[DIY] SUPLA inCan - moduł do puszki

noki_tel
Posts: 18
Joined: Mon Jun 19, 2017 12:09 pm

Post

adrian4477 wrote: Tue Dec 21, 2021 10:17 pm
Jeśli rolety mają jednakową długość tzn pracują dokładnie tyle samo to prawdopodobnie możesz zasilać je równolegle. W przeciwnym wypadku potrzebujesz dwóch osobnych par przekaźników.
obie rolety na oknie "tarasowym" z drzwiami ;) mają działać niezależnie ,
a rozwiązanie button impulsowy ( czyli w tym przypadku z menu otwarcie drzwi/bramy itp ) załatwia sprawę .
czyli jeden moduł do puszki SUPLA inCan z dwoma buttonami rozwiązuje ten problem .

a w pozostałych przypadkach zastosuję jedno przekaźnikowe moduły ESP mini ;)

"żona" nie chce fizycznych przycisków woli pilota i w skrajnych przypadkach sterowanie z apki ;)

a że mam kilka szt jeszcze inCan i mini ESP to akurat przydadzą się do tego projektu .
vijay2
Posts: 31
Joined: Sat Mar 09, 2019 5:54 pm

Post

Witam,

Kto mi pomoże odratować incana?
Od tygodnia otwieram wszystkie puszki i aktualizuję urządzenia korzystając z GUI-GENERIC i programu Tasmotizer.
Do tej pory szło dobrze, nawet ogarnąłem JSONy. Zaktualizowałem chyba z 15 urządzeń (H801, ch4, s26, s20, neocoolcam, nawet podwójne Digoo)
Niestety przy pierwszym z dwóch Incanów zonk :/
Wygenerowałem soft a przy wgrywaniu na końcu pojawiło się MD5 coś tam i klops. Przy drugiej i kolejnych próbach programator nie nawiązuje połączenia z płytką.

Może za bogaty soft wygenerowałem?
Zrzut ekranu 2021-12-27 192051.png
Co mogę zrobić, czego spróbować?

po wciśnięciu reset udało się połączyć. Postanowiłem wgrać blanka Tasmotizerem jak i FlashDownloadtool i na końcu taki błąd
[2021-12-27 20:19:32,075][ESP8266Loader_spi[1]][espDownloader.py][line:457][ERROR]: ESP8266 Chip flash download error esp_write_flash.

Ostatecznie się udało mimo, że na końcu wyskoczył błąd - chodzi na GUI-GENERIC
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by vijay2 on Thu Jan 06, 2022 11:21 pm, edited 1 time in total.
Budek
Posts: 172
Joined: Sun Apr 08, 2018 2:53 pm

Post

Hm
InCan3 wybierz, nic nie dodawaj (ew AT).
Zobacz czy możesz wgrać.

Ja mam tego sporo, generowałem bez AT. Śmiga.

/Budek
and111
Posts: 299
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Post

Mam inCan3 z GG i AT. Nie miałem problemów z wgraniem softu. Nie wybierałem obsługi rolet. Steruję oświetleniem.
Slawekf
Posts: 8
Joined: Sat Aug 06, 2022 6:17 am

Post

Czy jest jeszcze możliwość zakupu takich modułów ?
mirizag
Posts: 121
Joined: Mon Jan 02, 2017 6:36 pm

Post

Witam. Mam problem z wgraniem gui-generic do incan. Przy próbie kasowania pamięci programem flash_download_tool_ oraz NodeMCU-PyFlasher zatrzymuje się na komunikacie kasowanie pamięci proszę czekać. Moduł jest wykrywany. Jak próbuję wgrać jakieś oprogramowanie bez kasowania pamięci to się wgrywa, ale nie mruga dioda albo też dioda mruga bardzo szybko i nie widzę WiFi Incana.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
wojtas567
Posts: 2217
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

Bo już nie będziesz miał wifi incan, poczekaj z minutę jak ta dioda szybko mruga i zobaczysz sieć "SUPLA-GUI-Generic..." końcówka mac adres
Pozdrawiam
Wojtek
mirizag
Posts: 121
Joined: Mon Jan 02, 2017 6:36 pm

Post

Czekałem nawet więcej i nie pojawiła mi się sieć o nazwie gui-generic. Czyściłem plikiem "blank_1MB" ale moduł dalej nie rozgłasza sieci tylko dioda mruga bardzo szybko.
User avatar
slawek
Posts: 2466
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Post

Może w module padło Wi-Fi?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
User avatar
wojtas567
Posts: 2217
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Post

To zamiast czyścić pamięć wgraj blank a po nim dopiero soft gui, może tak się uda.
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “SUPLA inCan by Espablo”