jest ok wtedy zacznę szukać u siebie problemu
Wgrywam na Qio i Dout i nigdy nie rozgłasza sieci
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

Sprawdź rozmiar pobranego pliku...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
User avatar
Espablo
Posts: 1754
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim

Post

@Jeki87 jak masz możliwość to pobierz sobie źródła z mojego forka oryginalnych źródeł i sam skompiluj pliki. Ja jestem teraz na wczasach i nie mam jak tego sprawdzić. Dodam jeszcze, że dodałem kilka poprawek odnośnie czujnika
Ds18b20 oraz usunąłem ten problem viewtopic.php?f=8&t=4630&start=20
Źródła
https://github.com/Espablo/supla-espres ... ee/develop
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
MarioSzczecin
Posts: 5
Joined: Sun Aug 25, 2019 9:57 pm

Post

Witam gdzie można kupić takie cudo? Bo jak narazie mam tylko bramę pod supla a chciałbym po mału rozbudowac sobie dom i teraz właśnie mam 2 rolety na tarasie do podłączenia :)
Czy jest jakieś urządzenie które steruje od razu 2 roletami?
User avatar
Lucas
Posts: 835
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Post

MarioSzczecin wrote: Sun Aug 25, 2019 10:07 pm Witam gdzie można kupić takie cudo? Bo jak narazie mam tylko bramę pod supla a chciałbym po mału rozbudowac sobie dom i teraz właśnie mam 2 rolety na tarasie do podłączenia :)
Czy jest jakieś urządzenie które steruje od razu 2 roletami?
Jeżeli nie potrzebujesz przycisków fizycznych, a jedynie sterowanie z aplikacji to Zamel SRW-03 steruje trzema roletami i dodatkowo ma jeden kanał on/off.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18598
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

MarioSzczecin wrote: Sun Aug 25, 2019 10:07 pm Witam gdzie można kupić takie cudo? Bo jak narazie mam tylko bramę pod supla a chciałbym po mału rozbudowac sobie dom i teraz właśnie mam 2 rolety na tarasie do podłączenia :)
Czy jest jakieś urządzenie które steruje od razu 2 roletami?
Szukaj "Zamel SRW-01" po jednym do każdej rolety.
User avatar
milion81
Posts: 194
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Post

Mam taki problem na tym sofcie, że każda zmiana na cloudzie po zapisaniu (np jak zmienię nazwę jakiego modułu) powoduje zmianę stanu sensora, gdzie szukać problemu? Kontaktron mam GPIO4 oczywiście 4.7k pull-up. Kontaktron i zasilanie sprawdzone i jest OK, hardware to NodeMCU.
Ktoś podpowie gdzie szukać problemu ?

EDIT
powyższy problem występuje dla SENSORA na GPIO4, przylutowałem SENSOR na GPOP16 i tu jest OK, czyli po przeładowaniu Clouda pokazuje prawidłowy stan SENSORA
dodam jeszcze testuje na sofie *InCan na MULTIBOARD

EDIT
@Espablo na GitHubie dla softu Incan https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... ster/inCan jest opis wgrywania SPI MODE QIO, ja musiałem zmienić na DOUT bo nie rozgłaszał WIFI na QIO
mikolajj
Posts: 19
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:00 pm

Post

Hej @Espablo,
minęło już trochę czasu. Przeszukałem wątek pod kątem ADC i mam pytanie, czy to jest już oprogramowane?
Mówię o "1 wejście do pomiaru ADC np. pomiar natężenia światła z fotorezystora"
joooas
Posts: 4
Joined: Sat Feb 01, 2020 2:06 pm

Post

Witam mam problem z płytką v2 i oprogramowaniem incan i multiboard.
Podczas podania zasilania na płytkę wszytko działa. Po którymś razie otwarcia lub zamknięcia rolety na esp07 włączają się obie diody, roleta nie otwiera/zamyka się i w dolnym rogu pisze kalibracja. Co może być nie tak?
Roleta poprawnie się kalibruje i nagle takie coś.
Wpięty też mam moduł Dht 22. Po odłączeniu to samo.
Wskazania termometru występuje póki nie włączę rolety. Po restarcie w miejscu temperatury widnieje 0.
Co mogę zrobić?
Wgrany soft najnowszy.

Return to “SUPLA inCan by Espablo”