Moduł brama/furtka - pobór prądu.

Duch__

Zareagowałem jak bezpieczny instalator elektronik i wiele już cudów widziałem w życiu montowanych przez właścicieli "znawców". Uwierz mi - włos się na głowie niekiedy jeży. Mistrza ma u mnie klient który odizolował przewody na długość około 5 centymetrów i włożył je na żywca do gniazdka. Goła miedź wciśnięta do przedłużacza. O zgrozo. Też twierdził że się zna...
Image
kml

Duch__
Ja myślałem o wykorzystaniu podzespołów przy zachowaniu bezpieczeństwa - ale oczywiście masz rację - trzeba uważać, żeby nie pójść za bardzo w stronę "druciarstwa" :)

Zasilacze, które podesłał pzyygmunt będą optymalne.

Jeszcze raz dzięki za pomoc! :)
shimano73

Z podłączeniem swoich urządzeń do napędu bramy należy uważać , aby nie przekroczyć maksymalnego prądu , w każdej instrukcji jest to określone . Do swojego napędu podłączyłem domofon i obawiam sie gdy podłączę jeszcze suple może być problem. Może wartałoby sie zastanowić na własnym zasilaczem w porządnej obudowie hermetycznej .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
kml

Rozwiązanie, które zaproponował pzygmunt wydaje się optymalne - hermetyczny zasilacz do ledów.
kml

Jeszcze raz dzięki za pomoc!
Wszystko udało się zabudować w obudowie napędu bramy przesuwnej Hormanna. Zasilacz "dopuszkowy" daje radę, otwieranie/zamykanie zrealizowałem na pierwszym przekaźniku, na drugim jest funkcja częściowego otwarcia bramy (furtka). Czujnik zamknięcia podpiąłem do fabrycznego kontraktrona i zwarłem dla obu wejść - tak, żeby stan był wyświetlany zarówno dla bramy, jak i "furtki".

Jedyne, co bym poprawił, to słaby zasięg wifi: 2-4% - na razie wystarcza do stabilnego działania.
pzygmunt

Return to “Pomoc”