Raspberry PI - Instalacja dockerowa

Moderator: fracz

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lut 12, 2018 9:56 pm

Masz włączone dodawanie urządzeń i smartfonów?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
maniek
Posty: 13
Rejestracja: ndz paź 15, 2017 7:21 pm

pn lut 12, 2018 10:04 pm

Tak mam włączone, RSPI mam połączone przez wifi czy to ma jakieś znaczenie?
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 495
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn lut 12, 2018 10:08 pm

Moje Pi Zero W też przez WiFi i dodaje.
Podajesz dobre IP serwera (fizyczny adres, niekoniecznie ten co ustawiłeś)?
maniek
Posty: 13
Rejestracja: ndz paź 15, 2017 7:21 pm

pn lut 12, 2018 10:13 pm

Te dane wprowadziłem do urzadzenia:
Poniższe dane wprowadź w ustawieniach Twojego urządzenia sterującego (urządzenie we/wy).
10.0.0.52
Adres serwera
1
Identyfikator Lokalizacji
76da
Hasło
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 495
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

pn lut 12, 2018 10:17 pm

A ten adres nie masz z filmiku?

Pobierz http://www.advanced-ip-scanner.com/pl/ o ile to sieć lokalna.
I zobacz jaki adres ma raspberry - to jest adres serwera dla telefonu i modułów.

Popraw w konfigu aby dobrze Ci pokazywało na Cloud adres.
maniek
Posty: 13
Rejestracja: ndz paź 15, 2017 7:21 pm

pn lut 12, 2018 10:32 pm

Lector dzięki za pomoc, dodałem smarta więc powinno działać :o
Mam pytanie co to za adres w 10.0.0.52 który wpisałem podczas instalacji? od piątku mam Raspberry PI i pierwsze spotkanie z linuxem.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn lut 12, 2018 10:34 pm

Przykładowy... prawdziwy adres nadaje ci router
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1812
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

wt lut 13, 2018 12:15 am

ip.jpg
ip.jpg (23.33 KiB) Przejrzano 1402 razy
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 495
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt lut 13, 2018 5:08 pm

Walczę z auto uruchamianiem clean-boot.sh.
Jak skrypt odpalę ręcznie to serwer się ładnie uruchamia.

Najpierw chciałem dać start za pomocą crontab -e lub sudo crontab -e

Kod: Zaznacz cały

@reboot sh /home/pi/supla-docker/clean-boot.sh &
Supla nie wstawała, teraz próbuje za pomocą init.d

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
### BEGIN INIT INFO
# Provides: start serwera
# Required-Start: $remote_fs $syslog $all
# Required-Stop: $remote_fs $syslog
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop: 0 1 6
# Short-Description: start serwera
# Description: start serwera
### END INIT INFO

cd /home/pi/supla-docker
./clean-boot.sh

exit 0
No i się udało serwer wstaje :)
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 495
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

wt lut 13, 2018 6:34 pm

A mam takie jeszcze pytanie.
Czy idzie wyłączyć, zablokować zakładanie konta w Cloud. Tak aby nie było linka utwórz konto?

Bo i tak założenie konta nic nie da, brak maili z aktywacją. A z doświadczenia wiem że klient nie odpuszcza, na jednym ekspozytorze z Zamelem posuwali wszystko z centralki plus reset rutera do ustawień fabrycznych i wywalenie aplikacji zamel z tableta.
ODPOWIEDZ