Sonoff - po wgraniu firmware przestały działać

Zybi
Posty: 1436
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz lip 30, 2017 3:59 pm

Miałem taką przejściówkę, kiepska. Na niej oglądać można było tylko krzaczki. Nie obsługiwała prędkości natywnej dla esp.
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

ndz lip 30, 2017 4:03 pm

slawek pisze:
ndz lip 30, 2017 3:55 pm
Odpalasz najpierw putty i włączasz zasilanie modułu...
Pojawia się coś takiego:
Załączniki
logi3.png
logi3.png (5.93 KiB) Przejrzano 1777 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 4:08 pm

Nie widzi przejściówki - sprawdź czy masz dobry port.
Miałem taką - padła przy pierwszej próbie flaszowania z zasileniem z niej modułu - teraz mam FTDI232 i CP2102 - na te nie narzekam, mam też CH340G, ale z niej nie da rady nic zasilić...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 30, 2017 4:09 pm

...i zamknij program do flaszowania
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

ndz lip 30, 2017 4:16 pm

slawek pisze:
ndz lip 30, 2017 4:09 pm
...i zamknij program do flaszowania
Heh. Na szczęście, aż taki głupi ne jestem ;) Chociaż po dzisiejszym dniu zaczynam w to wątpić. Dobra Panowie. Dziękuję za pomoc. Dzisiaj już wrzucam na luz. Zamawiam nowy programator i będę dalej walczył. O rezultatach poinformuję, jak tylko urządzenie do mnie dotrze. Pozdrawiam i miłej dalszej niedzieli życzę.
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

pn lip 31, 2017 6:47 pm

Ok. Udało mi się dzisiaj załatwić inny programator. Zrobiłem zrzuty z 3 sonoffów z putty. Pierwszy sprawny z oryginalnym oprogramowaniem i dwa uwalone. Jakieś rady ?
putty1.png
putty1.png (12.83 KiB) Przejrzano 1764 razy
putty2.png
putty2.png (8.75 KiB) Przejrzano 1764 razy
putty3.png
putty3.png (9.03 KiB) Przejrzano 1764 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lip 31, 2017 7:04 pm

Flaszowałeś je teraz?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

pn lip 31, 2017 7:13 pm

Przed chwilą flashowałem jednego w trybie SPI DOUT i puki co tylko w takim się uruchamia. W trybie QiO efekt taki, jak na screenach. Zawsze to jakiś postęp.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 31, 2017 7:14 pm

Co to za Sonoff ?
mariusz_70
Posty: 69
Rejestracja: czw lis 10, 2016 5:51 pm

pn lip 31, 2017 7:16 pm

Miałem podobny problem z esp-01,na jednym anglojęzycznym forum wyczytałem że była partia modułów które do poprawnego zaprogramowania wymagały ustawienia SPI MODE na DOUT, po tej zmianie poszło od kopa
ODPOWIEDZ