Mapa Drogowa

Lector

pzygmunt wrote: Sun Mar 24, 2024 9:31 am Cenniki/taryfy dla liczników energii
Czyli będziemy wybierać jaki operator, jaka taryfa i na tej podstawie podstawi się koszt energii?

Czy pracę już nad tym trwają? :mrgreen:
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://www.youtube.com/@3D_Lamp.Photos
djalex

pzygmunt wrote: Sun Mar 24, 2024 9:31 am Z najbliższych tematów jeśli chodzi o soft to:

....Fasadówki (może jeszcze markizy i zasłony)....
O, to to to to. W tym roku zamierzam usilnikowić moją markizę na balkonie - od strony okablowania i sterownika wszystko gotowe tylko trochę nie teges sterując markizą widać w apce.... roletę. Oby jak najszybciej pojawiła się funkcja "Sterowanie markizą". W zasadzie to jest to samo co roleta więc nie wiem czemu od 8 lat nikt tego jeszcze nie zrobił.
lukasz06

@P.Zygmunt, mówiłeś, że prace nad termostatem nie zostały jeszcze zakończone.
Chciałbym, przypomnieć o termostacie różnicowym, potrzebnym jak słońce dla solarów :)
Mam nadzieję, że zostanie on szybko wprowadzony.
Robert Błaszczak

Lector wrote: Sun Mar 24, 2024 10:11 am
Czyli będziemy wybierać jaki operator, jaka taryfa i na tej podstawie podstawi się koszt energii?

Pytam bardzo poważnie, po co taka funkcjonalność? Nawet u jednego całościowego dostawcy energii elektrycznej w ramach tej samej taryfy - nawet na tym samym osiedlu - mogą być różne stawki. Bo np. ktoś ma 10 mieszkań i wynegocjował sobie inne ceny. Równie dobrze możemy mieć np. Enea Operator Sp. z o.o. jako operatora przesyłowego, ale prąd kupować od PGE. Cenniki za energię elektryczną są mocno skomplikowane i na dodatek zależne od wolumenu pobranej energii. Więc małe szanse, aby to sensownie ogarnąć.
Natomiast uważam, że dobrze byłoby, aby Supla pokazywała ilość zużytej energii dla odbiorców dwutaryfowych - osobno energia w pierwszej taryfie, osobno w drugiej. Warunek konieczny - prawidłowo ustawiony zegar czasu na licznikach energii dostawców, które jeszcze nie są licznikami on-line. Bo z tym jest bardzo różnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Nie trwają ale już niebawem się rozpoczną. Umożliwimy definiowanie taryf przez użytkownika. Będzie można określić stałe i zmienne taryfy, czas obowiązywania, godziny itd. Czy będą globalnie predefiniowane przez nas taryfy.... trudno powiedzieć.
pzygmunt

djalex wrote: Sun Mar 24, 2024 11:28 am więc nie wiem czemu od 8 lat nikt tego jeszcze nie zrobił.
Jak zwykle przez brak zasobów. Różnica jest w wizualizacji w aplikacji. Przygotowanie takiego komponentu to nakład pracy liczony w dniach, a nie w godzinach.
pzygmunt

lukasz06 wrote: Sun Mar 24, 2024 12:16 pm @P.Zygmunt, mówiłeś, że prace nad termostatem nie zostały jeszcze zakończone.
Chciałbym, przypomnieć o termostacie różnicowym, potrzebnym jak słońce dla solarów :)
Mam nadzieję, że zostanie on szybko wprowadzony.
Nie zostały zakończone i jeszcze wiele funkcji zostanie wprowadzonych.
pzygmunt

Robert Błaszczak wrote: Sun Mar 24, 2024 12:20 pm

Pytam bardzo poważnie, po co taka funkcjonalność? Nawet u jednego całościowego dostawcy energii elektrycznej w ramach tej samej taryfy - nawet na tym samym osiedlu - mogą być różne stawki. Bo np. ktoś ma 10 mieszkań i wynegocjował sobie inne ceny. Równie dobrze możemy mieć np. Enea Operator Sp. z o.o. jako operatora przesyłowego, ale prąd kupować od PGE. Cenniki za energię elektryczną są mocno skomplikowane i na dodatek zależne od wolumenu pobranej energii. Więc małe szanse, aby to sensownie ogarnąć.
Natomiast uważam, że dobrze byłoby, aby Supla pokazywała ilość zużytej energii dla odbiorców dwutaryfowych - osobno energia w pierwszej taryfie, osobno w drugiej. Warunek konieczny - prawidłowo ustawiony zegar czasu na licznikach energii dostawców, które jeszcze nie są licznikami on-line. Bo z tym jest bardzo różnie.
Jak zauważyłeś sprawa jest bardziej złożona i aby zrealizować to co napisałeś musimy rozwinąć nie tylko oprogramowanie ale same urządzenia muszą też mieć RTC na pokładzie i odpowiednie zasoby pamięci. Myślę, że takie rozwiązanie się kiedyś pojawi. Na razie trzeba "taryfy" traktować bardziej jako coś co liczy / porównuje koszty w pewnym przybliżeniu.
wsosniak

pzygmunt wrote: Sun Mar 24, 2024 9:31 am ......

Dale plany... będziemy głosować jak będziemy bliżej ukończenia tego co wyżej napisałem.
jesli mógłbym dzisiaj zagłosować to :
po pierwsze potrzebowałbym warunki w scenach
po drugie ....warunki w scenach
i po trzecie warunki w scenach
:)

Return to “Zagadnienia ogólne”