Licznik energii elektrycznej

Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Sun Jun 02, 2019 7:38 pm

Pany co robię źle? Wczesniejszy soft licznik wygrałem. Teraz nie idzie ni huhu.. wgrywam to do sonoffa basica. Ustawilem tak:

boot_v1.5.bin 0x00000
Esp init 0xfc000
I 3 plik 0x01000
+ Dout

Sieć znajduje. wpisuje 192.168.4.1 i uzupelniam dane i nie wrzuca mi sonoffa do clouda. Wft?
Rejestracje urządzeń mam aktywną
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Jun 02, 2019 7:45 pm

Podłącz putty i zobacz co leci po uarcie
Patryk
Posts: 440
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun Jun 02, 2019 9:11 pm

Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
User avatar
makrz
Posts: 261
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Sun Jun 02, 2019 9:23 pm

Patryk wrote:
Sun Jun 02, 2019 9:11 pm
Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
Sonoff Basic ma 1 MB pamięci. Więc 0xfc000.
Patryk
Posts: 440
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun Jun 02, 2019 9:35 pm

makrz wrote:
Sun Jun 02, 2019 9:23 pm
Patryk wrote:
Sun Jun 02, 2019 9:11 pm
Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
Sonoff Basic ma 1 MB pamięci. Więc 0xfc000.
Czyli do Sonoff-a tego nie wgra, bo ma tylko 1MB pamięci, a soft jest skompilowany dla 2MB. Chyba, że się mylę - to z góry przepraszam.
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Mon Jun 03, 2019 9:15 am

Problem jest w tym, ze soft niby sie wgrywa, i rozgłasza wifi, da sie połączyc i ustawic przez przegladarke wszystko, ale nie wrzuca modulu do chmury... dioda te, nie swieci ta zielona, ale chyba tak ma byc z tego co czytalem. Dzisiaj z tym uartem podłubię
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jun 03, 2019 9:18 am

makrz wrote:
Sun Jun 02, 2019 9:23 pm
Patryk wrote:
Sun Jun 02, 2019 9:11 pm
Nie
Esp init 0xfc000
Tylko
Esp init 0x1fc000
Sonoff Basic ma 1 MB pamięci. Więc 0xfc000.
Musisz tez przekompolować firmware na 1mb bo on domyślnie jest dla 2mb
Albert
Posts: 44
Joined: Fri Jan 04, 2019 8:32 pm
Location: Chełm

Mon Jun 03, 2019 9:21 am

Jest ktos, kto bylby tak uprzejmy i mógł to na basica przekompilowac? Bo ja to jeszcze nie ten level... będę zobowiązany
mareks6
Posts: 106
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm
Location: Opole

Wed Jun 12, 2019 10:34 am

Piszę, gdyż przeleciałem wszystkie strony wątku ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi.

Mam licznik taki jak na zdjęciu podłączony do panele foto, którym chcę mierzyć wyprodukowaną energię (świeża instalacja). Energię już mierzy, ale chciałbym dodatkowo to podłączyć do supli. Widzę, że ma on wyjście impulsowe (złącza 21&22). Miałem go przed montażem rozebrany i widziałem że to wyjście impulsowe idzie przez transoptor.

Czy ktoś mi może doradzić jaki moduł i jaki soft do tego użyć? Myślę, że skoro w liczniku jest już transoptor to wystarczy bezpośrednie podpięcie pod piny jakiegoś modułu ESP?

Mam w domu do dyspozycji kilka szt:
- ESP-12F
- Sonoff Basic
- Sonoff Dual
- Yunshan wi-fi relay module

Z mojego punktu widzenia, najchętniej bym użył samego ESP-12F, gdyż w wolnym czasie bym sobie zaprojektował w Eagle PCB pod jakąś obudowę 1/2DIN, ale jakie soft i co gdzie podłączyć?
Attachments
1234.jpg
1234.jpg (80.85 KiB) Viewed 293 times
123.png
123.png (362.2 KiB) Viewed 293 times
User avatar
pzygmunt
Posts: 6871
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Jun 12, 2019 10:47 am

Tu masz wszystko czego potrzebujesz.
https://www.blaszczak.pl/supla-licznik- ... ktrycznej/
Post Reply