Kalibracja modułu

Sterownik rolet
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Od krańcówki do krańcówki
Jarek_KK
Posts: 26
Joined: Thu May 07, 2020 8:11 am

Post

Witam, podepnę sie do tematu kalibracji, da sie ja wykonac ponownie?
Po pol roku poprawnej pracy ostatnio jeden modul ma problem ze sterowaniem z harmonogramu. Generalnie rolete domykam na dwa razy. Raz do ok 20 % a za pol godziny na 100%, czasy mam pomierzone z calkowytym doknieciem od krancowki do krancówki. Problem ostatnio pojawieł ze ze po domknięciu do 20% roleta tak zostaje, nie zamyka sie do konca a w apce widzac ze jest na 100%, muszę ja domykać recznie, z przycisku fizycznego lub przytrzymac DOL w apce co działa, podobna sytuacja jest przy otwieraniu, czasem działa czasem nie (ostatni tydzien 1 na 3 dni działa poprawnie)
Remek1982
Posts: 2
Joined: Thu Aug 05, 2021 4:42 pm

Post

pzygmunt wrote: Sun Apr 12, 2020 4:30 pm Jedna z kolejnych wersji zaraz po wprowadzeniu v2.4. Możliwe, że w v2.4.1.
Aktualizacja SRW nie będzie wymagana
Witam. Dziś zamontowałem moduły, jak dodać opcję domykania aby otwarcie % miało pokrycie z rzeczywistym % ?
User avatar
lesny8
Posts: 2852
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Nie ma jeszcze opcji domykania. Z tego co dziś czytałem, to wszystkie przyszłe funkcjonalności, które planowane były w wersji v2.4 będą wprowadzane wcześniej w wersjach v2.3.x
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
Voltaik Ekspert
Posts: 4
Joined: Tue Dec 28, 2021 5:18 am

Post

Próbuję ustawić działanie tego modułu ale nie do końca rozumiem. Moduł działa jakby niezależnie aplikacja swoje przyciski swoje tzn mam ustawione 20s dół i góra i jeśli uruchomię na aplikacji to dany kanał ( dół lub góra działa ok 21 s) natomiast przyciski fizyczne działają niezależnie od położenia rolety ok 44 s. Testuję moduł na żarówkach bo muszę ustawić wszystko przed montażem ponieważ rolety nie mają wył. krańcowych i nie mogę zbyt długiego czasu. W czym jest problem?

Krzysztof
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Voltaik Ekspert wrote: Fri Apr 01, 2022 1:09 pm Próbuję ustawić działanie tego modułu ale nie do końca rozumiem. Moduł działa jakby niezależnie aplikacja swoje przyciski swoje tzn mam ustawione 20s dół i góra i jeśli uruchomię na aplikacji to dany kanał ( dół lub góra działa ok 21 s) natomiast przyciski fizyczne działają niezależnie od położenia rolety ok 44 s. Testuję moduł na żarówkach bo muszę ustawić wszystko przed montażem ponieważ rolety nie mają wył. krańcowych i nie mogę zbyt długiego czasu. W czym jest problem?

Krzysztof
Te sterowniki nie są przeznaczone do rolet bez wyłączników krańcowych.
Sterownik zawsze dla skrajnej pozycji dodaje jakiś margines czasu, aby wyrównać stan rolety (czas otwierania i zamykania nie zawsze jest stały, ustawienia czasu nie są precyzyjne).
Zaktualizuj soft (jeśli nie masz najnowszego) i w trybie konfiguracyjnym można ustawić na urządzeniu inny margines przy skrajnej pozycji. Chyba +5% było minimalnym ustawieniem. Może to wystarczy. Ten ustawiony margines zadziała na sterowanie z apki i z przycisków (będą działać tak samo)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Voltaik Ekspert
Posts: 4
Joined: Tue Dec 28, 2021 5:18 am

Post

Zweryfikowałem faktycznie rolety mają krańcówki ale dziwi mnie że moduł ma inny czas z klawisza a inny (zgodny z ustawieniem w aplikacji) z apki.
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Voltaik Ekspert wrote: Fri Apr 01, 2022 1:39 pm Zweryfikowałem faktycznie rolety mają krańcówki ale dziwi mnie że moduł ma inny czas z klawisza a inny (zgodny z ustawieniem w aplikacji) z apki.
W obu przypadkach dla skrajnej pozycji jest dodawny margines czasu. Z apki z tego co pamiętam +10%, a z przycisku +110%.
To nowe ustawienie "time margin" potrafi nadpisać i wyrównać te czasy. Zostawiliśmy to ze względu na kompatybilność wsteczną (tzn. może ktoś gdzieś polega na takim działaniu urządzenia, jakie było kiedyś).
Osobiście wydaje mi się, że to był drobny błąd na początku tworzenia tego oprogramowania i ideą było dodanie po prostu +10% czasu, ale wyszło inaczej i tak już zostało ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
lukasz4n
Posts: 2
Joined: Fri May 20, 2022 4:48 pm

Post

Wymieniłem stary uszkodzony SRW-01 na nowy z wersją oprogramowania 2.8.50. Mam problem, nie wiem jak przeprowadzić kalibrację.
Wpisałem na stronie czas podnoszenia i opuszczania, opuściłem roletę, wcisnąłem "kalibruj" i roleta się podniosła, a na stronie pojawi się komunikat o udanej kalibracji.
Aplikacja poprawnie pokazuje procent zamknięcia rolety, ale obok procentów znajduje się ikonka miarki, tak samo na stronie ciągle jest przycisk "kalibruj". Przy drugiej rolecie (starsza wersja oprogramowania) nie mam takiej sytuacji. Co robię źle?
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

lukasz4n wrote: Fri May 20, 2022 5:10 pm Wymieniłem stary uszkodzony SRW-01 na nowy z wersją oprogramowania 2.8.50. Mam problem, nie wiem jak przeprowadzić kalibrację.
Wpisałem na stronie czas podnoszenia i opuszczania, opuściłem roletę, wcisnąłem "kalibruj" i roleta się podniosła, a na stronie pojawi się komunikat o udanej kalibracji.
Aplikacja poprawnie pokazuje procent zamknięcia rolety, ale obok procentów znajduje się ikonka miarki, tak samo na stronie ciągle jest przycisk "kalibruj". Przy drugiej rolecie (starsza wersja oprogramowania) nie mam takiej sytuacji. Co robię źle?
Wszystko robisz dobrze, tylko źle interpretujesz linijkę ;). Ta ikona oznacza że moduł wspiera funkcję kalibracji na żądanie i pozwala ją wywołać klikając na ten przycisk
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “ZAMEL SRW-01”