Nie widać w aplikacji czy brama jest otwarta czy zamknięta

User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Może być, że z IN1 jest coś nie tak. Możesz w ustawieniach przepiąć się na IN2 lub wymienić moduł.
leszekkasp@tlen.pl
Posts: 2
Joined: Thu Feb 15, 2024 6:57 am

Post

rybka wrote: Mon Mar 08, 2021 10:28 am Z tego co wypatrzyłem to:
10 - A1
11 - A2

3 - 11 Supla - bo pod 7 mam już podpięty przycisk na ścianie
2 - 14 supla

z krańcówek przewody:
FC - in 1
FA - in 2
To mi da informację czy otwarta czy zamknięta

Tylko jeszcze ten czas zamknięcia bo u mnie to trwa 14 sekund.
Mam pytanie do tego połączenia SBW do sterownika ZL55 (z 2005 roku). Gdy połączyłem wyjścia 10-A1 i F-A1 (zgodnie z opisem powyżej, czyli pośrednio zwarłem złącze 10 i F na płytce ZL55), to podczas podnoszenia bramy przepala mi bezpiecznik (na płytce ZL55).
Gdy sprawdzam woltomierzem, to między 10 a F jest napięcie 13V, więc nic dziwnego, że wywala bezpiecznik. Ale jak to u Was działa?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Kolega @rybka wrzucił rozpiskę z niewłaściwym podłączeniem. Może mu to zadziałało jeśli miał zamienione bieguny na A1 i A2.
Skorygowałem to co napisał aby ktoś jeszcze nie wsadził się na minę.
Generalnie wystarczy jak podłączysz IN1 pod FC lub FA. Przy SBW-01 może to nie zadziałać, a samo wpięcie się w krańcówki napędu jest przez nas niezalecane dlatego podłączasz na własną odpowiedzialność. Są osoby, które twierdzą, że wpięcie się w krańcówki u nich działa i nie zakłóca działania napędu. Jeśli centrala nie ma wyjścia sygnalizującego otwartą bramę to zalecamy zastosowanie kontaktronu.
leszekkasp@tlen.pl
Posts: 2
Joined: Thu Feb 15, 2024 6:57 am

Post

Dziękuję za odpowiedź!
Między wyjściami 10 - 11 płyty ZL55 jest napięcie 26V. A między F-10 oraz F-11, ale także FC-10 oraz FC-11 jest napięcie 13V.
Dlatego podłączenie IN1 (SBW) do: F lub FC lub FA (ZL55) zawsze powoduje, że SBW wykrywa stan wysoki (bo porównuje do potencjału A1 i A2 na SBW czyli 10 i 11 ZL55). Dlatego w ten sposób nie można odczytać położenia bramy z krańcówki. Jednocześnie ZL55 nie ma innego wyjścia określającego stan bramy.
Stąd moje pytanie - czy komuś udało się rozwiązać ten problem?

Return to “ZAMEL SBW-01”