Licznik energii elektrycznej

Albert
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

ndz cze 02, 2019 7:38 pm

Pany co robię źle? Wczesniejszy soft licznik wygrałem. Teraz nie idzie ni huhu.. wgrywam to do sonoffa basica. Ustawilem tak:

boot_v1.5.bin 0x00000
Esp init 0xfc000
I 3 plik 0x01000
+ Dout

Sieć znajduje. wpisuje 192.168.4.1 i uzupelniam dane i nie wrzuca mi sonoffa do clouda. Wft?
Rejestracje urządzeń mam aktywną
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7446
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 02, 2019 7:45 pm

Podłącz putty i zobacz co leci po uarcie
Patryk
Posty: 624
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz cze 02, 2019 9:11 pm

Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 298
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz cze 02, 2019 9:23 pm

Patryk pisze:
ndz cze 02, 2019 9:11 pm
Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
Sonoff Basic ma 1 MB pamięci. Więc 0xfc000.
Patryk
Posty: 624
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz cze 02, 2019 9:35 pm

makrz pisze:
ndz cze 02, 2019 9:23 pm
Patryk pisze:
ndz cze 02, 2019 9:11 pm
Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
Sonoff Basic ma 1 MB pamięci. Więc 0xfc000.
Czyli do Sonoff-a tego nie wgra, bo ma tylko 1MB pamięci, a soft jest skompilowany dla 2MB. Chyba, że się mylę - to z góry przepraszam.
Albert
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pn cze 03, 2019 9:15 am

Problem jest w tym, ze soft niby sie wgrywa, i rozgłasza wifi, da sie połączyc i ustawic przez przegladarke wszystko, ale nie wrzuca modulu do chmury... dioda te, nie swieci ta zielona, ale chyba tak ma byc z tego co czytalem. Dzisiaj z tym uartem podłubię
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7446
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn cze 03, 2019 9:18 am

makrz pisze:
ndz cze 02, 2019 9:23 pm
Patryk pisze:
ndz cze 02, 2019 9:11 pm
Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
Sonoff Basic ma 1 MB pamięci. Więc 0xfc000.
Musisz tez przekompolować firmware na 1mb bo on domyślnie jest dla 2mb
Albert
Posty: 44
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm
Lokalizacja: Chełm

pn cze 03, 2019 9:21 am

Jest ktos, kto bylby tak uprzejmy i mógł to na basica przekompilowac? Bo ja to jeszcze nie ten level... będę zobowiązany
mareks6
Posty: 123
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

śr cze 12, 2019 10:34 am

Piszę, gdyż przeleciałem wszystkie strony wątku ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi.

Mam licznik taki jak na zdjęciu podłączony do panele foto, którym chcę mierzyć wyprodukowaną energię (świeża instalacja). Energię już mierzy, ale chciałbym dodatkowo to podłączyć do supli. Widzę, że ma on wyjście impulsowe (złącza 21&22). Miałem go przed montażem rozebrany i widziałem że to wyjście impulsowe idzie przez transoptor.

Czy ktoś mi może doradzić jaki moduł i jaki soft do tego użyć? Myślę, że skoro w liczniku jest już transoptor to wystarczy bezpośrednie podpięcie pod piny jakiegoś modułu ESP?

Mam w domu do dyspozycji kilka szt:
- ESP-12F
- Sonoff Basic
- Sonoff Dual
- Yunshan wi-fi relay module

Z mojego punktu widzenia, najchętniej bym użył samego ESP-12F, gdyż w wolnym czasie bym sobie zaprojektował w Eagle PCB pod jakąś obudowę 1/2DIN, ale jakie soft i co gdzie podłączyć?
Załączniki
1234.jpg
1234.jpg (80.85 KiB) Przejrzano 426 razy
123.png
123.png (362.2 KiB) Przejrzano 426 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7446
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr cze 12, 2019 10:47 am

Tu masz wszystko czego potrzebujesz.
https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
ODPOWIEDZ