8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

tcp
Posts: 171
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Sun Feb 17, 2019 7:56 am

Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Slon1
Posts: 42
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Thu Feb 21, 2019 1:02 pm

PioKar wrote:
Fri Feb 15, 2019 4:06 pm
Pico wrote:
Thu Feb 14, 2019 8:06 pm
Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
Coś w tym jest.
Mam już kilkanaście punktów w Supli i coś tam wiem.
W jednych miejscach działa 4xprzekażnik/ds/dht a w innych 2xprzekażnik/dht wiesza odczyty.
Ale obok siebie oddzielnie wemos/4xprzekażnik/wemos/dht działa bez peoblemu.
Wywód na razie sprowadza się do tego że jak ma być strategicznie to przekażniki/wemos czujniki/wemos i wtedy.
Można spać spokojnie.
Nawet przy zasilaniu z tej samej ładowarki usb.
Pewnie że wolałbym jeden wemos/przekażniki/czujniki/przełączniki itd na jednym ale...
Myślę, że jednak problem jest gdzieś indziej bo dalej się wiesza może nie tak często jak wcześniej ale jednak.
tcp
Posts: 171
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Feb 21, 2019 2:02 pm

tcp wrote:
Sun Feb 17, 2019 7:56 am
Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Czy ktoś może tylko napisać tak lub nie ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1726
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Feb 21, 2019 2:07 pm

tcp wrote:
Thu Feb 21, 2019 2:02 pm
tcp wrote:
Sun Feb 17, 2019 7:56 am
Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Czy ktoś może tylko napisać tak lub nie ?
Tak
Pozdrawiam
Wojtek
tcp
Posts: 171
Joined: Wed Dec 19, 2018 7:47 pm

Thu Feb 21, 2019 2:28 pm

Dziękuje.
PioKar
Posts: 215
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Thu Feb 21, 2019 4:12 pm

Slon1 wrote:
Thu Feb 21, 2019 1:02 pm
PioKar wrote:
Fri Feb 15, 2019 4:06 pm
Pico wrote:
Thu Feb 14, 2019 8:06 pm
Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
Coś w tym jest.
Mam już kilkanaście punktów w Supli i coś tam wiem.
W jednych miejscach działa 4xprzekażnik/ds/dht a w innych 2xprzekażnik/dht wiesza odczyty.
Ale obok siebie oddzielnie wemos/4xprzekażnik/wemos/dht działa bez peoblemu.
Wywód na razie sprowadza się do tego że jak ma być strategicznie to przekażniki/wemos czujniki/wemos i wtedy.
Można spać spokojnie.
Nawet przy zasilaniu z tej samej ładowarki usb.
Pewnie że wolałbym jeden wemos/przekażniki/czujniki/przełączniki itd na jednym ale...
Myślę, że jednak problem jest gdzieś indziej bo dalej się wiesza może nie tak często jak wcześniej ale jednak.
Ja w piątek podłączyłem po tym samym kilkumetrowym kablu ten sam czujnik pod dodatkowego wemosa.
Ten od sterowania przekażnikami i ten od czujnika leżą obok siebie.
Odczytu jeszcze nie zerwało ani razu.
Zobaczymy jak będzie dalej.
hehepack
Posts: 1
Joined: Mon Mar 04, 2019 6:56 pm

Mon Mar 04, 2019 7:01 pm

mam problem z rozłączaniem modułów
Wysylam do Supla DS6
19:26:27.290 -> Wysylam do Supla DS7
19:26:27.290 -> Odczytuje adresy DS18b20
19:26:27.629 -> Wysylam zapytanie do DS18b20
19:26:28.341 -> DS0: 28887B5D04000093 T: 25.37
19:26:28.341 -> Koniec pomiaru DS18b20
19:26:35.556 -> TIMEOUT
19:26:42.063 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:26:42.097 -> DISCONNECTEDConnection fail. Server: svr19.supla.org
19:26:56.899 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:27:04.319 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:27:11.718 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
na Vendor ESP8266MOD rozłącza po około 10 cyklach, a na esp-01s trzyma kilka minut i też to samo
Przemo_06_92
Posts: 29
Joined: Sun Nov 11, 2018 2:39 pm

Sun May 05, 2019 7:25 pm

Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
Patryk
Posts: 356
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun May 05, 2019 8:53 pm

Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 7:25 pm
Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
W szkicu nic nie zmieniasz.
Musisz "fizycznie" zamienić( przełożyć) czujniki miejscami.
Innej możliwości nie ma.
Przemo_06_92
Posts: 29
Joined: Sun Nov 11, 2018 2:39 pm

Sun May 05, 2019 9:18 pm

Patryk wrote:
Sun May 05, 2019 8:53 pm
Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 7:25 pm
Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
W szkicu nic nie zmieniasz.
Musisz "fizycznie" zamienić( przełożyć) czujniki miejscami.
Innej możliwości nie ma.
Czyli jak dodam następne czujniki to może się okazać że zaś mi się wszystko pomiesza ???
Post Reply