8 x DS na ESP

Post Reply
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Nov 10, 2018 6:57 pm

Domyślnie przy kompilacji w supli rozdzielczość mamy "12". Ja zaproponowałem niższą gdyż czas odczytu znacząco się skrócił, a co za tym idzie powinno sprawniej się odświeżać. Ale pozostałe poprawki tak naprawdę wyeliminowały problem wysyłania danych na chmurę więc można spokojnie wrócić do rozdzielczości "12".
Pozdrawiam
Wojtek
PioKar
Posts: 268
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Nov 17, 2018 1:57 pm

Dobra robota.
Siódmy dzień na produkcji i działa.
Mam stabilnie pewnie i dla tego że wemos obsługuje tylko DS-y.
Z niczym innym nie walczy o połączenie.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Nov 18, 2018 8:08 pm

Moje dzisiejsze uruchomienie:
IMG_20181118_134013.jpg
IMG_20181118_134013.jpg (5.58 MiB) Viewed 2103 times
IMG_20181118_134224.jpg
IMG_20181118_134224.jpg (3.82 MiB) Viewed 2103 times
IMG_20181118_134331_HHT.jpg
IMG_20181118_134331_HHT.jpg (1.76 MiB) Viewed 2103 times
Obudowa DIN pochodzi z wskaźnika obecności faz za 15zł.
Last edited by Duch__ on Sun Nov 18, 2018 8:12 pm, edited 1 time in total.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Nov 18, 2018 8:09 pm

IMG_20181118_172730_HHT.jpg
IMG_20181118_172730_HHT.jpg (2.5 MiB) Viewed 2103 times
IMG_20181118_172908_HHT.jpg
IMG_20181118_172908_HHT.jpg (2.34 MiB) Viewed 2103 times
IMG_20181118_172926.jpg
IMG_20181118_172926.jpg (2.91 MiB) Viewed 2103 times
Wykorzystałem wolne żyły z czujki ruchu do podłączenia DS18b20.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
PioKar
Posts: 268
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sun Nov 18, 2018 8:31 pm

No to stopkę trzeba zmienićl
DS x ileś tam by Wojtas :)
Napisz potem czy na długich kablach nie zrywa odczytów.
U mnie standard 1 metr.
Ale mi pasuje bo wszystko jest do pieców gaz/opał stały więc w obrębie 1 metr się wyrobiłem.
No i jedno jest inne.
Ja zasilanie DS dałem od razu z 5v bo podpinałem pod wemos-a.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Nov 18, 2018 8:56 pm

PioKar wrote:
Sun Nov 18, 2018 8:31 pm
Napisz potem czy na długich kablach nie zrywa odczytów.
U mnie standard 1 metr.
Ale mi pasuje bo wszystko jest do pieców gaz/opał stały więc w obrębie 1 metr się wyrobiłem.
No i jedno jest inne.
Ja zasilanie DS dałem od razu z 5v bo podpinałem pod wemos-a.
Na prezentowanym zdjeciu jest to około 25m pomiędzy modułem esp8266, a DS18b20 patrzac po długości przewodu, po drodze 3 lutowania. Robiłem próby przy czujce ruchu z 5xDS18b20 i jedynie musiałem doświadczalnie zmniejszyć pullup-a z 4.7k na 1.5k. Zasilanie DS-a i ESP z 3.3V. Jak będzie szarpać to w zanadrzu mam jeszcze skretkę, ale chciałem najpierw wykorzytać wolne żyły z użytego wczesniej przewodu by UTP zostawić na RS485 lub LAN.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
alankedzior
Posts: 86
Joined: Mon Jun 18, 2018 5:38 pm

Mon Nov 19, 2018 8:51 pm

Jak to się ma do arduino Mega? Żeby zmniejszyc rodzielczosc, znalazłem rezystor odpowiedni dla moich 6 ds ów na stosunkowo długich przewodach 15-30m omy 3x0,5 lecz zrywa mi co jakis czas odczyty
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Mon Nov 19, 2018 9:28 pm

Osobiście bede musiał dopracować kod bo dzisiaj zauważyłem szarpanie pomiarów, a nadal nie chce wykorzystywać skrętki. Przy wysokiej rozdzielczości jest dłuższy czas konwersji w czujniku (ok 750ms) co przekłada się na lepszą korekte błędów. Dodatkowo chce w kodzie wprowadzić ponowny odczyt temperatury z czujnika jeśli wartość wyjdzie -127st C. Jeśli ta wartość powtórzy sie np 5 razy pod rząd to wtedy będzie miał ją dopiero wysłać. Zmniejszy to ryzyko pojawienia się błędu w pomiarze. Jak czujnik zamilknie to to zobaczymy. Dodatkowo myśle o tzw STRONG PULL UP i kondensatorach ok 10uF przy każdym czujniku.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Nov 19, 2018 10:52 pm

Z mojej obserwacji wynika, że nadal jest problem z przekazywaniem danych do SUPLI.
Zrobiłem soft na 5 czujników i 5 przekaźników i działa całkiem przyzwoicie, ale o ile odczyt w konsoli mam co ok.10 sekund dla wszystkich kanałów - na skrętce od 5 do 20m w układzie gwiazdy z rezystorem 2.2kohm, to do SUPLI odświeżony pomiar trafia co któryś raz - im wyższy kanał - tym rzadziej.
Można uznać, że pierwsze dwa działają super, dwa następne - nieźle, kolejne - do przyjęcia... ale odczyt jest odświeżony może co piąty - dziesiąty cykl.
Dla softu z 8 termometrami (do tego 8 przekaźników) - testuję na stole na 25 cm kablu i 2.2 kohm - odczyt w konsoli - super - co 10 sek. mam komplet.
W SUPLI - ostatnie 2 odświeża raz na minutę - dwie... to wszystko przy TEMPERATURE_PRECISION 10.
Ciekawa sprawa - w cloud wyświetla te pomiary z 4 miejscami po przecinku...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Mon Nov 19, 2018 11:02 pm

A zamieńcie ten plik u siebie w bibliotece supli i dajcie znać czy też tak wolno działają t DS?
Attachments
srpc.rar
(7.11 KiB) Downloaded 78 times
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply