[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

foto-zajawka-supla-combo.png
LINK: https://klimastech.eu.org/supla-docker- ... r-compose/

Mam nadzieję że w miarę wszystko jasno opisałem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
edm
Posts: 448
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Post

klimasstudio wrote: Tue Dec 27, 2022 10:07 am foto-zajawka-supla-combo.png

LINK: https://klimastech.eu.org/supla-docker- ... r-compose/

Mam nadzieję że w miarę wszystko jasno opisałem.
Dziękuję. Popraw linka w 1 punkcie dotyczy darmowa-domena-eu-org-w-cloudflare-w-5-krokach
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Dzięki ;) Nie ma to jak double copy paste :D

Mam nadzieję że bardzo to ułatwi instalacje i konfigurację.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
krzys4m
Posts: 74
Joined: Sat Jul 10, 2021 9:36 am

Post

Witajcie.
Kolejny upgrade, kolejny problem. Nie wstaje supla-cloud. Pomożecie?

EDIT. Problem rozwiązany. viewtopic.php?p=118100&hilit=mariadb#p118100

Code: Select all

CONTAINER ID   IMAGE                        COMMAND                  CREATED          STATUS                             PORTS                                                           NAMES
977e76367dbf   supla/supla-server:arm32v7   "/usr/bin/server-ent…"   27 seconds ago   Up 25 seconds (health: starting)   0.0.0.0:2015-2016->2015-2016/tcp, :::2015-2016->2015-2016/tcp   supla-server
79edd1ab1eb7   supla/supla-cloud:arm32v7    "docker-php-entrypoi…"   29 seconds ago   Restarting (255) 1 second ago                                                                      supla-cloud
4737fcffae17   mariadb:10.6.4-focal         "docker-entrypoint.s…"   3 minutes ago    Up 28 seconds                      3306/tcp                                                        supla-db

Code: Select all

docker logs --tail=50 supla-cloud

  SQLSTATE[42S21]: Column already exists: 1060 Duplicate column name 'issued_
  with_refresh_token_id'


In PDOConnection.php line 141:

  SQLSTATE[42S21]: Column already exists: 1060 Duplicate column name 'issued_
  with_refresh_token_id'


doctrine:migrations:migrate [--write-sql [WRITE-SQL]] [--dry-run] [--query-time] [--allow-no-migration] [--all-or-nothing [ALL-OR-NOTHING]] [--configuration [CONFIGURATION]] [--db-configuration [DB-CONFIGURATION]] [--db DB] [--em EM] [--shard SHARD] [-h|--help] [-q|--quiet] [-v|vv|vvv|--verbose] [-V|--version] [--ansi] [--no-ansi] [-n|--no-interaction] [-e|--env ENV] [--no-debug] [--] <command> [<version>]

Database connection has been established.

                    Application Migrations


Migrating up to 20221219113615 from 20221020225729

  ++ migrating 20221124222346

     -> ALTER TABLE supla_oauth_access_tokens ADD issued_with_refresh_token_id INT DEFAULT NULL
Migration 20221124222346 failed during Execution. Error An exception occurred while executing 'ALTER TABLE supla_oauth_access_tokens ADD issued_with_refresh_token_id INT DEFAULT NULL':

SQLSTATE[42S21]: Column already exists: 1060 Duplicate column name 'issued_with_refresh_token_id'

In AbstractMySQLDriver.php line 84:

  An exception occurred while executing 'ALTER TABLE supla_oauth_access_token
  s ADD issued_with_refresh_token_id INT DEFAULT NULL':

  SQLSTATE[42S21]: Column already exists: 1060 Duplicate column name 'issued_
  with_refresh_token_id'


In Exception.php line 18:

  SQLSTATE[42S21]: Column already exists: 1060 Duplicate column name 'issued_
  with_refresh_token_id'


In PDOConnection.php line 141:

  SQLSTATE[42S21]: Column already exists: 1060 Duplicate column name 'issued_
  with_refresh_token_id'


doctrine:migrations:migrate [--write-sql [WRITE-SQL]] [--dry-run] [--query-time] [--allow-no-migration] [--all-or-nothing [ALL-OR-NOTHING]] [--configuration [CONFIGURATION]] [--db-configuration [DB-CONFIGURATION]] [--db DB] [--em EM] [--shard SHARD] [-h|--help] [-q|--quiet] [-v|vv|vvv|--verbose] [-V|--version] [--ansi] [--no-ansi] [-n|--no-interaction] [-e|--env ENV] [--no-debug] [--] <command> [<version>]
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

klimasstudio wrote: Tue Dec 27, 2022 10:07 am foto-zajawka-supla-combo.png

LINK: https://klimastech.eu.org/supla-docker- ... r-compose/

Mam nadzieję że w miarę wszystko jasno opisałem.
po przeczytaniu poradnika rozumiem, że ta procedura będzie trwać ok miesiąc? Czy da się coś pominąć a potem podmienić domenę?

I przy okazji .... nawet jak nie rozumiem to lubię wiedzieć co robię przynajmniej w zarysie :) Możesz objaśnić w skrócie co robi cloudflare, clouddns dla zielonego? I druga kwestia sens kontenerów jakoś ogarniam, a co to stack?
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

YoMan wrote: Sat Jan 28, 2023 5:14 pm po przeczytaniu poradnika rozumiem, że ta procedura będzie trwać ok miesiąc? Czy da się coś pominąć a potem podmienić domenę?

I przy okazji .... nawet jak nie rozumiem to lubię wiedzieć co robię przynajmniej w zarysie :) Możesz objaśnić w skrócie co robi cloudflare, clouddns dla zielonego? I druga kwestia sens kontenerów jakoś ogarniam, a co to stack?
Uzyskanie domeny z końcówką .eu.org trwa zazwyczaj do miesiąca nic na to nie poradzisz ale masz za darmo domene.

CloudFlare pozwoli Ci zabezpieczyć swoje domeny/subdomeny i zarządzać strefą DNS swoich domen.

Stack jak wolne tłumaczenie to stos, czyli w jednym stacku wpisujesz konfiguracje np dla serwera www, bazy danych . Możesz też np. uruchomić kilka serwerów jednoczeńie z różnymi portami i parametrami. Uruchamiasz 1 stack a nie kazdy kontener po kolei. Czasem musisz najpierw uruchomić bazę danych a później serwer który z niej korzysta w razie nie wykrycia bazy miałbyś błąd i przerwanie działania. W takim stocie (czyli defakto docker-compose) masz nawet zmienne mówiące ze aplikacja sie dopiero uruchomi jak wystartuje kontener z baza danych.

Można przyjąć ze to co masz w pliku docker-compose.yml mozesz wkleić do stacka w portainerze. Chyba każdemu nowicjuszowi łatwiej kopiuj wklej i widzieć co się dzieje niż na ślepo klepać komendy.

To tak w skrócie. Mam nadzieję że wyjaśniłem w zadowalającym stopniu :D
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

klimasstudio wrote: Sat Jan 28, 2023 5:34 pm
YoMan wrote: Sat Jan 28, 2023 5:14 pm po przeczytaniu poradnika rozumiem, że ta procedura będzie trwać ok miesiąc? Czy da się coś pominąć a potem podmienić domenę?

I przy okazji .... nawet jak nie rozumiem to lubię wiedzieć co robię przynajmniej w zarysie :) Możesz objaśnić w skrócie co robi cloudflare, clouddns dla zielonego? I druga kwestia sens kontenerów jakoś ogarniam, a co to stack?
Uzyskanie domeny z końcówką .eu.org trwa zazwyczaj do miesiąca nic na to nie poradzisz ale masz za darmo domene.

CloudFlare pozwoli Ci zabezpieczyć swoje domeny/subdomeny i zarządzać strefą DNS swoich domen.

Stack jak wolne tłumaczenie to stos, czyli w jednym stacku wpisujesz konfiguracje np dla serwera www, bazy danych . Możesz też np. uruchomić kilka serwerów jednoczeńie z różnymi portami i parametrami. Uruchamiasz 1 stack a nie kazdy kontener po kolei. Czasem musisz najpierw uruchomić bazę danych a później serwer który z niej korzysta w razie nie wykrycia bazy miałbyś błąd i przerwanie działania. W takim stocie (czyli defakto docker-compose) masz nawet zmienne mówiące ze aplikacja sie dopiero uruchomi jak wystartuje kontener z baza danych.

Można przyjąć ze to co masz w pliku docker-compose.yml mozesz wkleić do stacka w portainerze. Chyba każdemu nowicjuszowi łatwiej kopiuj wklej i widzieć co się dzieje niż na ślepo klepać komendy.

To tak w skrócie. Mam nadzieję że wyjaśniłem w zadowalającym stopniu :D
nie powiem, żebym stał się jakoś dużo mądrzejszy :) ale będę próbował. Dzięki.
Czekam zatem na domenę i wrócę do próby postawienia serwera. Tymczasowo na zwykłym starym lapku w ramach nauki. I tak wychodzi na to, że Plus ma zablokowane porty więc nic nie zdziałam, czekam na światłowód.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4096
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Plus ma zablokowane porty, bo oferuje dostęp do Internetu za NAT'em (czyli X użytkowników może być pod jednym, publicznym adresem IP). Jeśli chciałbyś mieć z Plusa pełny dostęp, to musiałbyś wykupić sobie usługę dynamicznego, publicznego adresu IP w cenie 5 zł netto / m-c lub stałego, publicznego adresu IP w cenie 15 zł netto / m-c.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
YoMan
Posts: 2338
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Tak podejrzewałem. Zatem pozostaje poczekać kilka miesięcy na kabel.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Zawsze można używać supli lokalnie lub... ale to już zaawansowana procedura zestawić tunel np. WireGuard do VPSa z publicznym IP. Łącząc się na adres IP
VPSa, będziemy przekierowywani tunelem do naszej supli za NATem.

Ale to już zbyt skomplikowane aby tak hop siup na szybko tłumaczyć.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Return to “FAQ / Jak to zrobić”