Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.Arghatell wrote: Mon Nov 13, 2023 9:06 pmBo u Ciebie w wyzwalaczu jest jeden wyzwalacz a "mabakay" wprowadził drugi wyzwalacz. Na koniec skopiował całe wyrażenie do pola warunku. U Ciebie jest inaczej, bo w polu warunku podajesz dwa warunki a w polu wyzwalacza masz jeden wyzwalacz. Nie wiem tylko, który z wyzwalaczy u "mabakay" robi problem. Zapewne da się dopisać dodatkowy stan do pola z dodatkowym warunkiem, żeby "nie klikało"YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 8:53 pm
Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy ... ale to się nie spina w sensie mojego user experience. Musiałbym mieć inna wersje skryptów skoro u mnie tak się nie zachowuję a mam tą samą (publiczna).
Juz kilka razy mnie skrypty zaskoczyły dziwna reakcja na np. dodatkowy nawias lub jego brak ... może tu problem?Jak słusznie napisał "klew", w polu warunku należy wstawić stan odpowiedzialny w sposób przeciwny. U siebie mam kilka takich scen, żeby właśnie coś się nie wykonało, jeśli stan jest "właściwy" tym bardziej, jeśli wyzwalaczem jest timer. Chyba bym zwariował od powiadomień
![]()
Warunki w SUPLA Scripts - pomysły
-
YoMan
-
"@mabakay" próbuje udowodnić, że system zawiera błąd. Nie, nie zawiera. To "@mabakay' wprowadza/wyzwala specyficzny błąd, który nie jest błędem i go broniYoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 11:08 pm
Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.

Jak dotąd nie przedstawił żadnego argumentu, dlaczego usilnie próbuje zapisać to w jednym zapisie/scenie bez konkretnego uwarunkowania w polu warunku. Brak logiki takiego postępowania lub próba roszczeniowa. Ja to rozumiem....ale nie rozumiem braku logiki wątkotwórcy dla rozpisania tego na więcej uwarunkowań lub próba obrony pt." Chcęzapisaćwszystkowjednejscenie"...bo niepodobamisięzapisanietegowkilkuscenach

-
A może po prostu trolluje, a później ma "bekę" czytając Wasze odpowiedzi...
Wiesz, że Supla współpracuje z urządzeniami Zigbee? Więcej szczegółów tutaj: https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
Nec Hercules contra plures!
Nec Hercules contra plures!
-
Dobrze zrobiłeś. Nie powinienem pisać postów po trzecim piwie:)
Przepraszam. Sądzę, że sam bym próbował usunąć go dzisiaj. Szkoda, że nie zapisałem sobie tego w notatniku, żeby przeczytać to w innych okolicznościach

BTW, jakiego posta?
Więcej się to nie powtórzy

-
Witam Mam pewną teorie w sprawie licznika Mew01 a jestem w tych sprawach zielony Chciałbym by w każdej 45 minucie każdej godziny przychodziło do mnie powiadomienie o oddanej energii do sieci bym mógł lepiej spożytkować godzinne bilansowanie sieci Czy jest taka możliwość i czy ktoś z grupy by mnie pokierował Pozdrawiam
-
Teoria to jest zbiór aksjomatów, reguł wnioskowania i wywiedzionych za ich pomocą twierdzeń. Teoria to jest system, a nie jakieś zgadywanki

W polu "Wyzwalacz sceny w oparciu o czas" sceny, wpisz "45 * * * *" (https://crontab.cronhub.io/).
W sekcji "Powiadomienia Pushover" naciśnij przycisk "Dodaj nowe powiadomienie", a w treści powiadomienia napisz
Code: Select all
{{ state(XXXXX).phases[0].totalReverseActiveEnergy + state(XXXXX).phases[1].totalReverseActiveEnergy + state(XXXXX).phases[2].totalReverseActiveEnergy }} W

Nie wiem czy masz pomiar jedno czy trzy fazowy. Odpowiedź z MEW01 założyłem na podstawie tego (viewtopic.php?p=84636#p84636). Wyzwalacz czasowy w scenach działa z jakąś tam dokładnością (nie wiem czy minutową), ale w tym na pewno pomogą inni tutaj.
*w miejsce XXXXX musisz podać ID kanału na którym zarejestrowane jest urządzenie. Zobaczysz je gdy w polu notyfikacji napiszesz "{".
Nie ma za co.lukaesz wrote: Thu Nov 16, 2023 7:48 pm Czy jest taka możliwość i czy ktoś z grupy by mnie pokierował
-
klew wrote: Mon Nov 13, 2023 8:06 pm Obawiam się, że ciężko będzie o jakieś poprawki w skryptach, bo to projekt powoli zastępowany przez rozwiązania, które są dostępne bezpośrednio w Supla Cloud.
Aaaha! Trzeba było tak od razu!YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 8:53 pm ale nie ma już nad nimi pracy, autor dołączył do teamu supli I tam powoli pojawiają się te same lub podobne rozwiązania. Więc korzystamy z tego co jest.
Dobre! Użyć fizycznego przekaźnika jak globalnej zmiennej. Aż jestem ciekaw czy stan tego przekaźnika, skrypt sprawdzi między wywołaniami już pobranych z bazy scen. Taka abstrakcja, że aż sprawdzę!klew wrote: Mon Nov 13, 2023 8:06 pm Także lepiej poszukać jakiegoś rozwiązania, które objedzie ten problem. Przykładowo - jeśli ta scena odpala jakiś przekaźnik, to można ustawić powiadomienie na zmianę stanu przekaźnika - wtedy nawet 10x "włącznie" tego samego przekaźnika, wygeneruję tylko jedno powiadomienie, bo stan 10x włączanego przekaźnika zmienia się tylko raz.

-
No niemabakay wrote: Wed Nov 22, 2023 8:46 pmDobre! Użyć fizycznego przekaźnika jak globalnej zmiennej. Aż jestem ciekaw czy stan tego przekaźnika, skrypt sprawdzi między wywołaniami już pobranych z bazy scen. Taka abstrakcja, że aż sprawdzę!klew wrote: Mon Nov 13, 2023 8:06 pm Także lepiej poszukać jakiegoś rozwiązania, które objedzie ten problem. Przykładowo - jeśli ta scena odpala jakiś przekaźnik, to można ustawić powiadomienie na zmianę stanu przekaźnika - wtedy nawet 10x "włącznie" tego samego przekaźnika, wygeneruję tylko jedno powiadomienie, bo stan 10x włączanego przekaźnika zmienia się tylko raz.![]()