Nie widać w aplikacji czy brama jest otwarta czy zamknięta
-
Może być, że z IN1 jest coś nie tak. Możesz w ustawieniach przepiąć się na IN2 lub wymienić moduł.
-
Mam pytanie do tego połączenia SBW do sterownika ZL55 (z 2005 roku). Gdy połączyłem wyjścia 10-A1 i F-A1 (zgodnie z opisem powyżej, czyli pośrednio zwarłem złącze 10 i F na płytce ZL55), to podczas podnoszenia bramy przepala mi bezpiecznik (na płytce ZL55).rybka wrote: Mon Mar 08, 2021 10:28 am Z tego co wypatrzyłem to:
10 - A1
11 - A2
3 - 11 Supla - bo pod 7 mam już podpięty przycisk na ścianie
2 - 14 supla
z krańcówek przewody:
FC - in 1
FA - in 2
To mi da informację czy otwarta czy zamknięta
Tylko jeszcze ten czas zamknięcia bo u mnie to trwa 14 sekund.
Gdy sprawdzam woltomierzem, to między 10 a F jest napięcie 13V, więc nic dziwnego, że wywala bezpiecznik. Ale jak to u Was działa?
-
Kolega @rybka wrzucił rozpiskę z niewłaściwym podłączeniem. Może mu to zadziałało jeśli miał zamienione bieguny na A1 i A2.
Skorygowałem to co napisał aby ktoś jeszcze nie wsadził się na minę.
Generalnie wystarczy jak podłączysz IN1 pod FC lub FA. Przy SBW-01 może to nie zadziałać, a samo wpięcie się w krańcówki napędu jest przez nas niezalecane dlatego podłączasz na własną odpowiedzialność. Są osoby, które twierdzą, że wpięcie się w krańcówki u nich działa i nie zakłóca działania napędu. Jeśli centrala nie ma wyjścia sygnalizującego otwartą bramę to zalecamy zastosowanie kontaktronu.
Skorygowałem to co napisał aby ktoś jeszcze nie wsadził się na minę.
Generalnie wystarczy jak podłączysz IN1 pod FC lub FA. Przy SBW-01 może to nie zadziałać, a samo wpięcie się w krańcówki napędu jest przez nas niezalecane dlatego podłączasz na własną odpowiedzialność. Są osoby, które twierdzą, że wpięcie się w krańcówki u nich działa i nie zakłóca działania napędu. Jeśli centrala nie ma wyjścia sygnalizującego otwartą bramę to zalecamy zastosowanie kontaktronu.
-
Dziękuję za odpowiedź!
Między wyjściami 10 - 11 płyty ZL55 jest napięcie 26V. A między F-10 oraz F-11, ale także FC-10 oraz FC-11 jest napięcie 13V.
Dlatego podłączenie IN1 (SBW) do: F lub FC lub FA (ZL55) zawsze powoduje, że SBW wykrywa stan wysoki (bo porównuje do potencjału A1 i A2 na SBW czyli 10 i 11 ZL55). Dlatego w ten sposób nie można odczytać położenia bramy z krańcówki. Jednocześnie ZL55 nie ma innego wyjścia określającego stan bramy.
Stąd moje pytanie - czy komuś udało się rozwiązać ten problem?
Między wyjściami 10 - 11 płyty ZL55 jest napięcie 26V. A między F-10 oraz F-11, ale także FC-10 oraz FC-11 jest napięcie 13V.
Dlatego podłączenie IN1 (SBW) do: F lub FC lub FA (ZL55) zawsze powoduje, że SBW wykrywa stan wysoki (bo porównuje do potencjału A1 i A2 na SBW czyli 10 i 11 ZL55). Dlatego w ten sposób nie można odczytać położenia bramy z krańcówki. Jednocześnie ZL55 nie ma innego wyjścia określającego stan bramy.
Stąd moje pytanie - czy komuś udało się rozwiązać ten problem?