Moduł bramowy nie włącza się po podłączeniu zasilania

User avatar
michael
Posts: 986
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Jan 11, 2017 7:35 am

roberttoja wrote:Wszystko robiłem - 0 znaku życia, żaden led się nie świeci.
Nie posiadam tego modułu więc nie chcę za dużo się wypowiadać. Możliwe, że jest uszkodzony... ale nie mnie to oceniać.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 11, 2017 8:14 am

roberttoja wrote:Nie wiem czy przebije się przez falę spamu, ale spróbuje :)
Chciałem zaprogramować ponownie moduł bramowy z allegro - podpinam piny GND, TXD, RXD do modułu i do programatora, ale moduł nadal nie daje znaku życia. Próbowałem różnymi metodami, podłączanie z wciśnietym przyciskiem, bez itd. Na module jest zworka podpisana flash i też próbowałem ze zworką i bez.

Jakieś porady co mogę jeszcze zrobić czy poprostu poddać się i reklamować moduł?
Obok złącza UART jest pole VCC i GND zmierz miernikiem jakie tam jest napięcie powinno być chyba 3,3V.
Jaki ESP jest tam wsadzony - musimy znać pinologię układu?
Jeśli będziesz wiedział jaki jest tam ESP to możesz zmierzyć napięcie na samym ESP, tzn czy dochodzi tam napięcie 3,3V
Jeśli dochodzi napięcie do ESP to:
Podpinasz przejściówkę UART-USB. Łączysz RX-TX i TX-RX , GND-GND i VCC-VCC (3,3V), . Uruchom na komputerze putty wg poniższych ustawień. COM wpisz taki jak masz u siebie przejściówkę UART-USB zainstalowaną. Po podaniu zasilania powinno Ci coś w putty wyskoczyć - jakiś napis - nieważne co.
Attachments
putty.png
putty.png (48.7 KiB) Viewed 1924 times
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Darek
Posts: 42
Joined: Sat Jan 23, 2016 10:26 pm
Location: Paczków
Contact:

Wed Jan 11, 2017 9:24 am

Oprócz tego co napisał Espablo w powyższym poście jeszcze dwie drobne wskazówki, być może już to sprawdziłeś , ale nie znalazłem w postach informacji o tym, więc:

1. Aby po podłączeniu zasilania świeciły diody musi być założona zworka LEDS (oczywiście zakładając, że moduł jest sprawny) wtedy po podłączeniu zasilania powinna się palić czerwona dioda jeśli się nie pali to czytaj jeszcze poniższy pkt 2
leds.png
leds.png (18.72 KiB) Viewed 1914 times
2.Na wejściu zasilania jest bezpiecznik F1, trzeba sprawdzić czy jest sprawny i czy za nim znajduje się 12V, potem dla pewności czy mamy właściwe zasilanie zmierzyć miernikiem koło złącza UART pomiędzy padami VCC i GND powinno być ok. 3,3V (w to miejsce podłącza się zasilanie zewnętrznego termometru). Jeśli napięcie jest właściwe to teraz można spróbować zaprogramować według instrukcji Espablo
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Wed Jan 11, 2017 10:50 am

Stawiam na bezpiecznik F1 :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
roberttoja
Posts: 11
Joined: Tue Jan 03, 2017 10:54 am

Wed Jan 11, 2017 12:54 pm

Dzięki Panowie, będę próbować
andras
Posts: 248
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Thu Jan 12, 2017 9:04 am

Witam

Mam pytanko , czy gdzieś można nabyć PCB do modułu bramowego ?

pozdr
User avatar
pzygmunt
Posts: 7024
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Jan 20, 2017 12:40 pm

https://www.supla.org/buy/gatemodule - gotowiec... do kilku godzin będzie nowa aukcja
Post Reply