Soft do rolet
-
Witam ponownie. Temat ogarnięty sterowanie z przycisków działa z podtrzymaniem tylko żeby zatrzymać roletę w połowie trzeba szybko nacisnąć przycisk (musi być bardzo krótki impuls). Odnośnie termometru to kolega pzygmunt napisał że soft nie obsługuje ale w cloudzie mam wybór: kanał 0 roleta, kanał 1 czujnik, kanał 2 termometr ds18b20. Może ktoś wyjaśnić jeżeli soft nie wspiera termometru to czemu jest możliwość włączenia go w cloudzie? Myślałem ze to jakaś pozostałość po wcześniejszym sofcie ale pamięć cała była czyszczona.
-
Od przybytku głowa nie boli
Termometr masz na GPIO2...

Termometr masz na GPIO2...
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Póki dym jest w urządzeniu - urządzenie działa.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać
Póki dym jest w urządzeniu - urządzenie działa.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać
-
Sorry.... zapomniałem i zamiast sprawdzić to palnąłem. Tak - jest tam termometr.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ule.c#L150
GPIO2
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... ule.c#L150
GPIO2
-
Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam i Smacznego Jaka!
Pozdrawiam i Smacznego Jaka!
-
@kambuj1
Proszę o więcej informacji, jak uzyskać efekt że włączasz roletę przyciskiem na ścianie i bez trzymania przycisku roleta np. otwiera się całkowicie, aż do wyłączenia przez krańcówkę.
- jaki masz włącznik, 2 czy 3 klawiszowy?, monostable (dzwonkowy) czy bistable (jak do światła)
- jakiego firmware używasz, inCan, inCan-Easy czy inne?
- jaki rodzaj włącznika (monostable czy bistable) wybrałeś podczas konfiguracji swojego modułu (nodemcu v3)
Czytając ten temat Soft do rolet, mam wrażenie że otrzymuję dwie sprzeczne informacje.
Proszę o więcej informacji, jak uzyskać efekt że włączasz roletę przyciskiem na ścianie i bez trzymania przycisku roleta np. otwiera się całkowicie, aż do wyłączenia przez krańcówkę.
- jaki masz włącznik, 2 czy 3 klawiszowy?, monostable (dzwonkowy) czy bistable (jak do światła)
- jakiego firmware używasz, inCan, inCan-Easy czy inne?
- jaki rodzaj włącznika (monostable czy bistable) wybrałeś podczas konfiguracji swojego modułu (nodemcu v3)
Czytając ten temat Soft do rolet, mam wrażenie że otrzymuję dwie sprzeczne informacje.
Taki efekt chcę uzyskać.pzygmunt wrote: Fri Mar 30, 2018 6:49 pm ...Naciśnięcie i zwolnienie przycisku startuje roletę. Kolejne naciśnięcie zatrzymuje....
Obecnie u mnie działa tak jak pisze @Espablo, dokładnie tak jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=hO_1JHfRs0IEspablo wrote: Fri Mar 30, 2018 9:08 pm Masz na przyciskach pull-up? Roleta powinna chodzić w momencie naciśnięcia przycisku. Jak zwolnisz przycisk to roleta staje.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 

-
Oficjalna wersja działa tak, że start rolety inicjowany jest przez zwolnienie przycisku.
-
Witam.
Mam wgrany soft oficjalny w wersji 2.6. Włączniki mam monostabilne (dzwonkowe) dwa klawisze (dół gora) po naciśnięciu przycisku i puszczeniu roleta jedzie sama, drugie naciśnięcie przycisku zatrzymuje roletę tyko musi być krótkie naciśnięcie (impuls). Tak to działa u mnie. Dodam na koniec ponieważ zona mnie dzisiaj poinformowała ze czasami jest tak ze po naciśnięciu przycisku do otwarcia roleta otworzy się a potem sama zamknie. Raz jej tak się zdarzyło, ale dla mnie nie jest to wielki problem.
Mam wgrany soft oficjalny w wersji 2.6. Włączniki mam monostabilne (dzwonkowe) dwa klawisze (dół gora) po naciśnięciu przycisku i puszczeniu roleta jedzie sama, drugie naciśnięcie przycisku zatrzymuje roletę tyko musi być krótkie naciśnięcie (impuls). Tak to działa u mnie. Dodam na koniec ponieważ zona mnie dzisiaj poinformowała ze czasami jest tak ze po naciśnięciu przycisku do otwarcia roleta otworzy się a potem sama zamknie. Raz jej tak się zdarzyło, ale dla mnie nie jest to wielki problem.
-
Może tak być, że przy zwalnianiu przekaźnika idzie jakieś EMC na układ i załącza się drugi przekaźnik.kambuj1 wrote: Sat Apr 07, 2018 7:52 am Witam.
... albo ktoś z aplikacji lub harmonogram rozpoczął zamykanie

-
Z aplikacji nikt nie włącza ani nie jest nic ustawione w harmonogramie. Możesz coś więcej napisać o przyczynie bo dopiero zaczynam się bawić suplą i nie wiem o co chodzi. Zauważyłem że jak włączę z aplikacji calkowite otwarcie rolety to czasem zalaczy roletę na chwilę i muszę jeszcze raz nacisnąć w aplikacji dopiero otwiera się do końca.
-
Rolety to niewdzięczny temat sprzętowo. Silniki mocno sieją. Jak nie ogarniesz EMC/EMI to będziesz miał cały czas niespodzianki.