Licznik energii elektrycznej

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 15, 2018 9:05 pm

licznik impulsów
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 15, 2018 9:11 pm

No za diabła nie mogę tego wgrać do Wemosa. adr boot pod 0x000 , 2048 pod 0x01000 DIO i lipa . Dioda szaleje jak powinna ale sieci brak :evil:
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 15, 2018 9:14 pm

Ustaw tak
Załączniki
Screenshot - 2018-12-15 , 22_13_23.jpg
Screenshot - 2018-12-15 , 22_13_23.jpg (79.47 KiB) Przejrzano 993 razy
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7965
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob gru 15, 2018 9:24 pm

slawek pisze:
sob gru 15, 2018 9:05 pm
licznik impulsów
Moja wersja którą mam na biurku działa z tym softem co jest na githubie z tym, że musisz sobie dopisać zliczanie impulsów z jakiegoś GPIO.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 15, 2018 9:27 pm

slawek pisze:
sob gru 15, 2018 9:14 pm
Ustaw tak
Bardzo dziękuję koledze . Poszło ! UFFF :twisted:
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 15, 2018 9:28 pm

pzygmunt pisze:
sob gru 15, 2018 9:24 pm
Moja wersja którą mam na biurku działa z tym softem co jest na githubie z tym, że musisz sobie dopisać zliczanie impulsów z jakiegoś GPIO.
Tzn. ten soft nie liczy impulsów bezpośrednio na GPIO? czy mówisz o zliczaniu energii?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob gru 15, 2018 10:40 pm

Ja sobie wymyśliłem że zrobie sobie podlicznik w mieszkaniu aby nie dłubać w liczniku na korytarzu choć mając uprawnienia 1kV podobno można. Nawet rodzimy produkt znalazłem aby Nie montować fotodiody. Co o tym myślicie ?

EDIT: tylko kuwa jak to pod GPIO podłączyć ?🤔
Załączniki
Screenshot_20181215-233631_Adobe Acrobat.jpg
Screenshot_20181215-233631_Adobe Acrobat.jpg (298.02 KiB) Przejrzano 958 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1029
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 16, 2018 8:43 am

Wydaje mi się dobrym pomysłem , ja również zamontowałem dobie podlicznik ale tylko do ogrzewania 15kW 3F i będę liczył impulsy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

ndz gru 16, 2018 8:55 am

shimano73 pisze:
ndz gru 16, 2018 8:43 am
Wydaje mi się dobrym pomysłem , ja również zamontowałem dobie podlicznik ale tylko do ogrzewania 15kW 3F i będę liczył impulsy
Zrobiłem to samo. Koszt licznika 3f z wyjściem do liczenia impulsów to ok 80zl. Nie trzeba dłubać z fotodiodami i innym czarami. Problem jest taki że potrafię jedynie wgrać soft do Sonoffa i lutować termometry. Czekam więc na szanownych kolegów aż wrzuca tutorial jak to wykonać.
Maniek913
Posty: 223
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz gru 16, 2018 8:56 am

Dobry pomysł QLQ , a co do podłączenia do esp to przecież wystarczy dowolny transoptor.
Lub jeszcze prościej - kupujesz licznik z wymian rutynowych np: https://allegro.pl/licznik-pradu-energi ... 63774.html , zakładasz fototranzystor na migającą diodę i gotowe. Za 24 zł gotowe rozwiązanie ;)
ODPOWIEDZ