SuplaSatelIntegrator - program do integracji Supla z SATEL

User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Feb 11, 2019 6:53 pm

Czyli chcesz łączyć wszystko w szereg. A nie lepiej dać sterowanie czym tam chcesz równolegle? Jak Ci jedno sterowanie zdechnie to sterujesz drugim, bo tak to doprowadzaez do tego że jak ci satel zdechnie - co jest możliwe - lub supla - co też jest możliwe - to nie otworzysz niczym.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
sawko78
Posts: 5
Joined: Sun Feb 10, 2019 7:15 pm

Mon Feb 11, 2019 7:03 pm

Niekoniecznie mam obecnie sterowanie z panela TSI i aplikacji satela. Wiadomo apka satela jest biedna jak pies. Dlatego przestawiłbym się na supla. Oczywiście zawsze zostaje sterowanie ręczne pilot do bramy, kluczyk do furtki i konewka zamiast podlewania :) Supla by działała jak taki powiedzmy ABAX tylko nieco tańszy .
cino111
Posts: 677
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Feb 11, 2019 7:37 pm

sawko78 wrote:
Mon Feb 11, 2019 7:03 pm
Niekoniecznie mam obecnie sterowanie z panela TSI i aplikacji satela. Wiadomo apka satela jest biedna jak pies. Dlatego przestawiłbym się na supla. Oczywiście zawsze zostaje sterowanie ręczne pilot do bramy, kluczyk do furtki i konewka zamiast podlewania :) Supla by działała jak taki powiedzmy ABAX tylko nieco tańszy .
Z satela można tylko odczytywać. Nie wyślesz nic w drugą stronę poprzez ETHM-1. Nie wykorzystasz ESP zamiast ABAXa. SuplaSatelIntegrator to program dzięki któremu przez linki bezpośrednie z Satela uruchamiasz moduły Supli. W drugą stronę tylko przez przekaźniki i wejścia w Integrze. Ewentualnie równolegle przekaźniki jak pisze Duch_. Ja tak właśnie mam :D
sawko78
Posts: 5
Joined: Sun Feb 10, 2019 7:15 pm

Mon Feb 11, 2019 8:36 pm

No to lipa muszę dokupić jeszcze jeden expander wejść dla esp :( i zdefiniować go dla już istniejących wyjść z satela. Za chwilę szafka na alarm będzie większa niż rozdzielnia RG w moim domu :)
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Feb 11, 2019 9:06 pm

Wysyłać do Satela się da by sterował wyjściami, ale nie powiem jak, bo to już podchodzi pod użycie w kodzie haseł. Sorry kwestie bezpieczenstwa i brak szyfrowania. Jak to była mowa w Kilerze : Wiem ale niepowiem.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
milion81
Posts: 161
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Sun Sep 15, 2019 7:04 pm

Witam.
Od kilku dni testuje SuplaSatelIntegrator. Na początku zacząłem od wersji 1.0 ale pracowała nie stabilnie i na porcie COM cały czas wywalało CRC ERROR. Teraz testuje wersje 1.1 i tu wszystko pracuje jak należy i bez żadnych opóźnień i problemów. Czasem tylko na COMie wyskakuje CRC ERROR. Bibliotekę mam 2.3, clouda 2.3.13 (własny serwer), integra 64, ETHM-1 plus.
Program otwiera masę możliwości dla wszystkich użytkowników Supli i Integry np Supla zakręci zawór wody po odczytaniu sygnału z sensora z Integry itd. Naprawdę świetny soft, dzięki Duch_!
Dodatkowo Cino111 zrobił mi wirtualne włączniki i sensory które pokazują mi w Supli podgląd wszystkich wejść i wyjść do Integry jak w załączniku.
Cino111 dla Ciebie też wielkie dzięki!!
Attachments
X.jpg
X.jpg (36.95 KiB) Viewed 285 times
Z.jpg
Z.jpg (49.75 KiB) Viewed 285 times
cino111
Posts: 677
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Sep 15, 2019 8:25 pm

Wszytstko pięknie, tylko co parę minut jest błąd jak niżej i o ile nie ma problemu jezeli w APce masz podgląd tylko stref i zdarzeń to jezeli masz pod to podpięte sceny to już słabo. Parz co u mnie się dzieje - co chwila zapala mi światło na ogrodzie bo czyta, że jest naruszone wejście

Code: Select all

21:40:59.240 -> Stan wejsc: 00000000000010000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
21:40:59.381 -> Stan wyjsc: 11110000000000000010001000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000010
21:40:59.569 -> Stan uzbro: 00000000000000000000000000000000
21:40:59.569 -> Stan alarm: 00000000000000000000000000000000
21:40:59.662 ->    Stan awarii: 0
21:40:59.662 ->    Stan trybu serwisowy: 0
21:40:59.662 -> 
21:41:00.647 -> Rozkaz: 00 FE,FE,1A,20,19,09,15,21,40,59,06,A3,33,63,FE,0D                            CRC OK 
21:41:00.694 -> Rozkaz: 17 FE,FE,00,00,10,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,4B,2A,FE,0D,FE,FE,17,0F,00,44,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,40,E1,D3,FE,0D                            CRC ERROR 
21:41:05.797 -> Rozkaz: 09 FE,FE,09,00,00,00,00,7D,B4,FE,0D                            CRC OK 
21:41:05.844 -> Rozkaz: 0A FE,FE,0A,00,00,00,00,7D,C4,FE,0D                            CRC OK 
21:41:05.938 -> Rozkaz: 1A FE,FE,1A,20,19,09,15,21,41,06,06,A3,32,0C,FE,0D                            CRC OK 
21:41:06.031 -> 
21:41:06.078 -> Stan wejsc: 00000100100110001001000010101000100001000000001010011010011000001100010111001100110001100111111110110000000000000000000000000010
21:41:06.172 -> Stan wyjsc: 11110000000000000010001000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000010
21:41:06.313 -> Stan uzbro: 00000000000000000000000000000000
21:41:06.406 -> Stan alarm: 00000000000000000000000000000000
21:41:06.406 ->    Stan awarii: 0
21:41:06.453 ->    Stan trybu serwisowy: 0
21:41:06.453 -> 
21:41:07.250 -> Wysylam do 
21:41:07.250 -> domena/api/scenes/public/cexxxxxxxxx4121-ac27-257xxxxxx
21:41:07.344 -> Nie ma juz nic do wyslania
21:41:09.388 -> 
@duch jeżeli jeszcze jesteś na forum to zerknij proszę na soft.
@pzygmunt może byś dodał integrację Satela w Cloud? Daje to mega możliwości, ale musi działać bezbłędnie.
Attachments
sceny.PNG
sceny.PNG (82.97 KiB) Viewed 260 times
User avatar
milion81
Posts: 161
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Tue Sep 17, 2019 10:20 am

Faktycznie coś jest jednak nie tak. U mnie co jakiś czas pokazuje na ułamek sekundy, że nastąpiło uzbrojenie strefy mimo tego że strefa nie uzbrojona.
Attachments
Screenshot_20190917-121331_Gallery.jpg
Screenshot_20190917-121331_Gallery.jpg (311.78 KiB) Viewed 200 times
Post Reply