Arduino MEGA

Mateusz196
Posty: 18
Rejestracja: ndz mar 24, 2019 12:01 pm

sob mar 30, 2019 8:18 am

Teraz rozumiem . Więc jednak wracam do domoticza , własny serwer , i nawet bez dostępu do internetu będę mógł sterować . Ale znacznie droższy interes. Supla wygrywa tym że jest mega szybka i przejrzysta , domoticzu wygląda trochę niechlujnie . Dzięki za podpowiedzi panowie.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob mar 30, 2019 9:56 am

Nic nie stoi na przeszkodzie postawić własny serwer np na malinie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob mar 30, 2019 12:11 pm

shimano73 pisze:
sob mar 30, 2019 6:42 am
pochwili stwierdzisz ze przydałby się jeszcze jeden przekaźnik .
Dodaj ten kolejny przekaźnik/ kanał na końcu i ładnie się doda :), problem jest jeżeli usuniesz kanał istniejący w tą stronę niestety ale trzeba usunąć urządzenie.
Pozdrawiam
Wojtek
lgorek
Posty: 26
Rejestracja: sob sie 31, 2019 8:35 pm

czw wrz 05, 2019 9:04 am

Mam miejsca gdzie zasięgu nie mam od WiFi, ale za to mogę tam podłączyć się po kablu ethernet. Jaki minimalny układ potrzebuje aby uruchomić na nim stację pogody. ATmega328P wystarczy, czy musi być coś mocniejszego jak Mega 2560 PRO CH340G/ATmega2560-16AU.

A jak żaden z nich to co będzie najlepsze ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw wrz 05, 2019 10:59 am

Ze względu na ilość potrzebnej pamięci ram uno jest za słaNe , musi być mega + w5100, sam rozważałem taka konstrukcje z wykorzystaniem POE w miejscu gdzie kiedyś był a antena WIFI , niestety moje drabiny się sięgają w to miejsce , a wówczas nie potrafiłem aktualizować programu po ŁAN’ie.
Coś mi obiło o uszy ze z bezpieczeństwem Arduino mega jest gorzej ale nie pamietam o co chodziło
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 05, 2019 11:01 am

Arduino nie szyfruje połączenia.
domi
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 04, 2020 9:22 am

śr mar 04, 2020 9:24 am

Witam, podłączyłam Arduino Mega + W5100 + Supla wszystko działa poza jednym, w momencie kiedy np. braknie prądu i wróci, to arduino tylko raz spróbuje uzyskać adres od serwera DHCP który w dopiero jest w trakcie uruchamiania w konsekwencji nie ma połączenia.

Mogłabym prosić o jakąś podpowiedz jak zmienić program żeby w pętli próbował się połączyć dopóki się nie połączy?

Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 670
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr mar 04, 2020 9:47 am

domi pisze:
śr mar 04, 2020 9:24 am
Witam, podłączyłam Arduino Mega + W5100 + Supla wszystko działa poza jednym, w momencie kiedy np. braknie prądu i wróci, to arduino tylko raz spróbuje uzyskać adres od serwera DHCP który w dopiero jest w trakcie uruchamiania w konsekwencji nie ma połączenia.

Mogłabym prosić o jakąś podpowiedz jak zmienić program żeby w pętli próbował się połączyć dopóki się nie połączy?

Z góry dziękuje.
Której wersji biblioteki używasz? Na pewno testowałem scenariusze polegające na późniejszym podłączaniu i odłączaniu kabla ;). Rozumiem, że u Ciebie wtyczka jest wpięta, Arduino wstaje szybciej niż router z serwerem DHCP i wszystko utyka, tak?
Czy wypięcie i wpięcie wtyczki pomaga?
domi
Posty: 2
Rejestracja: śr mar 04, 2020 9:22 am

śr mar 04, 2020 10:01 am

Tak arduino wstaje szybciej niż router, jasne można odłączyć ale chodzi mi o bezobsługowość
ODPOWIEDZ