Sonoff 4CH Pro

goku22
Posts: 16
Joined: Fri Dec 13, 2019 12:02 pm

Post

klew wrote: Fri Feb 24, 2023 8:28 am
goku22 wrote: Thu Feb 23, 2023 8:47 pm Witam. Mam jeszcze mały problem.
Sonoff z podpiętymi 2 krańcówkami działał dobrze. Postanowiłem dodać czujnik temperatury ds18b20. Po dołączeniu czujnika temp Sonoff 4ch pro po zaniku napięcia nie startuje, nie świecą się diody, martwy. Jak odłączę podłączene ground do krańcówek i czujnika temperatury i ponownie podam napięcie na sonoffa, to startuje. Po starcie i ponownym podłączenie gnd czujniki działają ok. Generalnie po zaniku napięcia sam sonoff nie wstaję, muszę zainterweniować jak powyżej. Wie ktoś, jak można to naprawić? Przewód do ds18b20 ma jakieś 2m, zamontowany opornik, przewody do kontaktronów jeden kontaktron koło 1m, drugi koło 2m.
Pod jakie gpio podłączasz ds18b20? ESP8266 wymaga aby niektóre GPIO miały określony stan podczas podania zasilania. https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/

Dziękuję za cenną uwagę, nie miałem o tym pojęcia. Jak wrócę do domu sprawdzę temat.
and111
Posts: 299
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Post

klimasstudio wrote: Mon Jan 09, 2023 8:18 pm
Wojtek1 wrote: Wed Mar 17, 2021 7:55 pm 3. Czy w wersji R3 również występuje błąd związany z chwilowym załączeniem któregoś z przekaźników podczas restartu urządzenia?
Też się podepne pod pytanie czy wersja R3 już nie ma tego problemu czy trzeba kondensatory dawać? Jak tak to jakie i czy smd mogą być?
Odkopuję trochę temat, bo wczoraj zmieniłem soft w moim Sonoff 4CH Pro v1.1 na GG v7.1.0. Niestety pomimo tego, że w module mam wlutowane dodatkowe kondensatory, to co kilkadziesiąte załączenie (podanie zasilania na moduł) załączał się na ułamek sekundy przekaźnik nr 3, co wystarczyło do wyzwolenia otwarcia bramy.
Wróciłem z powrotem do starego softu, który kompilował @Zybi i problemu z klikaniem przekaźnika przy podaniu zasilania nie ma.

Nie wiem, jak zachowują się nowsze wersje Sonoff 4CH Pro z softem GG.
goku22
Posts: 16
Joined: Fri Dec 13, 2019 12:02 pm

Post

Cześć.
Używam 2 sonoff 4ch z suplą z generatora. Miałem do tego zaprogramowany pilot po rf. Kupiłem pilota z 8 przyciskami od sonoff i małe zdziwienie, 2 przyciśnięcia przycisków na sonoff 4ch nie powoduje przejścia w tryb programowania nowego pilota, nic się nie dzieje. Po drodze zmieniałem kilka razy softy supli a piloty miałem zaprogramowane jeszcze na oryginalnym sofcie. Wie ktoś co może być nie tak? Czemu nie mogę zaproponować pilota po rf?
and111
Posts: 299
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Post

goku22 wrote: Sun Jul 02, 2023 9:49 am Cześć.
Używam 2 sonoff 4ch z suplą z generatora. Miałem do tego zaprogramowany pilot po rf. Kupiłem pilota z 8 przyciskami od sonoff i małe zdziwienie, 2 przyciśnięcia przycisków na sonoff 4ch nie powoduje przejścia w tryb programowania nowego pilota, nic się nie dzieje. Po drodze zmieniałem kilka razy softy supli a piloty miałem zaprogramowane jeszcze na oryginalnym sofcie. Wie ktoś co może być nie tak? Czemu nie mogę zaproponować pilota po rf?
Przed chwilą sprawdziłem u siebie na 2 modułach. Mam w nich wgraną najnowszą wersję GG. Na obydwóch pilot RF programuje się bez problemu.
Dwa kliknięcia przycisku na module (moduł nie sygnalizuje w żaden sposób, że jest gotowy do programowania RF) -> wciskam i trzymam przez około 3 sekundy przycisk na pilocie (w tym czasie miga dioda na module: czerwony/zielony) -> puszczam przycisk na pilocie i to wszystko.
goku22
Posts: 16
Joined: Fri Dec 13, 2019 12:02 pm

Post

and111 wrote: Sun Jul 02, 2023 4:43 pm
goku22 wrote: Sun Jul 02, 2023 9:49 am Cześć.
Używam 2 sonoff 4ch z suplą z generatora. Miałem do tego zaprogramowany pilot po rf. Kupiłem pilota z 8 przyciskami od sonoff i małe zdziwienie, 2 przyciśnięcia przycisków na sonoff 4ch nie powoduje przejścia w tryb programowania nowego pilota, nic się nie dzieje. Po drodze zmieniałem kilka razy softy supli a piloty miałem zaprogramowane jeszcze na oryginalnym sofcie. Wie ktoś co może być nie tak? Czemu nie mogę zaproponować pilota po rf?
Przed chwilą sprawdziłem u siebie na 2 modułach. Mam w nich wgraną najnowszą wersję GG. Na obydwóch pilot RF programuje się bez problemu.
Dwa kliknięcia przycisku na module (moduł nie sygnalizuje w żaden sposób, że jest gotowy do programowania RF) -> wciskam i trzymam przez około 3 sekundy przycisk na pilocie (w tym czasie miga dioda na module: czerwony/zielony) -> puszczam przycisk na pilocie i to wszystko.
Kurcze, a u mnie lipa. Mam na 2 przyciskach wlutowane krańcówki, 2 przyciski nie ruszane. Nic się nie dzieje podczas programowania wg powyższych wskazuwek na jednych i drugich. W wolnej chwili wrócę z nim jak by nie było kombinacji(krańcówki oraz termopary) i zobaczę, czy to jest powód....
Dziękuję za sprawdzenie.
Mukax
Posts: 6
Joined: Wed Oct 12, 2022 11:30 am

Post

and111 wrote: Tue Jun 27, 2023 3:23 pm
Wróciłem z powrotem do starego softu, który kompilował @Zybi i problemu z klikaniem przekaźnika przy podaniu zasilania nie ma.

Nie wiem, jak zachowują się nowsze wersje Sonoff 4CH Pro z softem GG.
Mógłbym prosić abyś podal link do softu @Zybi który wgrałeś i gdzie nie występuje załączanie przekaźnika... dziękuję
and111
Posts: 299
Joined: Sun Feb 18, 2018 3:54 pm

Post

Mukax wrote: Thu Jul 06, 2023 7:47 pm
and111 wrote: Tue Jun 27, 2023 3:23 pm
Wróciłem z powrotem do starego softu, który kompilował @Zybi i problemu z klikaniem przekaźnika przy podaniu zasilania nie ma.

Nie wiem, jak zachowują się nowsze wersje Sonoff 4CH Pro z softem GG.
Mógłbym prosić abyś podal link do softu @Zybi który wgrałeś i gdzie nie występuje załączanie przekaźnika... dziękuję
Niestety nie ma takiej opcji, żebyś wykorzystał ten soft. Działa tylko z moimi modułami. Musi być zgodność adresu MAC. Podawałem autorowi adresy MAC przed kompilacją softu.
Sebek74
Posts: 54
Joined: Wed Dec 23, 2020 1:23 pm

Post

Witam. Pytanie dotyczy Pro R3 (choć pewnie to nie ma znaczenia). Czy w konfiguracji GUI Generic można ustawić dla przycisków opcję "Reakcja na": Zmiana stanu i podpiąć pod układ zwykły przycisk dwustanowy zamiast dzwonkowego?

Drugie pytanie w miarę chyba oczywiste ale wolę dopytać: czy pod reakcję przycisku można przypiąć action trigger (w celu uruchomienia sceny) zamiast standardowego przełączenia odpowiadającego przekaźnika?

Pozdrawiam
Sebek-74
7xSRW-02m, 4xROW-02, 1xROW-01
DIY MCP/I2C: 8 rolet + 16 świateł + 2xDS18B20
Satel Integra WRL-128 + obsługa prostej automatyki przez przekaźniki F&F
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Sebek74 wrote: Fri Jul 21, 2023 5:53 am Witam. Pytanie dotyczy Pro R3 (choć pewnie to nie ma znaczenia). Czy w konfiguracji GUI Generic można ustawić dla przycisków opcję "Reakcja na": Zmiana stanu i podpiąć pod układ zwykły przycisk dwustanowy zamiast dzwonkowego?

Drugie pytanie w miarę chyba oczywiste ale wolę dopytać: czy pod reakcję przycisku można przypiąć action trigger (w celu uruchomienia sceny) zamiast standardowego przełączenia odpowiadającego przekaźnika?

Pozdrawiam
Ad1. Tak
Ad2. Tak
Wszystkie ustawienia znajdziesz pod zakładką przycisków w GG
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
djchester22
Posts: 2
Joined: Tue Jun 13, 2023 6:36 pm

Post

Witam

Prośba o pomoc w temacie podłączenia krańcówek do sonoff4ch pro R3. Posiadam napęd FOrce z centralką K329E.

W nim jest złącze krańcówek, O.P, COM, C.L, gdzie przy bramie zamkniętej po dostawieniu magnesu dochodzi do zwarcia na linii COM i O.P , na drugim COM - C.L po otwarciu bramy. Na obu liniach jest napięcie ok 4.5V jesli nie przystawimy magnes

CZy można to ugryźdz aby w Supla było widoczne stany bramy, które ewentualnie GPIO skonfigurwać i podłaczyć do sonoff 4CH pro?

Return to “Sonoff 4CH”