[PORADNIK] Arduino IDE

Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

wt paź 16, 2018 7:25 pm

Sibikk pisze:
wt paź 16, 2018 4:22 pm
Panowie jeszcze do Was Prośba, Przemek ma na pewno na głowie ważniejsze sprawy dlatego zgłaszam się do Was o pomoc.

Czego potrzebuję:
Dwie rolety każda z jednym fizyczny przyciskiem ->do otwierania
Czujnik temperatury DS // w kodzie jest obsługa 2 może tak zostać
Czujnik wilgotności DHT22

Dobra poddaję się Jest to zbyt skomplikowane, nie ogarnę tego sam może ktoś mi nakreślić kod dla nodemcu z funkcjonalnością jak wyżej ?
Esteta
Posty: 21
Rejestracja: śr paź 24, 2018 9:32 pm

śr paź 24, 2018 9:42 pm

Witam wszystkich.

Czy komuś działa "Wizard" do dodawania urządzeń w aplikacji SUPLI na Androida?
Pewnie to mój brak umiejętności poszukiwania, ale zupełnie nie mogę znaleźć na to przykładów dla ARDUINO IDE.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr paź 24, 2018 9:55 pm

Co masz na myśli pisząc "Wizard"?
Jeśli automatyczne dodawanie urządzeń poprzez apkę - to działa tylko z softem kompilowanym pod IOT_SDK i to powyżej wersji 2.5.0, z softem spod Arduino IDE to nie działa.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Esteta
Posty: 21
Rejestracja: śr paź 24, 2018 9:32 pm

czw paź 25, 2018 6:11 am

Co masz na myśli pisząc "Wizard"?
Jeśli automatyczne dodawanie urządzeń poprzez apkę...
Dokładnie to miałem na myśli.
To, że nie ma przykładów na Arduino to już zauważyłem, ale pytam czy ktoś może próbował coś takiego napisać.
Ale dzięki za podpowiedź z tym SDK.
Edim
Posty: 2
Rejestracja: pt gru 14, 2018 5:25 pm

ndz gru 23, 2018 7:09 pm

Witam
Od niedawna próbuje opanować zarządzanie kilkoma czujnikami temperatury DS18B20 i mam pewien problem. Od początku miałem problemy z pojawiającym się "Soft WTD reset". Czasami po kilku-kilkunastu zmianach stanu, co mam wyświetlane na konsoli jako Value changed. Zastanawiają mnie dwie sprawy:
Dlaczego coś takiego się pojawia?
Dlaczego po takim resecie aplikacja zachowuje się inaczej niż przy resecie przyciskiem? Nie wstaje, tylko zachowuje się jakby oczekiwała na ładowanie softu.
Generalnie pracuję na NodeMCU(0.9). Próbuję zczytywać 8DSów.
Jedyne co zauważyłem po wielu próbach, to że jeśli zmieniam rozdzielczość na wszystkich czujnikach, czyli zmniejszam czas przetwarzania sensors.setResolution(t_sensor1, 9) , to aplikacja zaczyna działać.

Proszę o jakieś sugestie

Pozdrawiam
Edim
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 23, 2018 7:32 pm

przeczytaj ten wątek
viewtopic.php?p=29052#p29052
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Edim
Posty: 2
Rejestracja: pt gru 14, 2018 5:25 pm

ndz gru 23, 2018 8:42 pm

slawek pisze:
ndz gru 23, 2018 7:32 pm
przeczytaj ten wątek
viewtopic.php?p=29052#p29052
Dziękuję. Przeczytałem ponownie. Ale nie wiem na co zwrócić uwagę. Które poprawki? Czy podmiana srpc.c?

A może wystarczy wydłużyć czas tego watchdoga?
Nie wiem w którym miejscu on jest resetowany.
--
Pozdrawiam
Edim
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 23, 2018 8:48 pm

Ten soft też działa OK
viewtopic.php?f=24&t=4077
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1174
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sty 01, 2019 5:50 pm

A jak powielić kanał. Chciałbym dodać kolejny czujnik np Hal l ( który będzie zliczał obroty wiatromierza ) jako kolejny czujnik odległości ?

Kod: Zaznacz cały

double get_distance(int channelNumber, double distance) {
   
 distance = bme.readPressure() / 1000.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/1000);
    Serial.println(" kPa");
   return  distance; 

Tu też pewnie trzeba dodać:

Kod: Zaznacz cały

     // SuplaDevice.addBME280();  // to jest kopia SuplaDevice.addDHT22() pod inna nazwa…
    
  // CHANNEL0 - Temp 1
  
    SuplaDevice.addDHT22(); // ten objekt jest tylko po to aby w aplikacji wyświetlic temp i wilgotnosc
    SuplaDevice.addDistanceSensor(); // ten obiekt wyswietla nam cisnienie atm. niestety bez jednostek (kPA)
 
 // CHANNEL1 - Temp 2 
 
     SuplaDevice.addDS18B20Thermometer(); // ten obiekt wyswietla nam natezenie swiatla niestety bez jednostek [lux]
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1174
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sty 01, 2019 8:15 pm

Kolejne pytanie : jak ten kod : https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
ma się do kodu w arduino?
Kolega @pzygmunt odsyła do niego (jest to licznik impulsów)
Tj. Chodzi mi o to czy są jakieś kody wzorce aby stworzyć samemu a przy okazji nauczyć się . Nie znalazłem na github np kodu do ds czy dht takiego "wzorca " aby wrzucić go do arduino. Wszystko co na razie poznałem opiera się na kodach *.ino kolegów z forum. No kodu BME280. Tam np dla dht jest całkiem inna "obsluga" niż z github dht.c.
ODPOWIEDZ