SUPLA Air Conditioner

jaros12

działa raczej bez problemu, z małymi zmianami używam kilka lat. W pliku chyba na 2 stronie masz oryginalny projekt, do tego biblioteka Supli z 2020, udostępniłem w którymś poście. Instalujesz w Arduino jeszcze pozostałe brakujące biblioteki, w programie głównym podajesz model klimatyzatora, ew jeśli nie ma to musisz z pilota zczytać rodzaj kodowania i wtedy wybrać odpowiedni model. Np ja dla Hisense, mam ustawione jako Whirlpool. Wifi ustawia się po zaprogramowaniu modułu i połączeniu się z nim (nie ma możliwości zmiany, trzeba wgrać ponownie, bo AP jest tylko jednorazowo do konfiguracji)
edit/ kompilacja na jakiejś starszej wersji płytki esp8266 - na pewno działa na 2.7
lukg20

Kolega @Beku niemalże 4 lata temu popełnił piękny projekt który ja dopiero dziś odgrzałem u siebie ;)
viewtopic.php?p=74760#p74760
Screenshot_20240328_152745_org.supla.android.jpg
Nie obyło się bez problemów, gdyż upłynęło już trochę czasu, i nie wiadomo było jakich wersji bibliotek użył autor. Nijak nie chciało się to skompilować, więc mieszałem wszystkimi wersjami aż ustaliłem te działające.
W załączniku przesyłam gotową paczkę z oryginalnym kodem kolegi @Beku, wszystkimi użytymi bibliotekami które trzeba skopiować do folderu Arduino IDE w dokumentach, oraz nieco zmodyfikowane ikonki (rzecz gustu).
Bardzo dziękuję autorowi projektu! Kawał dobrej roboty! :beer:

(Używam do przenośnego klimatyzatora Electrolux)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jaros12

Biblioteki to akurat było wiadomo jakie bo zamieściłem w którymś wcześniejszym komentarzu, podobnie jak wersja plytki do kompilacji, również niedawno pisałem. Najwyraźniej Kolega wszystkiego nie przeczytał. Niedawno testowałem małą przeróbkę i problemem była jedynie zbyt nowa wersja płytki w Arduino + jakiś "lewy" jeden Wemos, bo na Win 11 wyrzucał błędy komunikacji. I chyba wifimanager też wcześniejszy, o tym akurat nie pisalem
lukg20

Czytałem wszystko choć nie ukrywam że dość pobieżnie ;) Nie uzyskałem jednak jasnej odpowiedzi jakich bibliotek należy użyć. Dodam że program skompilowałem na ESP8266 NodeMCU. Tak czy owak uznałem że wrzucę to jako gotowca, żeby inni nie musieli kombinować jak ja.

Kiepsko idzie mi programowanie w ArduinoIDE, ale może autor projektu lub ktoś inny dokończy ten projekt i usprawni o interfejs web, w którym dało by się wybrać kodowanie pilota. Gdyby tak projekt wylądował w https://gui-generic-builder.supla.io/ było by już w ogóle świetnie! ;)

Taka inspiracja dla fachowców... ;)
j707

Witam wszystkich.

Świetna robota. też się męczyłem aby skompilować, ciągle było coś nie tak.

Bardzo dziękuję za gotową paczkę. Śmiga aż miło :)

Jeszcze takie pytanie, w jaki sposób dostać się do strony konfiguracji? Tej która pojawia się przy pierwszym uruchomieniu. Próbowałem przez adres http, ale nie idzie.

Pozdrawiam
jaros12

j707 wrote: Sat Oct 19, 2024 9:03 am Witam wszystkich.

Świetna robota. też się męczyłem aby skompilować, ciągle było coś nie tak.

Bardzo dziękuję za gotową paczkę. Śmiga aż miło :)

Jeszcze takie pytanie, w jaki sposób dostać się do strony konfiguracji? Tej która pojawia się przy pierwszym uruchomieniu. Próbowałem przez adres http, ale nie idzie.

Pozdrawiam
Wgrać na nowo. Konfiguracja jest jednorazowa, na zasadzie że uruchamia się jedynie wtedy gdy nie ma w pamięci zapisanych niezbędnych do zalogowania danych. Więc jeśli coś pomylisz przy wprowadzaniu to tylko ponowne załadowanie softu... Zresztą masz info kilka postów wcześniej

Return to “Projekty użytkowników”