Soft do rolet
-
@kambuj1 wypróbuj najnowszy firmware inCan 2.6.1
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Witam !
Jeśli mogę prosić o podpowiedź - gdzie na Forum poszukać rozwiązania roller-shutter sterowanego przyciskami monostabilnymi góra - dół przy każdej rolecie (bez żadnych modułów) + cienkie przewody sygnałowe 3 żyłowe od wszystkich rolet do jednego centralnego miejsca - tam ma być np. arduino nano razem z jakimś modułem wi-fi, np. Wemos Mini do realizacji sterowania bezprzewodowego dla poszczególnych rolet lokalnie / globalnie. Potem z tego centralnego punktu wychodzą już do każdego silnika przewody napięciowe 3 żyłowe 230V poprzez moduły przekaźników. Czy jest jakiś soft na to, ażeby całość w Supli hulało ?
Jeśli mogę prosić o podpowiedź - gdzie na Forum poszukać rozwiązania roller-shutter sterowanego przyciskami monostabilnymi góra - dół przy każdej rolecie (bez żadnych modułów) + cienkie przewody sygnałowe 3 żyłowe od wszystkich rolet do jednego centralnego miejsca - tam ma być np. arduino nano razem z jakimś modułem wi-fi, np. Wemos Mini do realizacji sterowania bezprzewodowego dla poszczególnych rolet lokalnie / globalnie. Potem z tego centralnego punktu wychodzą już do każdego silnika przewody napięciowe 3 żyłowe 230V poprzez moduły przekaźników. Czy jest jakiś soft na to, ażeby całość w Supli hulało ?
-
-
Witam,
4 pytania:
1. czy oficjalny firmware do rolet jest tutaj https://www.supla.org/download/wifiroll ... rmware.zip , wersja 2.6 ostatnia ?
2. czy w oficjalnym firmware Supla, w trybie konfiguracji można przestawić rodzaj włącznika z monostable na bistable?
3. czy w ZAMEL SRW-01 jest wgrany oficjalnym firmware Supla?
4. czy w ZAMEL SRW-01 bez popsucia obudowy, jest możliwość późniejszej aktualizacji firmware (OTA lub USB Uart)?
Rozumiem że do ZAMEL SRW-01 bez rozwalania obudowy nic więcej nie podłączę poza roletami, np. termometr czy krańcówki.
4 pytania:
1. czy oficjalny firmware do rolet jest tutaj https://www.supla.org/download/wifiroll ... rmware.zip , wersja 2.6 ostatnia ?
2. czy w oficjalnym firmware Supla, w trybie konfiguracji można przestawić rodzaj włącznika z monostable na bistable?
3. czy w ZAMEL SRW-01 jest wgrany oficjalnym firmware Supla?
4. czy w ZAMEL SRW-01 bez popsucia obudowy, jest możliwość późniejszej aktualizacji firmware (OTA lub USB Uart)?
Rozumiem że do ZAMEL SRW-01 bez rozwalania obudowy nic więcej nie podłączę poza roletami, np. termometr czy krańcówki.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 

-
1. Tak
2. Nie
3. Tak z dodatkowym kodem obsługującym ich specyficzne wejścia
4. Tak przez internet ale tylko na oficjalną wersję.
Bez rozwalania obudowy nic nie zrobić więcej niż producent Ci udostępni.
Zgłoś się do nich po wersję deweloperską bez obudowy.
2. Nie
3. Tak z dodatkowym kodem obsługującym ich specyficzne wejścia
4. Tak przez internet ale tylko na oficjalną wersję.
Bez rozwalania obudowy nic nie zrobić więcej niż producent Ci udostępni.
Zgłoś się do nich po wersję deweloperską bez obudowy.
-
Jeszcze dalsze pytanko do pzygmunt jeśli mogę - popatrzyłem na te biblioteki dla arduino, które należy dograć żeby móc połączyć np. Wemos D1 mini i arduino nano i sobie myślę, że niepotrzebnie chyba komplikuję sprawę na siłę z tym arduino nano. On ma 16 MHz i mało pamięci w stosunku choćby do przywołanego Wemos-a, który ma 160 MHz i znacznie więcej pamięci. Jak optymalnie zrealizować takie sterowanie pojedynczymi roletami oraz wszystkimi razem ? W nowobudowanym domu takie rozwiązanie które opisywałem - przewody sterujące 3 żyłowe od łączników dwuklawiszowych monostabilnych doprowadzone do jednego miejsca, tam np. Wemos D1 mini, moduły przekaźników i przewody napięciowe poprowadzone do każdego silnika rolety do optymalne rozwiązanie ? Rozumiem moduły InCan lub Zamel w puszkach łączników w wybudowanym domu - wtedy raczej tylko przez wi-fi łączenie każdego modułu do routera i wspólne sterowanie po stronie Supla cloud. Czy dobrze kombinuję ?
-
Te biblioteki możesz wykorzystać bezpośrednio do Wemos-a pod Arduino IDE, nie potrzebujesz nano...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego