Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

User avatar
YoMan
Posts: 2340
Joined: Thu Apr 30, 2020 5:18 pm
Location: Częstochowa

Post

Arghatell wrote: Mon Nov 13, 2023 9:06 pm
YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 8:53 pm
Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy ... ale to się nie spina w sensie mojego user experience. Musiałbym mieć inna wersje skryptów skoro u mnie tak się nie zachowuję a mam tą samą (publiczna).
Juz kilka razy mnie skrypty zaskoczyły dziwna reakcja na np. dodatkowy nawias lub jego brak ... może tu problem?
Bo u Ciebie w wyzwalaczu jest jeden wyzwalacz a "mabakay" wprowadził drugi wyzwalacz. Na koniec skopiował całe wyrażenie do pola warunku. U Ciebie jest inaczej, bo w polu warunku podajesz dwa warunki a w polu wyzwalacza masz jeden wyzwalacz. Nie wiem tylko, który z wyzwalaczy u "mabakay" robi problem. Zapewne da się dopisać dodatkowy stan do pola z dodatkowym warunkiem, żeby "nie klikało" :) Jak słusznie napisał "klew", w polu warunku należy wstawić stan odpowiedzialny w sposób przeciwny. U siebie mam kilka takich scen, żeby właśnie coś się nie wykonało, jeśli stan jest "właściwy" tym bardziej, jeśli wyzwalaczem jest timer. Chyba bym zwariował od powiadomień :D
Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.
YoMan
________________________________________
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ;)
User avatar
Arghatell
Posts: 121
Joined: Thu Jun 11, 2020 10:39 pm

Post

YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 11:08 pm
Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.
"@mabakay" próbuje udowodnić, że system zawiera błąd. Nie, nie zawiera. To "@mabakay' wprowadza/wyzwala specyficzny błąd, który nie jest błędem i go broni :) To tak "z grubsza".

Jak dotąd nie przedstawił żadnego argumentu, dlaczego usilnie próbuje zapisać to w jednym zapisie/scenie bez konkretnego uwarunkowania w polu warunku. Brak logiki takiego postępowania lub próba roszczeniowa. Ja to rozumiem....ale nie rozumiem braku logiki wątkotwórcy dla rozpisania tego na więcej uwarunkowań lub próba obrony pt." Chcęzapisaćwszystkowjednejscenie"...bo niepodobamisięzapisanietegowkilkuscenach :) Zwykłe, prymitywne roszczenie, bez uznania za dostępne, inne możliwości :) Zwykłe roszczenie: "Chcę zająć to miejsce w tramwaju, bo jest to moje ulubione/ugrzane i nie toleruję, że inni mają inne zdanie i inne potrzeby" :) "Będę się czepiał bo jak sobie coś ubzduram bez podstawowej logiki to mi "plimpla" :) Bardzo przepraszam za "wycieczkę intelektualną/personalną dla @mabakay bo nie jest to targetem"...ale piszę to dlatego, że bez problemów rozwiązałem większe "zagadki" stosując logikę i Sprawdzając wszystkie stany i zapisy skryptów eksperymentalnie, do bólu dla Supla :) W sumie dla mnie proste. Zamiast tracić czas innych na rozkminianie mojego problemu rozwiązałem to sam szybciej. Rozumiem też brak wiedzy ale tutaj widać ewidentnie, że nie o brak wiedzy chodzi :)...raczej o zrozumienie systemu ze strony usera.
User avatar
Zibi_007
Posts: 88
Joined: Tue Oct 31, 2023 10:06 pm

Post

A może po prostu trolluje, a później ma "bekę" czytając Wasze odpowiedzi...
Nec Hercules contra plures!
User avatar
klew
Posts: 8708
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Arghatell wrote: Tue Nov 14, 2023 12:55 am
Wyrzuciłem całego posta. Proszę o odrobinę więcej kultury na forum.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Arghatell
Posts: 121
Joined: Thu Jun 11, 2020 10:39 pm

Post

klew wrote: Tue Nov 14, 2023 7:48 am
Arghatell wrote: Tue Nov 14, 2023 12:55 am
Wyrzuciłem całego posta. Proszę o odrobinę więcej kultury na forum.
Dobrze zrobiłeś. Nie powinienem pisać postów po trzecim piwie:)
Przepraszam. Sądzę, że sam bym próbował usunąć go dzisiaj. Szkoda, że nie zapisałem sobie tego w notatniku, żeby przeczytać to w innych okolicznościach :D
BTW, jakiego posta?
Więcej się to nie powtórzy :)
lukaesz
Posts: 2
Joined: Wed May 31, 2023 4:02 am

Post

Witam Mam pewną teorie w sprawie licznika Mew01 a jestem w tych sprawach zielony Chciałbym by w każdej 45 minucie każdej godziny przychodziło do mnie powiadomienie o oddanej energii do sieci bym mógł lepiej spożytkować godzinne bilansowanie sieci Czy jest taka możliwość i czy ktoś z grupy by mnie pokierował Pozdrawiam
mabakay
Posts: 38
Joined: Mon Oct 30, 2023 8:52 am

Post

lukaesz wrote: Thu Nov 16, 2023 7:48 pm Witam Mam pewną teorie
Teoria to jest zbiór aksjomatów, reguł wnioskowania i wywiedzionych za ich pomocą twierdzeń. Teoria to jest system, a nie jakieś zgadywanki ;-)
lukaesz wrote: Thu Nov 16, 2023 7:48 pm Chciałbym by w każdej 45 minucie każdej godziny
W polu "Wyzwalacz sceny w oparciu o czas" sceny, wpisz "45 * * * *" (https://crontab.cronhub.io/).
lukaesz wrote: Thu Nov 16, 2023 7:48 pm przychodziło do mnie powiadomienie o oddanej energii
W sekcji "Powiadomienia Pushover" naciśnij przycisk "Dodaj nowe powiadomienie", a w treści powiadomienia napisz

Code: Select all

{{ state(XXXXX).phases[0].totalReverseActiveEnergy + state(XXXXX).phases[1].totalReverseActiveEnergy + state(XXXXX).phases[2].totalReverseActiveEnergy }} W
Jeszcze założyć konto na Pushover - ale to znajdziesz w opisach na stronie edycji sceny. I to wszystko...w teorii :-)

Nie wiem czy masz pomiar jedno czy trzy fazowy. Odpowiedź z MEW01 założyłem na podstawie tego (viewtopic.php?p=84636#p84636). Wyzwalacz czasowy w scenach działa z jakąś tam dokładnością (nie wiem czy minutową), ale w tym na pewno pomogą inni tutaj.

*w miejsce XXXXX musisz podać ID kanału na którym zarejestrowane jest urządzenie. Zobaczysz je gdy w polu notyfikacji napiszesz "{".
lukaesz wrote: Thu Nov 16, 2023 7:48 pm Czy jest taka możliwość i czy ktoś z grupy by mnie pokierował
Nie ma za co.
mabakay
Posts: 38
Joined: Mon Oct 30, 2023 8:52 am

Post

klew wrote: Mon Nov 13, 2023 8:06 pm Obawiam się, że ciężko będzie o jakieś poprawki w skryptach, bo to projekt powoli zastępowany przez rozwiązania, które są dostępne bezpośrednio w Supla Cloud.
YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 8:53 pm ale nie ma już nad nimi pracy, autor dołączył do teamu supli I tam powoli pojawiają się te same lub podobne rozwiązania. Więc korzystamy z tego co jest.
Aaaha! Trzeba było tak od razu!
klew wrote: Mon Nov 13, 2023 8:06 pm Także lepiej poszukać jakiegoś rozwiązania, które objedzie ten problem. Przykładowo - jeśli ta scena odpala jakiś przekaźnik, to można ustawić powiadomienie na zmianę stanu przekaźnika - wtedy nawet 10x "włącznie" tego samego przekaźnika, wygeneruję tylko jedno powiadomienie, bo stan 10x włączanego przekaźnika zmienia się tylko raz.
Dobre! Użyć fizycznego przekaźnika jak globalnej zmiennej. Aż jestem ciekaw czy stan tego przekaźnika, skrypt sprawdzi między wywołaniami już pobranych z bazy scen. Taka abstrakcja, że aż sprawdzę! :P
User avatar
klew
Posts: 8708
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

mabakay wrote: Wed Nov 22, 2023 8:37 pm Nie ma za co.
Tylko w tej teorii był niewypowiedziany aksjomat, że chodzi o pobór w ciągu tych 45 minut, a nie całkowita suma wszystkiego ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
Arghatell
Posts: 121
Joined: Thu Jun 11, 2020 10:39 pm

Post

mabakay wrote: Wed Nov 22, 2023 8:46 pm
klew wrote: Mon Nov 13, 2023 8:06 pm Także lepiej poszukać jakiegoś rozwiązania, które objedzie ten problem. Przykładowo - jeśli ta scena odpala jakiś przekaźnik, to można ustawić powiadomienie na zmianę stanu przekaźnika - wtedy nawet 10x "włącznie" tego samego przekaźnika, wygeneruję tylko jedno powiadomienie, bo stan 10x włączanego przekaźnika zmienia się tylko raz.
Dobre! Użyć fizycznego przekaźnika jak globalnej zmiennej. Aż jestem ciekaw czy stan tego przekaźnika, skrypt sprawdzi między wywołaniami już pobranych z bazy scen. Taka abstrakcja, że aż sprawdzę! :P
No nie :) (brzytwa Ockhama)...Ty nie masz tego komplikować bo nie jest to potrzebne w żadnej logice. Masz zrozumieć że pole wyzwalacza należy traktować pojedynczo a nie serią :) Traktowanie wyzwalacza serią w sensie wyrażeń (warunków) jest brednią na logice. Od tego jest inne pole "warunku". Tam się spełnia koniunkcja. Wyzwalacz jest tutaj "spustem/cynglem" ale zrozumienie wyzwalacza polega na jego złożoności w sensie ciągu logicznego "początek-koniec" Powinieneś użyć myśli "komponowania" scen, nawet kilku, zależnych od siebie z jednym właściwym wyzwalaczem. Wtedy nie ma żadnego błędu w logice a korekcja wartości jest znacznie prostsza. Już to dawno przerobiłem. Nie dość, że u mnie działa a u Ciebie nie działa, to jak dla mnie, masz złe założenie. Bo to jedyna różnica w naszym rozumieniu skryptów. Innej nie ma. To jak komponowanie utworu. Masz takt, masz tonację i masz BPM. Próba zapisu tego razem/mieszanie to kakofonia bez składu i ładu To nie jest opus/dzieło. To dziczyzna i kociokwik :) Tego nie da się słuchać, nawet po pijaku :D

Return to “SUPLA Scripts”