Melink z biedronki

User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

matrix0606 wrote: Tue Dec 06, 2022 11:42 am
klew wrote: Tue Dec 06, 2022 10:29 am Sorry, że offtop, ale jednostka "KWh"? Do tego "Moc(KWh)"? ... witki opadają :P
Jeśli mowa o jednostce "KWh" zamiast "kWh" to raczej zwykły błąd tłumaczącego apkę. Ale należy też zauważyć, że obie jednostki podane są tak samo, czyli w KWh więc może to zamierzone.
Błąd to błąd ;). Duże K to chyba Kelvin?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Dla wielu osób wielkość liter w jednostkach nie ma znaczenia.
Jedni wybierają 100Mb szybki internet, a drudzy 100MB... tylko, że Ci drudzy mają 8x szybciej ;)
matrix0606
Posts: 333
Joined: Tue Nov 08, 2022 9:05 pm

Post

klew wrote: Tue Dec 06, 2022 12:26 pm Błąd to błąd ;). Duże K to chyba Kelvin?
Dla mnie to na razie bez znaczenia bo nie patrzę na to. Wiem o co chodzi i co miał na myśli autor aplikacji.
Dla mnie liczy się to, że to działa jak należy. Ale odbiegamy od mojego pytania.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - GTX1060 6G
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

pzygmunt wrote: Tue Dec 06, 2022 12:31 pm Dla wielu osób wielkość liter w jednostkach nie ma znaczenia.
Jedni wybierają 100mb szybki internet, a drudzy 100MB... tylko, że Ci drudzy mają 8x szybciej ;)
Jeśli m to milli, to raczej różnica jest większa niż 8x ;)

(Za offtopa już przepraszałem)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

A widzisz... ;) :oops: Miało być Mb... poprawiłem.
matrix0606
Posts: 333
Joined: Tue Nov 08, 2022 9:05 pm

Post

pzygmunt wrote: Tue Dec 06, 2022 12:23 pm Dla mocy jednostką jest wat, a nie wato godziny.
Tak chyba miała być energia czynna.
Zapewne chodzi o ostatnią rubrykę którą ciężko zrozumieć nie mając całości.
Tam się po prawej nie zmieściło, ale to jest moc zużyta całkowicie od początku pracy gniazdka w kWh.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - GTX1060 6G
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Nie moc zużyta tylko Energia czynna
matrix0606
Posts: 333
Joined: Tue Nov 08, 2022 9:05 pm

Post

pzygmunt wrote: Tue Dec 06, 2022 12:31 pm Dla wielu osób wielkość liter w jednostkach nie ma znaczenia.
Jedni wybierają 100Mb szybki internet, a drudzy 100MB... tylko, że Ci drudzy mają 8x szybciej ;)
Dobrze, znam różnicę pomiędzy wielkościami liter, tylko w przypadku prędkości internetu występuje i małe b i duże B i różnica jest wiadomo, jedno bit, drugie bajt. A w przypadku kWh i KWh to gdzie jest różnica poza wielkością litery? Bo kWh to owszem kilowatogodzina, a KWh to co? Kelvinowatogodzina?

Więc mianem off topu porównanie zupełnie nietrafione.

The point is.
Chodzi mi o to, że w przypadku jednostek Mb i MB jest to pomyłka oczywista wprowadzająca w błąd. W przypadku kWh i KWh nie ma z czym pomylić tego drugiego bo nie ma takiej jednostki jak KWh, więc siłą rzeczy trzeba uznać to za błąd autora i przyjąć, że chodziło mu właśnie o kWh.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP
Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk
GPU - GTX1060 6G
CPU - Ryzen5 1400 3,2G
PSU - SPC Vero L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
User avatar
pzygmunt
Posts: 18613
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Rzecz w tym, że jednostka jest nieprawidłowo zapisana oraz podpis. am powinno być "Energi", a nie "Moc".
User avatar
klew
Posts: 8776
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Dajmy już spokój, bo niepotrzebnie bijemy pianę ;)

Chciałem tylko zwrócić uwagę na rażący błąd w tamtej apce, a nie dyskutować o jednostkach itp.
Błąd jest? Jest. Większość nie zauważy? Nie zauważy. Można się rozejść :P

Wracając do sedna, ja nie wiem czy tam się da Suplę wgrać.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “Gotowy sprzęt”