Instalacja własnego serwera SUPLA-CLOUD

lesny8

Lepiej sobie wygenerować jakieś hasło. W kreatorze jest nawet chyba odnośnik do takiego generatora.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
rohen

No właśnie kreator instalacji nie udostępnia takiej opcji i teraz nie wiem, czy tak musi być, czy idzie jakoś zmienić po instalacji :roll:
lesny8

rohen wrote: Mon Oct 11, 2021 6:13 am No właśnie kreator instalacji nie udostępnia takiej opcji i teraz nie wiem, czy tak musi być, czy idzie jakoś zmienić po instalacji :roll:
W kreatorze jest informacja o tym, żeby wprowadzić jakieś hasło lub skorzystać z generatora.
password.jpg
Możesz zmienić po instalacji hasło do bazy, ale a potem musisz też zmienić w .yml
Osobiście nigdy tego nie zmieniałem bo nie było takiej potrzeby.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
rohen

o to jakiś inny generator, u mnie nie ma takiej opcji,
odinstalowałem aplikacje, chciałem na nowo zainstalować by dać zrzut ekranu, to teraz nawet nie chce przejść dalej (przycisk nieaktywny)
co ciekawe

w yml, czyli konfiguracji można zmienić hasło i nie ma z tym problemu, ale wtedy jest błąd przy uruchamianiu z powodu błędnego hasła,
bo też trzeba zmienić w skrypcie mysql. Ale jak się do jego administracjo dostać nie mam pojęcia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesny8

Coś jest nie tak z aktualną wersją Container Station, że nie rozpoznaje poprawnie kreatora. Zrób sobie downgrade i zainstaluj ponownie Suple
viewtopic.php?p=106936#p106936
Co do zmiany hasła na bazie to robisz to w kontenerze przez terminal. Po zmianie dopiero modyfikujesz .yml
rohen

Jeszcze ma pytanie, jakiego parametru może dotyczyć ten błąd (instalacja na kontenerze w Qnap) , niby wszystko napisane, próbowałem zgadywać, ale w końcu nie wiem :D

Code: Select all

In ParameterBag.php line 100:                                                                                                                  

You have requested a non-existent parameter "6".                                                                                             

rohen

Nie zgłębiając się w problem, odinstalowałem instalacje, przeszedłem proces na nowo i przeszło już bez błędu :D
rohen

Wszystko ogarnięte, ale stanąłem przy SSL

Mam własną domenę z certyfikatem, w którym mam pliki w postaci
klucz prywatny.txt
certyfikat.txt
certyfikat pośredni.txt

W supli mam w SSL dwa katalogi
w cloud dwa pliki server.crt serwer.key (umieściłem przez edycję klucz certyfikatu)

i server cert.crt private.key (umieściłem przez edycję klucz prywatny)

Oczywiście się nie znam i coś robię źle, dodatkowo wchodząc na witrynę dalej jest widoczny klucz wystawiony przez Suple, więc nanwet nie wykrywa tego nowego. Czy ktoś podpowie gdzie jaki klucz umieścić ? ;)
rohen

Sam już sobie odpowiem,
w rozszerzeniu crt edytujemy certyfikat, a w key klucz prywatny. W obydwu katalogach oddzielnie.
Edycja przez katalog się nie powiedzie, trzeba to zrobić aplikacją pliki bezpośrednio w NAS. ;)
lucpo

Czy ktoś testował instalację serwera Supla w docker'e w windows?

Return to “FAQ / Jak to zrobić”