Jak podłączyć do sterownika bramowego Hormann Promatic 2 i 3

User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

MENU 5
Spróbuj każdą z funkcji ale nie jestem czy któraś z dostępnych będzie spełniać wymagania.
SBW musi mieć potencjał na wejściu gdy brama jest zamknięta i jego brak gdy otwarta (lub odwrotnie)
Wyjście HOR1 podłączasz pod A1 i IN1
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
MadOnion78
Posts: 1064
Joined: Sun Nov 24, 2019 3:53 pm
Location: Głubczyce

Post

Najszybciej i najprościej będzie użyć kontaktron.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
pmierzow
Posts: 2
Joined: Thu Apr 28, 2022 6:19 pm

Post

pzygmunt wrote: Thu Apr 28, 2022 7:53 pm MENU 5
Spróbuj każdą z funkcji ale nie jestem czy któraś z dostępnych będzie spełniać wymagania.
SBW musi mieć potencjał na wejściu gdy brama jest zamknięta i jego brak gdy otwarta (lub odwrotnie)
Wyjście HOR1 podłączasz pod A1 i IN1
Poćwiczyłem właśnie wszystkie konfiguracje (dla uproszczenia użyłem tylko żarówki) i niestety z przykrością muszę stwierdzić ze w połączeniu z SupraMatic e2 moduł HOR1 niestety nie umożliwia zwarcia przekaźnika na stałe (innymi słowy podłączona żarówka zawsze prędzej czy później gasła a świeciła się podczas biegów i/lub czasów ostrzegania)

Pozostaje wiec opcja kontaktron, lub UAP1 - chyba pije w ta pierwsza, bo ta druga to ponad 300 zł …
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Zdecydowanie kontaktron wyjdzie dużo taniej.
QATROO
Posts: 1
Joined: Thu Aug 04, 2022 2:37 pm

Post

Utiliti.pro wrote: Wed Nov 25, 2020 11:57 pm Na pierwszych stronach tego tematu było opisane podłączenie SBW-01 do napędu Horman Promatic 2. Ja mam wersję 3, czy w przypadku 3 podłączenie wygląda tak samo ?
A1 zasilanie ,,-„
A2 zasilanie ,,+,,
11, 14 wpinam tam gdzie przycisk dzwonkowy.
I teraz stan bramy
DIP: A off, B on

Nie rozumiem dalszych postów, użytkownik o nazwie twigel piszę:
,,u mnie na zacisku zaznaczonym żółtą strzałką pojawia się 0V po zamknięciu bramy, a sbw chce mieć sygnał 24V. Da się to jakoś ustawić?
mogę to zrobić na przekaźniku tj 0V wysteruje mi 24V? Ale czy to jedyny sposób?
prąd tam jest stały, podpinałem jak na zdjęciu’’
01CE7ED0-0D35-43AD-A520-3FF7B83C84FA.jpeg
Czyli tutaj na tym szarym zacisku użytkownik piszę, że pojawia się tam stałe napięcie a w kolejnych postach
pzygmunt i Robert twierdzą, że trzeba zastosować przekaźnik na prąd AC zmienny. Czyli ten

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-pr ... 5444956955

I podłączyć go wedle tego schematu
491CF795-4C67-4C53-B079-DC5FE37638E0.png
Można liczyć na pomoc czy dobrze wszystko zrozumiałem i co z tymi przekaźnikami ?
Witam Panowie czy ktoś mi powie dla czego po użyciu przekaźnika i jednego co koledzy pisali i drugiego jest za słaby minus i nie pstryka przekaźnika to zrobić ?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Do czego, jak i jaki przekaźnik podłączyłeś ?
Bartosz.S
Posts: 10
Joined: Mon Aug 08, 2022 3:40 pm

Post

Dzień dobry,
Bardzo proszę o podpowiedz czy jest możliwość dodania sprawdzania statusu bramy dla napędu Promatic 4.
Zdjecia w załączniku.
Samo sterowanie brama działa bardzo dobrze.
Jak widzicie sam układ jest inny niż w Promatic 2 i 3
Konieczny jest przekaźnik? Jeśli tak to jaki i jak go podłączyć?
Byłbym wdzięczny za mały schemacik.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Musiałbyś podłączyć rozszerzenie UAP 1-HCP. Jeśli go nie masz to lepiej zakupić i zamontować dodatkowy kontaktron np. Satel B3 (podłączasz pod A2 i IN1/2). Cenowo wychodzi rzędy wielkości taniej.
marcelo94
Posts: 1
Joined: Sat Mar 11, 2023 1:26 pm

Post

Witam. Dopiero zaczynam swoją przygodę z automatyką więc proszę o wyrozumiałość ;)
Podłączyłem sbw01 do hormann promatic 4 i działa z poziomu aplikacji tak jak na zdj 1.
Chciałbym też sterować bramą za pomocą przycisku, jednak nie wiem jak podłączyć jednocześnie przewody od przycisku (zdj2) i przewody 11 i 14 od sterownika. Kiedy je złączyłem, zarówno aplikacja jak i przycisk nie reagowały.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Przycisk dzwonkowy wpinasz równolegle do zacisków gdzie podłączone jest 11 i 14.

Return to “ZAMEL SBW-01”