Jak podłączyć do sterownika bramowego Hormann Promatic 2 i 3

Adarion
Posts: 6
Joined: Wed Jul 05, 2023 6:46 pm

Post

Witam,

Podepnę się pod temat. Podłączyłem SBW-02 do dwóch bram Hormann Promatic 3. Działa otwarcie/zamknięcie pierwszej i drugiej bramy. Natomiast czujnik otwarcia/zamknięcia działa prawidłowo tylko w jednej bramie pokazując jej status. W drugiej brak reakcji. Na obu bramach DIPy są włączone odpowiednio i po zamknięciu bramy uzyskuję 24V na szarej kostce.
Na stronce supla posprawdzałem czy wszystko jest ustawione jak powinno i czujniki podpięte pod odpowiednie kanały, odpowiednie opcje.
Jedynie chyba gdzie widzę możliwość błędu to podłączenie. Sposób podłączenia następujący. Przy pierwszej bramie mam SBW-02. Zasilanie podpięte w miejscu gdzie mam cały czas 24V. Dodatkowo równolegle podpięte kable do 11 14. No i do szarej kostki kabel z INT1. Do drugiej bramy mam pociągnięty kabel łączący i podpięte pod 21 i 24 otwieranie/zamykanie i do szarej kostki(w analogicznym miejscu co pierwsza brama - nie sugerujcie się zdjęciem) wpięte połączenie z INT2. Nie jestem orłem w temacie więc będę wdzięczny za wsparcie jaki błąd popełniłem.
IMG-6032.jpg
IMG-6030.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie będzie to działać ponieważ tam masz różne potencjały. W drugiej bramie, która nie zasila SBW podłącz pod szarą kostkę przekaźnik samochodowy. Wyjście przekaźnika do A1 i IN2.

https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sa ... 8844995976

Czyli.. szara kostka z bramy, która nie zasila SBW pod 86, 85
A1 pod 30
IN2 pod 87 lub 87a
Adarion
Posts: 6
Joined: Wed Jul 05, 2023 6:46 pm

Post

Dzięki za podpowiedź. Przekaźnik zamówiony, będę działał.
Adarion
Posts: 6
Joined: Wed Jul 05, 2023 6:46 pm

Post

Witam ponownie,

Podłączyłem przekaźnik zgodnie z instrukcją. No i zadziałało status bramy się zmieniał. Niestety przestało działać po kilku godzinach - otwierać się otwiera ale status się nie zmienia. Myślałem, że może jakieś kable mają luz ale posprawdzałem i wszystko ok. Nie mierzyłem napięć jak działało ale teraz w bramie z przekaźnikiem mam 10v. W tej gdzie SBW 24v przy zamknięciu. Jakieś pomysły lub podpowiedzi?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Odłącz przekaźnik i zmierz napięcie na szarej kostce.
Adarion
Posts: 6
Joined: Wed Jul 05, 2023 6:46 pm

Post

Bez przekaznika 24v
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Odświeżyłem sobie ten wątek i chyba wprowadziłem Cię w błąd. Wygląda na to, że tam potrzebujesz przekaźnika 24VAC, np taki
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-mo ... 7228219341

Szara kostka pod A1 i A2 w przekaźniku.
A1 z SBW do 11 w przekaźniku.
IN2 z SBW do 12 lub 14 w przekaźniku.
Adarion
Posts: 6
Joined: Wed Jul 05, 2023 6:46 pm

Post

Witam po przerwie. Ciekawe to,bo zamontowałem ten drugi przekaźnik i znowu na początku działało wszystko. Teraz jest tak ze status bramy zawsze poprawnie wyświetla ale otwieranie bramy raz działa raz nie. Na SBW słychać tyka za każdym razem ale brama raz rusza a raz nie. Jakieś pomysły ?:)
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Masz tam coś jeszcze równolegle podłączone ?
Adarion
Posts: 6
Joined: Wed Jul 05, 2023 6:46 pm

Post

Tak. Wewnątrz garażu do obu bram podłączone są włączniki dzwonkowe.
Dodam jeszcze ze problemy cały czas są z bramą do której leci wspomniany wcześniej kabel połączeniowy. Brama gdzie jest SBW działa bez zarzutu.

Return to “ZAMEL SBW-01”