8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Slon1
Posts: 39
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Thu Feb 14, 2019 7:30 am

blachaxxx wrote:
Thu Feb 14, 2019 6:28 am
Fajnie bo teraz się nie wiesza tylko zeby jeszcze temperature pokazywał prawidłowa.
Niestety po zmianie płytki na starszą czyli 2.3.0 problem nadal jest ale występuje rzadziej - nie co kilka godzin ale dni. Jednak te kilka dni pozwoliło dokonać pewnej analizy danych temperatur przy wykorzystaniu regulatora pokojowego i dodatkowego przekaźnika do ochrony powrotu tak aby temperatura nie spadała poniżej 45 stopni. Założenie regulatora pokojowego to wyłączenie pompki CO aby ciepła woda nie potrzebnie nie chłodziła się a przez to oszczędność opału w postaci ekogroszku. W takiej sytuacji wychładzał się powrót kotła poniżej 45 stopni podanej przez producenta jako graniczna bezpieczna. Skonstruowany przez ze mnie sterownik na bazie oprogramowania Ducha i ESP8266 NodeMcu V3 oraz przekaźnika i oczywiście Supli i termostatu Supla Fracz miał chronić powrót przed obniżeniem temperatury poniżej 45 stopni. Mimo, iż się kilak razy zawiesił (Duch pisał, że jego soft nie został stworzony do sterowania przekaźnikiem i możliwe, że to to powoduje zwieszanie się modułu), spełniał swoje zadanie. Z analizy tak zebranych danych wstępnie mogę powiedzieć, że stosowanie regulatora pokojowego w moim przypadku nie prowadzi do oszczędności ekogroszku. Od dziś regulator pokojowy jest wyłączony, termostat z Supla Fracz również a pompka kotła CO włączona stale na najniższym biegu. Porównam ten okres z tym gdzie regulator plus dodatki był włączony i wyciągnę z tego wnioski ostateczne.
Oczywiście autorom softu oraz Supli i dodatkowej funkcjonalności na Supla Fracz bardzo dziękuje. Dalej będę eksperymentował z rożnymi softami, wsadami bo jest to ciekawy temat.
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Thu Feb 14, 2019 10:10 am

Takie coś mam
Attachments
6D45D4FB-85B1-4224-B4AB-984A27C95B57.png
6D45D4FB-85B1-4224-B4AB-984A27C95B57.png (119.27 KiB) Viewed 451 times
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Thu Feb 14, 2019 10:17 am

A thingspeak pokazuje idealnie.
Slon1
Posts: 39
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Thu Feb 14, 2019 10:32 am

blachaxxx wrote:
Thu Feb 14, 2019 10:17 am
A thingspeak pokazuje idealnie.
Nie wrzucaj kilku postów pod sobą tak jak ten, który dotyczy wcześniejszego obrazka a rób edycje poprzedniego dodając np. słowo aktualizacja.

Jeżeli chodzi o temperaturę -127 to tak się dzieje jak jest błąd odczytu. Do thingspeak wysyła co 10 pomiarów wysyłanych do supli więc nie koniecznie będzie dobrze bo przy następnej wysyłce jak dalej będzie się tak utrzymywać -127 może tam też pojawić się taki odczyt. Jak długie masz przewody termometrów, jaki masz rezystor, jak zorganizowane zasilanie?
User avatar
slawek
Posts: 2170
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Feb 14, 2019 10:36 am

Spróbuj też z tą biblioteką viewtopic.php?p=29521#p29521
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Thu Feb 14, 2019 11:29 am

Zasilanie z plytki przewody metrowe
4,7k rezystor
Na plytce 2.5 chodzilo normalnie poza zawieszaniem systemu.
Slon1
Posts: 39
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Thu Feb 14, 2019 1:34 pm

blachaxxx wrote:
Thu Feb 14, 2019 11:29 am
Zasilanie z plytki przewody metrowe
4,7k rezystor
Na plytce 2.5 chodzilo normalnie poza zawieszaniem systemu.
Nigdy nie robię w swoich projektach zasilania bezpośrednio z ESP czy też Arduino zawsze daje osobne poprzedzone jeszcze kondensatorami elektrolitycznym i ceramicznym (oczywiście GND wspólne dla modułu i czujników). Dalej masz takie wskazania na -127? Jeżeli tak zresetuj moduł i jeżeli problem będzie się powtarzał to daj mniejszy rezystor np. o połowę a jak jest to możliwe to VCC do czujników daj nie z modułu ESP a osobne (oczywiście z tego samego zasilacza ale nie z pinów ESP).
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Thu Feb 14, 2019 3:56 pm

Ok tak zrobie ale wczesniej nie bylo problemu z odczytami, po zmianie na starsza wersje plytki pojawil sie problem
Pico
Posts: 23
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 am

Thu Feb 14, 2019 8:06 pm

Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
PioKar
Posts: 170
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Feb 15, 2019 4:06 pm

Pico wrote:
Thu Feb 14, 2019 8:06 pm
Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
Coś w tym jest.
Mam już kilkanaście punktów w Supli i coś tam wiem.
W jednych miejscach działa 4xprzekażnik/ds/dht a w innych 2xprzekażnik/dht wiesza odczyty.
Ale obok siebie oddzielnie wemos/4xprzekażnik/wemos/dht działa bez peoblemu.
Wywód na razie sprowadza się do tego że jak ma być strategicznie to przekażniki/wemos czujniki/wemos i wtedy.
Można spać spokojnie.
Nawet przy zasilaniu z tej samej ładowarki usb.
Pewnie że wolałbym jeden wemos/przekażniki/czujniki/przełączniki itd na jednym ale...
Post Reply