SRW-01 procentowe otwarcie, a stan rzeczywisty

Sterownik rolet
Mario78

Witam serdecznie wszystkich w moim pierwszym poście na forum.
Dopiero zaczynam przygodę z suplą więc proszę o wyrozumiałość.
Mam pytanie do kolegi @pzygmunt.
Stoję przed zakupem 2 sztuk zamel supla SRW 01 (2 rolety) do sterowania rolet dachu ogrodu zimowego. Czytając cały wątek u mnie idealnie sprawdzi się czujnik zewnętrzny słońca aby w lecie zapewnić cień. Moje pytanie jaki czujnik wybrać i jak go połączyć aby można było sterować rolatami właśnie w taki sposób o jakim piszesz. Drugie pytanie czy da się tak wpiąć czujnik wiatru aby rolety same się zwijały w chwili gdy mamy zbyt wiecznie (tu problem jest mniejszy bo jak wieje to przeważnie nie ma słońca ale jednak...)? A może jakiś uniwersalny czujnik światła i wiatru?
Dodam, że suple sledzę dopiero od 2 miesięcy i mam na razie tylko 2 sterowniki zainstalowane w domu (brama + oswietlenie) ale ciągle kombinuje co tu jeszcze usprawnić :)
Projekt jak dla mnie genialny. Świetna robota
klew

Mario78 wrote: Fri Jan 05, 2024 11:08 am Witam serdecznie wszystkich w moim pierwszym poście na forum.
Dopiero zaczynam przygodę z suplą więc proszę o wyrozumiałość.
Mam pytanie do kolegi @pzygmunt.
Stoję przed zakupem 2 sztuk zamel supla SRW 01 (2 rolety) do sterowania rolet dachu ogrodu zimowego. Czytając cały wątek u mnie idealnie sprawdzi się czujnik zewnętrzny słońca aby w lecie zapewnić cień. Moje pytanie jaki czujnik wybrać i jak go połączyć aby można było sterować rolatami właśnie w taki sposób o jakim piszesz. Drugie pytanie czy da się tak wpiąć czujnik wiatru aby rolety same się zwijały w chwili gdy mamy zbyt wiecznie (tu problem jest mniejszy bo jak wieje to przeważnie nie ma słońca ale jednak...)? A może jakiś uniwersalny czujnik światła i wiatru?
Dodam, że suple sledzę dopiero od 2 miesięcy i mam na razie tylko 2 sterowniki zainstalowane w domu (brama + oswietlenie) ale ciągle kombinuje co tu jeszcze usprawnić :)
Projekt jak dla mnie genialny. Świetna robota
Nie ma żadnych gotowych komercyjnych urządzeń do pomiaru naświetlenia, ani wiatru.
Także pozostają tzw. DIY. Poszukaj tematów o stacji pogodowej. Tam jest trochę czujników opisane.
Mario78

Dziękuję za odpowiedź.
W takim razie mam kolejne pytanie.
Zamiast budować stację z czujnikiem siły wiatru w moim wypadku wystarczy zaciąganie z odpowiedniego portalu pogody informację co do siły wiatru w mojej okolicy.
Dzięki temu można np zrobić scene która zadziała praktycznie identycznie jak fizyczny pomiar z czujnika wiatru.
Niestety takiej funkcjonalności nie widzę w cloud supli.
moje pytanie. Czy taka funkcjonalność się pojawi w przyszłości? a może są jakies gotowe scryipts zaciągające taką informację dla danego regionu.
klew

Mario78 wrote: Mon Jan 15, 2024 8:23 am Dziękuję za odpowiedź.
W takim razie mam kolejne pytanie.
Zamiast budować stację z czujnikiem siły wiatru w moim wypadku wystarczy zaciąganie z odpowiedniego portalu pogody informację co do siły wiatru w mojej okolicy.
Dzięki temu można np zrobić scene która zadziała praktycznie identycznie jak fizyczny pomiar z czujnika wiatru.
Niestety takiej funkcjonalności nie widzę w cloud supli.
moje pytanie. Czy taka funkcjonalność się pojawi w przyszłości? a może są jakies gotowe scryipts zaciągające taką informację dla danego regionu.
W Cloud nie ma tego typu opcji. Ogólnie większość integracji robi się w Supli przez urządzenia w stylu ESP, malina, serwer(ek) na linuxie. Jeśli umiesz pobrać dane o pogodzie do pliku (json, tekstowy), to w miarę łatwo postawić serwis na linuxie, który te dane udostępni do serwera Supli.
Mario78

Dzieki, wszystko jasne
ALEX

Albo podpiąc Suplę do Home Assistent-a.
Jaku czujnik światłą świetnie się sprawdzają: https://mi-home.pl/products/mi-smart-li ... ion-sensor
Siła wiatru i kierunek z prognozy pogody jest wystarczająco dokładny.
W efekcie masz na przykład coś takiego jak załączyłem.
Sterowniki rolet mam na SRW-01 i mSRW-01.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL SRW-01”