Kalibracja modułu

Sterownik rolet
lukasz4n
Posts: 2
Joined: Fri May 20, 2022 4:48 pm

Post

Ok, dobrze wiedzieć. Nie ma żadnego wytłumaczenia co to oznacza, a przy starszym module tego nie mam, stąd myślałem że to jakiś błąd. Dzięki za odpowiedź.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18632
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Starszy moduł możesz zaktualizować.
viewtopic.php?t=6212
User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

Hej,
Mam pytanie jak działa (czy w ogóle działa) funkcja kalibracji w poziomu supla.cloud modułu SRW-01?
Czy ta metoda jest zarezerwowana jedynie dla mSRW ?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

MadOnion78 wrote: Thu Jun 15, 2023 12:13 pm Hej,
Mam pytanie jak działa (czy w ogóle działa) funkcja kalibracji w poziomu supla.cloud modułu SRW-01?
Czy ta metoda jest zarezerwowana jedynie dla mSRW ?
Działa tak, jak zawsze działała ;)

Sama procedura "kalibracji" to po prostu dojechanie roletą do skrajnej pozycji z jakimś marginesem czasu, a następnie ustawienie zadanej wcześniej pozycji.

mSRW dodatkowo ma "auto kalibrację", która polega na tym, że urządzenie jedzie na górę, potem na dół i jeszcze raz na górę i mierzy sobie czas otwierania i zamykania. mSRW też można "skalibrować" podobnie jak SRW, bez użycia "auto kalibracji"
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

Ok. ; )
Jak instalowałem SRW to jeszcze nie było opcji kalibruj.
Wczoraj zrobiłem próbę, oczywiście ku mojemu zdziwieniu roleta pojechała na górę i nic więcej się nie zadziało a ja urnowaty czekam, aż pojedzie w dół i zaś wróci na górę.
Zapomniałem, że nie wszędzie mam mSRW. :mrgreen:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Daimon
Posts: 20
Joined: Tue Jan 24, 2023 8:37 pm

Post

Witam, zakupiłem roletę fasadową i podpiąłem sterownik supli.
Mam pewien problem naciskając otwórz roleta ske zamyka. Jak odwrócić stan?
robertklepacki94
Posts: 1012
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Daimon wrote: Fri Aug 25, 2023 7:19 pm Witam, zakupiłem roletę fasadową i podpiąłem sterownik supli.
Mam pewien problem naciskając otwórz roleta ske zamyka. Jak odwrócić stan?
Zamienić przewody na sterowniku.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Daimon
Posts: 20
Joined: Tue Jan 24, 2023 8:37 pm

Post

A w trybie konfiguracji jak obrócę to też ok? Bo znalazłem taką opcję.
robertklepacki94
Posts: 1012
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Daimon wrote: Fri Aug 25, 2023 8:05 pm A w trybie konfiguracji jak obrócę to też ok? Bo znalazłem taką opcję.
Nie pamietam czy to dotyczyło napędu czy przycisku. Spróbuj napewno nic się nie stanie.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
stratus84
Posts: 35
Joined: Sat Jan 18, 2020 7:01 pm

Post

Cześć, mam kilka pytań, które mnie nurtują, pewnie rozwiązanie jest banalne ale lepiej zapytać niż błądzić... Otóż założyłem SRW-01 (soft 3.8.58):
- wszystko podpięte poprawnie
- zmierzony czas stoperem od kasety do max zamknięcia - 38s, taki wprowadziłem w supla cloud
- przycisk "kalibruj" odczekałem i wszystko działa
Ok w czym problem, opcja "dolna pozycja" - wiedziałem, że zasuwając roletę na około 89% będzie dotykać parapetu, zrobiłem próby używając opcji Akcje w supla cloud opuść częściowo i wyszukałem najlepszy moment, wprowadziłem dane a następnie roleta max w górę. Wieczorem harmonogram miał mi dojechać do tej pozycji niedomkniętej i niestety zatrzymała się ciut wyżej niż powinna. Czemu tak się dzieje? Zauważyłem też, że roleta czasem nie wsuwa się do końca kasety, w apce 0% domknięcia a w rzeczywistości np 20cm nie wsunięte.
Widocznie coś robię źle, może kalibrację, może źle ustawiam dolną pozycję choć o tylko opcja pokazująca poprawne zachowanie rolety w grafice aplikacji.
Jeszcze mam pytanie odnośnie opcji "Time margin" w sofcie modułu, teraz mam ustawione domyślne, doczytałem, że jest to margines czasowy dodawany jest zawsze gdy całkowicie otwieramy lub zamykamy roletę. Robiąc tą procedurę z aplikacji po zamknięciu moduł jeszcze trzyma z dwie sekundy i jest "pyknięcie" rozłączenia. Z przycisku fizycznego trwa to o wiele dłużej. Można to zniwelować ustawiając np 10% zamiast domyślnego ustawienia? Te 10% obsłużą przekaźnik podobnie czasowo dla aplikacji jak i fizycznego przycisku? W opcji domyślnej zauważyłem czasy rozłączenia są rozjechane dla aplikacji i przycisków fizycznych.

Return to “ZAMEL SRW-01”