Zamel ROW-02

Sterownik dwukanałowy
Post Reply
User avatar
pzygmunt
Posts: 6894
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 20, 2018 10:31 am

Jedii70 wrote:
Mon Mar 19, 2018 7:58 pm
Dziękuję.Instalacje mam nowa co tam jest tak naprawdę będę wiedział w maju jak odbiorę mieszkanie .Instalacja jest bez puszkowa wiec liczę ze sa tam L N Pe oraz te do lampy mam nadzieje ze bedzie ich 7 w sumie.
Pozdrawiam
Raczej będzie tam rozcięty przewód 3 żyłowy, gdzie jedna jego część idzie do lampy, a druga do bezpiecznika (bezpośrednio lub pośrednio).
Jedii70
Posts: 8
Joined: Fri Mar 16, 2018 6:14 pm

Tue Mar 20, 2018 3:41 pm

Dziekuje mam nadzieje ze nie .Bo wtedy chyba nici z row02.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6894
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 20, 2018 4:15 pm

Jedii70 wrote:
Tue Mar 20, 2018 3:41 pm
Dziekuje mam nadzieje ze nie .Bo wtedy chyba nici z row02.
Oby właśnie był bo jak tylko 3 przewody to wtedy nici z ROW-02
Jedii70
Posts: 8
Joined: Fri Mar 16, 2018 6:14 pm

Tue Mar 20, 2018 5:33 pm

A można coś innego zastosować..przy tych 3 przewodach np cos z wlasnym zasilaniem....
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Mar 25, 2018 11:37 am

Przeglądam dzisiaj nieprzeczytane tematy i trafiłem tu. Widzę, że wraz z aktualizacją do wersji 2.6 pojawiła się pożądana opcja.
pzygmunt wrote:
Mon Jan 29, 2018 10:13 am
Już ktoś zgłaszał takie zapotrzebowanie.
Możliwe, że pojawi się w aktualizacji jako opcja konfiguracyjna.
Ja na pewno tego potrzebuję :) o co tu pytałem
pzygmunt wrote:
Wed Jan 31, 2018 5:48 pm
OK...
Aby uzyskać funkcję zmiany obsługi wejścia monostabilnego musisz uaktualnić firmware min do wersji 2.6.
W celu aktualizacji modułu musisz:

1. Przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk config przez min 5 sek. lub (bez demontażu) przełączyć światło w miarę szybko 10 razy on/off.
2. Połączyć się z siecią WiFi o nazwie rozmoczynającej się od ZAMEL-ROW-02
3. Otworzyć stronę konfiguracyjną pod adresem http://192.168.4.1
4. Odnaleźć opcję konfiguracyjną "Firmare update"
5. Zmienić "NO" na "YES"
6. Kliknąć "Save"
7. Wyjść z trybu konfiguracji naciskając przycisk który jest na wejściu lub przycisk CONFIG
8. Zaczekać, aż moduł połączy się z cloudem i się uaktualni (zacznie szybko migać)

Po poprawnej konfiguracji w cloudzie zauważysz zmianę wersji na nowszą

W celu zmiany sposobu obsługi przycisku monostabilnego należy:

1. Przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk config przez min 5 sek. lub (bez demontażu) przełączyć światło w miarę szybko 10 razy on/off.
2. Połączyć się z siecią WiFi o nazwie rozpoczynającej się od ZAMEL-ROW-02
3. Otworzyć stronę konfiguracyjną pod adresem http://192.168.4.1
4. Odnaleźć opcję konfiguracyjną "Monostable trigger"
5. Zmienić "ON RELEASE" na "ON PRESS"
6. Kliknąć "Save"
7. Wyjść z trybu konfguracji naciskając przycisk który jest na wejściu lub przycisk CONFIG

Daj znać jak Ci poszło
Żeby zrobić update modułów ROW-02 podłączonych do swojego Clouda muszę mieć odpowiednie biny - to wiem i wiem, że ich nie mam :)
Czy w związku z tym można je jakoś pozyskać i gdzie je umieścić? Przy czym wracam do tematu aktualizacji online.

Wiem, że mogę zarejestrować się na cloud.supla.org, skonfigurować odpowiednio i podłączyć tam moduły, wykonać opisaną procedurę, i zaktualizować firmware. Ale wydaje mi się, że to rozwiązanie trochę na okrętkę. Na pewno nie tylko ja skorzystałbym na rozwiązaniu tematu aktualizacji...
Przemku uśmiecham się ponownie ;)
Tuti
Posts: 50
Joined: Sun Jan 28, 2018 11:02 am

Sun Mar 25, 2018 11:47 am

Jedii70 wrote:
Tue Mar 20, 2018 5:33 pm
A można coś innego zastosować..przy tych 3 przewodach np cos z wlasnym zasilaniem....
Ja mam akurat instalację "normalną". Czyli 3 przewody - L + 2 do sufitu. N dodałem sobie jak kładłem karton-gips na ściany. W łączeniach płyt ew. w rogach bardzo ładnie mieszczą się nowe przewody ;-).
User avatar
pzygmunt
Posts: 6894
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Mar 25, 2018 9:15 pm

lesny8 wrote:
Sun Mar 25, 2018 11:37 am
Przeglądam dzisiaj nieprzeczytane tematy i trafiłem tu. Widzę, że wraz z aktualizacją do wersji 2.6 pojawiła się pożądana opcja.
pzygmunt wrote:
Mon Jan 29, 2018 10:13 am
Już ktoś zgłaszał takie zapotrzebowanie.
Możliwe, że pojawi się w aktualizacji jako opcja konfiguracyjna.
Ja na pewno tego potrzebuję :) o co tu pytałem
pzygmunt wrote:
Wed Jan 31, 2018 5:48 pm
OK...
Aby uzyskać funkcję zmiany obsługi wejścia monostabilnego musisz uaktualnić firmware min do wersji 2.6.
W celu aktualizacji modułu musisz:

1. Przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk config przez min 5 sek. lub (bez demontażu) przełączyć światło w miarę szybko 10 razy on/off.
2. Połączyć się z siecią WiFi o nazwie rozmoczynającej się od ZAMEL-ROW-02
3. Otworzyć stronę konfiguracyjną pod adresem http://192.168.4.1
4. Odnaleźć opcję konfiguracyjną "Firmare update"
5. Zmienić "NO" na "YES"
6. Kliknąć "Save"
7. Wyjść z trybu konfiguracji naciskając przycisk który jest na wejściu lub przycisk CONFIG
8. Zaczekać, aż moduł połączy się z cloudem i się uaktualni (zacznie szybko migać)

Po poprawnej konfiguracji w cloudzie zauważysz zmianę wersji na nowszą

W celu zmiany sposobu obsługi przycisku monostabilnego należy:

1. Przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk config przez min 5 sek. lub (bez demontażu) przełączyć światło w miarę szybko 10 razy on/off.
2. Połączyć się z siecią WiFi o nazwie rozpoczynającej się od ZAMEL-ROW-02
3. Otworzyć stronę konfiguracyjną pod adresem http://192.168.4.1
4. Odnaleźć opcję konfiguracyjną "Monostable trigger"
5. Zmienić "ON RELEASE" na "ON PRESS"
6. Kliknąć "Save"
7. Wyjść z trybu konfguracji naciskając przycisk który jest na wejściu lub przycisk CONFIG

Daj znać jak Ci poszło
Żeby zrobić update modułów ROW-02 podłączonych do swojego Clouda muszę mieć odpowiednie biny - to wiem i wiem, że ich nie mam :)
Czy w związku z tym można je jakoś pozyskać i gdzie je umieścić? Przy czym wracam do tematu aktualizacji online.

Wiem, że mogę zarejestrować się na cloud.supla.org, skonfigurować odpowiednio i podłączyć tam moduły, wykonać opisaną procedurę, i zaktualizować firmware. Ale wydaje mi się, że to rozwiązanie trochę na okrętkę. Na pewno nie tylko ja skorzystałbym na rozwiązaniu tematu aktualizacji...
Przemku uśmiecham się ponownie ;)
Musisz tylko mieć odpowiednie wpisy w esp_update. Przypomnij się jutro po południu to udostępnię sql-a
User avatar
pzygmunt
Posts: 6894
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Mar 26, 2018 9:49 am

lesny8 wrote:
Sun Mar 25, 2018 11:37 am
Przeglądam dzisiaj nieprzeczytane tematy i trafiłem tu. Widzę, że wraz z aktualizacją do wersji 2.6 pojawiła się pożądana opcja.
pzygmunt wrote:
Mon Jan 29, 2018 10:13 am
Już ktoś zgłaszał takie zapotrzebowanie.
Możliwe, że pojawi się w aktualizacji jako opcja konfiguracyjna.
Ja na pewno tego potrzebuję :) o co tu pytałem
pzygmunt wrote:
Wed Jan 31, 2018 5:48 pm
OK...
Aby uzyskać funkcję zmiany obsługi wejścia monostabilnego musisz uaktualnić firmware min do wersji 2.6.
W celu aktualizacji modułu musisz:

1. Przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk config przez min 5 sek. lub (bez demontażu) przełączyć światło w miarę szybko 10 razy on/off.
2. Połączyć się z siecią WiFi o nazwie rozmoczynającej się od ZAMEL-ROW-02
3. Otworzyć stronę konfiguracyjną pod adresem http://192.168.4.1
4. Odnaleźć opcję konfiguracyjną "Firmare update"
5. Zmienić "NO" na "YES"
6. Kliknąć "Save"
7. Wyjść z trybu konfiguracji naciskając przycisk który jest na wejściu lub przycisk CONFIG
8. Zaczekać, aż moduł połączy się z cloudem i się uaktualni (zacznie szybko migać)

Po poprawnej konfiguracji w cloudzie zauważysz zmianę wersji na nowszą

W celu zmiany sposobu obsługi przycisku monostabilnego należy:

1. Przełączyć moduł w tryb konfiguracji przytrzymując przycisk config przez min 5 sek. lub (bez demontażu) przełączyć światło w miarę szybko 10 razy on/off.
2. Połączyć się z siecią WiFi o nazwie rozpoczynającej się od ZAMEL-ROW-02
3. Otworzyć stronę konfiguracyjną pod adresem http://192.168.4.1
4. Odnaleźć opcję konfiguracyjną "Monostable trigger"
5. Zmienić "ON RELEASE" na "ON PRESS"
6. Kliknąć "Save"
7. Wyjść z trybu konfguracji naciskając przycisk który jest na wejściu lub przycisk CONFIG

Daj znać jak Ci poszło
Żeby zrobić update modułów ROW-02 podłączonych do swojego Clouda muszę mieć odpowiednie biny - to wiem i wiem, że ich nie mam :)
Czy w związku z tym można je jakoś pozyskać i gdzie je umieścić? Przy czym wracam do tematu aktualizacji online.

Wiem, że mogę zarejestrować się na cloud.supla.org, skonfigurować odpowiednio i podłączyć tam moduły, wykonać opisaną procedurę, i zaktualizować firmware. Ale wydaje mi się, że to rozwiązanie trochę na okrętkę. Na pewno nie tylko ja skorzystałbym na rozwiązaniu tematu aktualizacji...
Przemku uśmiecham się ponownie ;)
Ważne na dzień 26.03.18 i powinno być ważne jeszcze kilkanaście dni.

Code: Select all

INSERT INTO `esp_update` (`id`, `device_id`, `device_name`, `platform`, `latest_software_version`, `fparam1`, `fparam2`, `protocols`, `host`, `port`, `path`) VALUES
(1, 0, 'SUPLA-GATE-MODULE', 1, '2.0.1', 5, 0, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=gate_module2_wroom_user2.2048.new.5.bin'),
(2, 0, 'SUPLA-GATE-MODULE', 1, '2.0.1', 5, 1, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=gate_module2_wroom_user1.2048.new.5.bin'),
(3, 0, 'NICE Wi-Fi', 1, '2.5.3', 5, 0, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=n_sbp_01_user1.2048.new.5.bin'),
(4, 0, 'NICE Wi-Fi', 1, '2.5.3', 5, 1, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=n_sbp_01_user2.2048.new.5.bin'),
(5, 0, 'ZAMEL SRW-01', 1, '2.5.3', 5, 0, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_srw_01_user1.2048.new.5.bin'),
(6, 0, 'ZAMEL SRW-01', 1, '2.5.3', 5, 1, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_srw_01_user2.2048.new.5.bin'),
(7, 0, 'ZAMEL ROW-02', 1, '2.6', 5, 0, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_row_02_user1.2048.new.5.bin'),
(8, 0, 'ZAMEL ROW-02', 1, '2.6', 5, 1, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_row_02_user2.2048.new.5.bin'),
(9, 0, 'NICE Wi-Fi SBP-01', 1, '2.5.3', 5, 0, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=n_sbp_01_user1.2048.new.5.bin'),
(10, 0, 'NICE Wi-Fi SBP-01', 1, '2.5.3', 5, 1, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=n_sbp_01_user2.2048.new.5.bin'),
(11, 0, 'ZAMEL ROW-01', 1, '2.5.3', 5, 0, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_row_01_user1.2048.new.5.bin'),
(12, 0, 'ZAMEL ROW-01', 1, '2.5.3', 5, 1, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_row_01_user2.2048.new.5.bin'),
(13, 0, 'ZAMEL SLW-01', 1, '2.5.5', 5, 0, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_slw_01_user1.2048.new.5.bin'),
(14, 0, 'ZAMEL SLW-01', 1, '2.5.5', 5, 1, 1, 'www.acsoftware.pl', 80, 'support/get_esp_firmware.php?file=zam_slw_01_user2.2048.new.5.bin');
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Mar 26, 2018 10:17 pm

Nie zdążyłem się przypomnieć :)
Mam jednak mały problem z tą aktualizacją. W bazie nie miałem tabeli esp_update. Teraz już ją mam bo sobie dostrugałem jak poniżej, choć nie wiem czy z typami pól trafiłem i rozmiarem?

Code: Select all

source supla-docker/.env && docker exec supla-db mysql -u supla --password=$DB_PASSWORD supla -e "
create table esp_update(
id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
device_id INT NOT NULL,
device_name varchar(255) NOT NULL,
platform INT NOT NULL,
latest_software_version varchar(255) NOT NULL,
fparam1 INT NOT NULL,
fparam2 INT NOT NULL,
protocols INT NOT NULL,
host varchar(255) NOT NULL,
port INT NOT NULL,
path varchar(255) NOT NULL,
PRIMARY KEY (id))
DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci ENGINE = InnoDB"
Być może któreś pole powinno być innego typu i ma to znaczenie, skoro mi nie działa, albo czegoś jeszcze mi brakuje :|
Przechodzę procedurę prawidłowo ale po zapisie i wyjściu z trybu konfiguracyjnego, nic się nietypowego nie dzieje. ROW-02 wstaje normalnie i pojawia się w cloudzie ze starym numerem wersji. Nie wiem, czy podejmuje próbę pobrania, czy zatrzymuje się na sprawdzaniu parametrów? Co dalej robić, jakieś pomysły?
User avatar
lesny8
Posts: 797
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Mar 29, 2018 1:30 pm

Co może być nie teges?
Any ideas?
Post Reply